Tenis

Na Li e prima chinezoaică învingătoare la un Mare Şlem » Xie xie, Paris!

Na Li sărutînd trofeul de la Roland Garros, cel mai mare cucerit de ea pînă acum Foto: Guliver/GettyImages

Articol de Luminiţa Paul  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Nimeni şi nimic nu a putut-o opri ieri pe favorita numărul 6, nici măcar campioana de anul trecut, italianca Schiavone.


A străbătut un drum lung pentru a ajunge aici, la această zi luminoasă de la Paris, cu steagul Chinei ridicat pe catarg şi imnul răsunînd în faţa unei audienţe elegante, rafinate, cunoscătoare. A trecut mult timp. Multă suferinţă, multă durere, multă răbdare. Şi nerăbdare. Şase luni departe de teren în 2007 din cauza unei fracturi de stres la coasta dreaptă. Anul următor, a ieşit în faţă genunchiul neascultător, cel drept. 10 turnee ratate din cauza lui, apoi operaţia. În 2009, a lipsit de la 6 concursuri din pricina aceluiaşi genunchi răzvrătit. Cînd a fost, în fine, sănătoasă, Li a început să strălucească. În 2010 şi acum, în 2011. Din ce în ce mai tare.

Finală controlată
În ianuarie a ajuns în finală la Australian Open şi a pierdut. Clijsters a fost mai bună. Ieri a disputat ultimul act la Roland Garros şi a cîştigat. A fost ea mai bună decît campioana en titre, Francesca Schiavone, 6-4, 7-6 (0). A jucat exact, solid, cu fisuri minime. Părea chiar, la un moment dat, că nu va lăsa nimic. Pînă la urmă, a fost spectacol real pe final. Şi emoţie. Şi lacrimi iţite în colţurile ochilor. Bucurie proaspătă, presărată cu puţină zgură, pentru gust.

Nervi de soţ
Na Li începuse turneul cu o victorie nervoasă în faţa cehoaicei Zahlavova Strycova. O victorie ce l-a făcut pe soţul chinezoaicei, Jiang Shan, să plece din tribună în setul al doilea. "Era nervos", a explicat Li mai tîrziu. "Ştiţi, e diferit pentru cei care privesc. Cînd joci, ştii ce trebuie să faci, dar dacă eşti în lojă, îţi trec tot felul de lucruri prin minte". Apoi, totul a mers bine pînă la întîlnirea cu Kvitova, altă cehoaică. Din nou trei seturi, din nou Jiang a dispărut din tribună şi Li a cîştigat 6 game-uri la rînd, rezolvînd meciul.

Erau necesare, poate, aceste obstacole. Pentru că trebuie să-ţi aminteşti de greutăţi ca să poţi să savurezi izbînda. La 29 de ani, Na Li e campioană de Mare Şlem. Tocmai pe zgura pe care o ura şi pe care a ajuns s-o iubească. Dacă e faimoasă? Aşa şi aşa, crede ea. Un statut ce se va schimba începînd de azi.

Acelaşi ritual
"Încerc mereu să fac aceleaşi lucruri, să nu-mi schimb viaţa", spune Li. "Merg în continuare la acelaşi restaurant ca şi înainte. Dacă sînt pe stradă cu vreo prietenă, lumea spune: «Oh, uite-o pe jucătoarea de tenis». Uneori vin copii sau tineri şi-mi cer autografe. Dar încă îmi oferă mult spaţiu. Încă pot face lucruri pentru mine".

Premierele lui Na Li
- prima chinezoaică învingătoare într-un turneu WTA, la Guangzhou 2004
- prima chinezoaică ajunsă în Top 30 (iunie 2006)
- prima chinezoaică ajunsă în Top 20 (august 2006)
- prima chinezoaică ajunsă în Top 10 (februarie 2010)
- prima chinezoaică într-o finală de Mare Şlem - Australian Open 2011
- prima chinezoaică învingătoare într-un turneu de Mare Şlem - Roland Garros 2011

6,5 milioane de dolari e totalul cîştigurilor din tenis obţinute de Na Li

1,75 milioane de dolari a primit ea pentru victoria de la Paris, mai mult decît strînsese în tot sezonul (1,49 mil)

5 turnee a cîştigat chinezoaica în carieră, dintre care două anul acesta, Roland Garros şi Sydney

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.