Importul masiv de străini în Liga 1 consmenat după Revoluţie a adus în România fotbalişti din toate colţurile lumii. Aşa cum era de aşteptat, Bosnia-Herţegovina şi-a trimis şi ea reprezentanţi.
România - Bosnia, partidă contînd pentru etapa a 7-a a preliminariilor Campionatului European din 2012, se va disputa mîine, începînd cu ora 21:00, în direct pe TVR 1 şi DolceSport şi liveTEXT pe GSP.RO. România se află pe locul 5, cu cinci puncte, avînd şapte puncte mai puţin decît liderul Franţa, care va juca în Belarus.
Zoran Novaković, Boris Keča şi Slaviša Mitrović au fost primii bosniaci ce au evoluat în campionatul României, toţi trei bifînd prezenţe în ediţia 1999/2000. Dacă Zoran a jucat doar şase meciuri în Divizia A, toate pentru Steaua, ceilalţi doi au făcut carieră în fotbalul mioritic. Boris a strîns patru sezoane în tricoul celor de la FC Naţional, apoi s-a transferat la Braşov. De la poalele Tîmpei a plecat la Steaua unde a prins şi o partidă în 2004/2005, astfel el reuşind să facă parte dintre cei ce au contabilizat minute pentru campionii stagiunii respective. Au umat alte două cluburi din prima ligă, Pandurii şi FC Argeş, în total el acumulînd 87 de prezenţe şi 4 goluri.
Unul din puţinii străini ce au izbutit să se ridice la nivelul aşteptărilor s-a numit Slaviša Mitrović. Bosniacul a jucat timp de şase sezoane la gruparea din "Parcul cu Platani", evoluţiile sale fiind apreciate de microbişti. În 2001/2002 a contribuit decisiv prin cele zece goluri la clasarea bancarilor pe poziţia a doua în clasament. Jocul prestat a stîrnit interesul granzilor, Steaua aflîndu-se în mai multe rînduri aproape de a-l transfera. De fapt, pentru gruparea din Ghencea, Mitrović a fost un pericol permanent, acesta punctînd de 3 ori în poarta "roş-albaştrilor". Totodată, el a fost printre primii propuşi de către fani pentru obţinerea cetăţeniei române ce i-ar fi oferit şansa de a îmbrăca tricoul Naţionalei.
Slaviša Mitrović este fotbalistul ce a marcat primul gol izbutit de un bosniac în Divizia A. Pe 5 mai 2001 a adus victoria "Progresului" prin reuşita decisivă din partida Naţional - Rapid 2-1. În total, în cele 72 de meciuri bifate în campionatul României, a punctat de 22 de ori, 10 echipe primind cel puţin un gol de la atacantul lui FC Naţional.
Un alt nume ce s-a impus în întrecerea internă a fost Adnan Gušo. Acesta a apărat 3 sezoane poarta Universităţii Craiova (72 jocuri), apoi, în momentul retrogradării "Ştiinţei" a făcut parte din lotul ce s-a transferat la Dinamo. În "Ştefan cel Mare" nu a bifat decît trei prezenţe, el alegînd FC Argeş (11 jocuri). De aici, a plecat la Pandurii unde a adunat 37 de jocuri într-un sezon şi jumătate. Adnan Gušo a rămas jucătorul din ţara ce ne va fi adversară vineri cu cele mai multe meciuri în Liga 1, cu 123 de partide în cont clasîndu-se pe cinci în topul prezenţelor "all-time" al străinilor din campionat.
Proiectul de succes al CFR-ului s-a bazat şi pe un bosniac
Construcţia echipei din Gruia ce avea să cîştige după revenirea în Liga 1 două titluri s-a bazat la început pe jucători din spaţiul ex-iugoslav. Prntre cei şapte aduşi în 2004/2005 din zona amintită s-a aflat şi Fahrudin Alicković, fotbalist transferat de la FC Košice. De asemenea, o altă formaţie ce a înregistrat o creştere valorică de la an la an, FC Vaslui, a utilizat în primele sezoane doi bosniaci, Petar Jovanović şi Darko Maletić, ultimul, actualmente la Borac Banja Luka, fiind convocat pentru partida de mîine seară contra României. Aleksandar Obrenović (Unirea Alba Iulia) şi Duško Stajić (Ceahlăul 2006/2007) sunt alte două nume ce au evoluat în prima ligă a fotbalului românesc.
După Keča, Branko Grahovac a devenit campion al României
Branko Grahovac, portarul Oţelului a adunat 32 de prezenţe în tricoul gălăţenilor în stagiunea recent încheiată. Un alt conaţional de-al său, Enes Šipovič, s-a aflat în lotul lui Dorinel, dar nu a prins nici un minut pentru campioni. De fapt, gruparea din Moldova s-a specializat în ultimul timp în bosniaci, cei doi avîndu-i "deschizători de drumuri" pe Stevo Nikolić şi Zdenko Baotić.
Lista jucătorilor din Bosnia-Herţegovina ce au bifat minute în ultimele trei ediţii din Liga 1
2008/2009: Petar Jovanović (Vaslui / Poli Iaşi), Stevo Nikolić (Oţelul);
2009/2010: Sasha Stević (Ceahlăul), Zdenko Baotić (Oţelul), Enes Šipovič (Oţelul), Stojan Vranješ (Pandurii), Nemanja Supić (Timişoara), Branko Grahovac (Oţelul);
2010/2011: Branko Grahovac (Oţelul), Admir Aganović (Gaz Metan), Ajdin Maksumić (Pandurii), Stojan Vranješ (Pandurii), Borislav Topić (FCM Târgu-Mureş), Danijel Subotić (U Craiova).
{{text}}