Superreportaje

Picnic pe Everest, cu familia

Jordan Romero, un băiat care se urcă, fără probleme, pe "Acoperișuri"

Articol de Cătălin Oprişan  —  Tuesday, 24 May 2011

Cînd l-au întrebat pe Jordan dacă dă bairam de 14 ani, le-a răspuns prietenarilor din Big Bear Lake, California. "Bem un suc şi halim un McDonald's imediat ce mă întorc. De aniversare o să fiu doar cu tata şi cu prietena lui, mama mea vitregă". "Unde, mă?", l-au chestionat. "Pe Everest, servim un biscuite, în gaşcă!"

Nu-i lua peste picior! La 13 ani, 10 luni şi 10 zile, domnişorul Jordan Romero, de profesie căţărător, devenea cea mai tînără persoană din lume care cucerea vîrful Everest. Mai mult, alături de Paul, domnul Romero senior, şi de Karen Lundgren, erau, oficial, prima familie ce ajungea pe "Acoperiş".

Kilimanjaro la 10 ani

Profa de geogra le pusese, în clasă, un poster uriaş cu cele mai înalte vîrfuri de pe toate continentele. Avea vreo nouă primăveri cînd nu şi-a mai putut lua ochii, nici gîndul, de acolo. A început antrenamentele şi, în aprilie 2006, la doar 10 ani, suia pe Kilimanjaro, în Africa. Iulie 2007, Elbrus, Rusia. Finalul de an l-a prins pe Aconcagua, la 6.962 de metri deasupra nivelului mării, apoi a coborît niţeluş, pe McKinely, la el acasă, în SUA. Cu 4.884 m, Carstensz Pyramid, din Indonesia, i s-a părut o joacă de copil, aşa că şi-a pus în gînd ca la 14 ani să facă o pozuţă chiar pe "Acoperişul Lumii".

Atunci au apărut problemele. Din punct de vedere fizic, era super pregătit din moment ce atinsese toate vîrfurile cu prestanţă de pe continente: Mental, însă ??? David Hillebrandt, medic în Consiliul Britanic pentru Munte, l-a luat la ţintă, nu atît pe el, ci pe cei care-l susţineau. "Sună a chestiune de marketing, e total împotriva legilor munţilor. Se vorbeşte doar despre bani, chiar cred că este un copil abuzat. Ce ştie el, la nici 14 ani, despre o ascensiune? Acum, oamenii  merg la distracţie pe acolo, pe la 6-7.000 de metri. Adică iau cu ei haine de promenadă, cărate de şerpaşi, la îmbracă, fac poze şi coboară!", au sunat acuzele.

Şi cum asta nu era de ajuns, Nepal nu i-a acordat "viză", refuzîndu-i accesul unui copil care nu a împlinit 16 ani, limita cerută.

Dar Jordan, născut pe 12 iulie 1996, n-a disperat. Din contră, a dorit să le dea peste nas tuturor contestatarilor. A ales să urce prin Tibet, prin nord. Pe 22 mai 2010, tînărul Romero şi familia sa au ajuns pe Everest. Au făcut poze şi au intrat în "Cartea Recordurilor". De fapt, de două ori, la "cel mai tînăr" şi la "familie". Peste 20 de zile, China afla şi anunţa că va introduce restricţii dure pentru toţi cei care vor încerca de acum încolo escalade prin acea parte...

A fondat o asociaţie de copii-alpinişti

În mod normal, gata, povestea trebuia să se termine aici! Un puşti teribilist, chinuit de un tată bolnav după marketing, a escaladat toate vîrfurile înalte din lume şi..sănătate, să se întoarcă la şcoala lui, să-şi facă o prietenă, s-o plimbe prin parc! Dar Jordan Romero nu s-a oprit aici. A adunat 45 de copii din California şi i-a pus la treabă! "Avem de cucerit şapte vîrfuri din SUA, nici prea mari, nici prea mici. O să facem sport, vom învăţa să mîncăm corect, o sa avem grijă de natură", au fost vorbele sale. Asta se petrecea în 2010. Anul acesta, în iunie, are loc deja cea de-a doua ediţie.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.