GSP special   •   Tragedie

A murit scriitorul Fănuş Neagu

Fănuş Neagu

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 24 mai 2011

Mare iubitor de sport, scriitor şi jurnalist incomparabil, Fănuş Neagu, 79 de ani, a murit, în jurul orei 3.30, la Spitalul Elias din Bucureşti. Bolnav de ani de zile, el şi-a petrecut ultimele luni în spital, de unde a şi trimis acum cîteva zile un articol emoţionant cititorilor Gazetei Sporturilor.



Citeşte aici scrisoarea lui Fănuş Neagu din spital către fotbalul românesc!



Născut la Grădiştea de Sus, judeţul Brăila, într-o familie de ţărani, Fănuş Neagu a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. Romancier (”Îngerul a strigat”, “Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” etc.), dramaturg (”Scoica de lemn”, “Paiaţa soseşte la timp” etc.), memorialist (”Cartea cu prieteni” etc.), distins în mai multe rînduri cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Fost redactor la Scînteia tineretului, director al săptămînalului Ţara şi al cotidianului Cronica română. În perioada decembrie 1993 - 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.



Citeşte un interviu tulburător cu Fănuş Neagu, cu umor amar şi înţelepciune, realizat de Ovidiu Ioaniţoaia în rezerva Spitalului Elias din Bucureşti.



Fănuş Neagu, născut la 5 aprilie 1932, a fost internat mult timp la spitalul Elias din Capitală din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.



Cornel Dinu: "Era un foarte bun român, ştia că talpa ţării nu o duce prea bine, dar nu şi-a închipuit că va ajunge ca azi. Voia doar bine, nu a fost un contestatar, ci doar un doritor de bine. I-a grăbit trecerea în nefiinţă. Era un optimist înnăscut. Mă leagă o prietenie de aproape 50 de ani, nu cred că Fănuş a plecat vreodată dintre noi. Mi-l închipui doar viu. A fost un mare patriot, un mare român, un vizionar, e adevărat cu limba ascuţită. A murit într-o mare deznădejde. Şi-a dorit după '89 ca neamul lui să trăiască decent. A murit neîmpăcat pentru că a dorit mereu binele acestui neam"



Dinu Săraru: "Fănuş Neagu rămîne unul dintre poeţii limbii române. A îmbogăţit limba română cu pagini de poezie. De la Tudor Arghezi şi Eugen Barbu nu a existat poet mai mare. M-a impresionat în ultimii 21 de ani, când a stat la distanţă faţă de mizeria cetăţii noastre"



Augustin Buzura: "A fost un om care a făcut gazetărie de mare clasă, a scris cronică sportivă şi a schimbat faţa cronicii sportive. A fost un fanatic al limbii române şi al Rapidului!"



Florin Piersic: "Când scria avea o poezie în scrierile lui, nu vorbesc de versuri, ci de tabletele lui minunate, totul e învăluit într-un fel de mister. Foarte tare sunt emoţionat şi la gândul că am avut această minunată idee să-l văd şi l-am vizitat la Elias, am vorbit cu el, cred că i-a făcut mare plăcere. Aşa cum teatrul românesc a avut nişte corifei, a avut o echipă de aur, aşa rămâne el printre cei mai mari şi iubiţi scriitori pe care i-a avut România."



Sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Fănuş Neagu va fi depus miercuri la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti. Joi, la ora 11.30, cortegiul va porni spre Cimitirul Bellu, unde la ora 14.00 va avea loc slujba de înmormântare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.