Scump, dar a meritat Donbass Arena! Stadionul din Doneţk salvează oraşul mineresc de la cenuşiul absolut
"Perla" noastră, aşa îl numesc locuitorii din Doneţk. Donbass Arena, cel mai modern stadion din Europa de Est, îl consideră restul lumii. A costat 200 de milioane de euro, iar construcţia a durat doi ani, din iunie 2006, pînă în mai 2008.
"Casa" Şahtiorului lui Mircea Lucescu şi Raţ are capacitate de 50.000 de locuri şi va găzdui trei meciuri din grupe, un "sfert" şi o semifinală. Ca prezenţă în peisaj, aduce un pic de strălucire kitsch, e drept, dar strălucire în meschinăria prăfuită a metropolei fostă Troţki, fostă Stalin.
Oraşul lui Stahanov
Doneţkul e oraşul minerului Stahanov. Oraşul minelor, al florii-soarelui şi al parcurilor industriale. A fost fondat în 1869, de un afacerist galez, John Hughes, care a adus şi fotbalul în zonă. Puţină istorie şi zbuciumată. Din 500.000 de locuitori, au mai rămas 170.000 după bătăliile din Al Doilea Război Mondial. Acum populaţia a ajuns la 980.000 de locuitori în zona urbană, 1,5 milioane cu tot cu periferiile.
Capitală neoficială a Ucrainei şochează prin distanţele mari. Cartierele sînt separate de păduri, cu excepţia zgîrie-norilor de ultimă oră, clădirile sînt îngropate într-un munte de verdeaţă. Este "cel mai verde oraş industrial", susţin autorităţile locale. La fiecare uzină, o pădure!
Pîine ieftină, minerească
În al doilea rînd, la un simplu tur de orizont, şochează urîţenia arhitecturii sovietice. O urîţenie cu atît mai stridentă cu cît se consideră măreaţă. Aşa ar fi arătat probabil toate oraşele din Europa, dacă Armata Roşie "eliberatoare" trecea de Berlin.
Supermarketurile, sediile de instituţii, blocurile de locuinţe, chioşcurile de ziare - toate poartă marca cenuşie şi ursuză a stilului sovietic. Culorile, cînd apar, sînt ţipătoare. Autobuzele sînt minuscule şi vechi, comparate cu ale noastre, un fel de microbuze în care trebuie să stai aplecat.
Preţurile sînt uşor mai mici decît la noi: o pîine costă 0,25 eurocenţi (1 RON), o bere - 1 Euro, o cafea - 1 Euro, iar ţigările sînt de trei ori mai ieftine. Dar, fiindcă este "cel mai verde oraş", peste tot, inclusiv la stadion, sînt semne cu fumatul interzis. În viaţa reală, informală, ucrainenii fumează pe rupte.
Culmea oligarhiei: Ahmetov pune la bătaie corturile!
Pe cît de luxos arată stadionul, pe atît de sărace în pregătiri sînt zonele dedicate fanilor
Dacă plănuiţi o excursie la Doneţk în timpul Euro 2012, pregătiţi-vă cortul! Organizatorii ucraineni au aranjat terenul pentru zona dedicată fanilor. La 8 km în afara oraşului, în cîmp deschis. "În mijlocul naturii, departe de zgomot!", explică responsabilii cu organizarea.
Au instalat un cort-prototip şi au întins un covor persan roşu, pe care să păşească jurnaliştii străini, de la marginea şoselei pînă în "mijlocul naturii". Mocheta festivă abia se vede din iarba înaltă.
Entuziasmul gazdelor e imbatabil: "Aici vom pune corturi unde vor putea locui în jur de 300 de persoane. Ceilalţi vor trebui să vină cu propriul cort. Vor avea acces la toalete ecologice, la snack-bar şi ecrane unde să vadă meciuri!". Iar doritorii, adaugă ghizii, pot vizita minele de cărbune din zonă.
CITEŞTE ŞI "REPORTAJ EXCLUSIV DIN UCRAINA. Lvov: între bad english şi promisiuni pe ritm de jazz"
{{text}}