Auto

Decizie istorică pentru Formula 1: din 2013 se vor folosi doar motoare "Eco"!

FIA a decis să renunţe la motoarele poluante

Articol de Gazeta Sporturilor  —  duminică, 05 iunie 2011

Federaţia Internaţională de Automobilism a decis ca, din sezonul 2013, să fie introduse mult criticatele motoare ecologice.

În ciuda opoziţiei tuturor team-urilor din Formula 1, FIA a decis ca monoposturile de Formula 1 să fie echipate în 2013 cu motoare în patru cilindri, de 1,4 litri, mai ecologice. Asta înseamnă însă şi o putere mult mai mică iar echipele vor f nevoite să dezvolte foarte mult aerodinamica pentru a creşte performanţele.

"Propulsoarele, al căror regim maximal va fi blocat la 12.000 de turaţii/minut (pînă acum, propulsoarele erau limitate la 16.000rpm), vor dispune de sisteme de gestiune şi recuperare a energiei. Eficacitatea aerodinamică, indusă de modificările din regulament, va fi astfel privilegiată, ceea ce va conduce la o reducere cu 35 la sută a consumului de combustibil", a anunţat FIA într-un comunicat oficial.

Cele mai multe critici au venit însă din partea producătorilor de motoare, care au mai puţin de doi ani la dispoziţie să dezvolte noile modele. În aceste condiţii, presa internaţională se aşteaptă ca mai mulţi furnizori să se retragă din 2013, printre care şi Lotus.

De asemenea, consiliul FIA a hotărît ca din sezonul viitor Marele Premiu al Statelor Unite să revină în calendarul Formulei 1, la 5 ani de la ultimul grand prix de pe tărîm american. Cursa din Statele Unite se va disputa pe noul circuit din Austin, Texas.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.