Stranieri

Revenirea lui Neşu e un miracol: "Doctorii tac şi pentru că n-au ce explica"

Mihai Neșu va începe curînd programul de recuperare. Au trecut 30 de zile de la operația suferită la coloană Foto: Agerpres

Articol de Gabriel Berceanu (Utrecht)  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Liderul Bisericii Ortodoxe Copte din Utrecht, Preotul Kamel Bishoy, explică de ce cred olandezii că revenirea lui Neşu este un miracol.


Click aici pentru a afla ultimele noutăţi despre revenirea lui Mihăiţă Neşu!


De departe, biserica ortodoxă coptă din Utrecht pare doar una din clădirile olandeze clasice: o piramidă monocoloră, din cărămizi aliniate perfect. Doar crucea de deasupra te pune pe gînduri.

Aproape 60 de milioane de membri are această latură a Bisericii Ortodoxe, cei mai mulţi în Egipt şi Etiopia. Iar în oraşul în care povestea românului Mihai Neşu a adus lacrimi de amărăciune şi apoi de bucurie, comunitatea ortodoxă trăieşte într-un fel distinct evoluţia stării lui medicale.

Preotul Kamel Bishoy, originar din Egipt, nu a pronunţat deloc numele lui Mihai Neşu şi a refuzat să fie fotografiat: "Biserica, altarul, toate pot fi admirate, chiar mă bucur, dar eu nu am de ce". Părintele ştie însă mult mai multe despre fotbalistul român şi despre puterea lui incredibilă.

"Miracol înseamnă şi priceperea doctorilor, şi puterea lui"
- Părinte, aş vrea să vorbim despre Mihai Neşu...
- (surîde blajin) Am auzit. S-a petrecut un lucru minunat.

- Doctorii sînt uluiţi de revenirea lui miraculoasă. Se spune că e aproape un miracol.
- Aproape? (rîde şi dă din cap) Aici, în Olanda, poate mai mult decît oriunde, oamenii cred că totul e ceea ce se vede. Copiii nu sînt învăţaţi să nu creadă în Dumnezeu, ci pur şi simplu cresc într-o lume în care, li se spune, "aşa ceva nu există". Ei nu concep un Dumnezeu! Cînd se întîmplă ceva neobişnuit, atunci liniştea lor se clatină.

- Cum aţi auzit de Mihai Neşu şi ce spun oamenii despre el?
- (evită orice răspuns direct şi se întoarce către fereastra sălii în care slujeşte) Toată lumea se bucură şi se miră: un om pe care îl credeau nenorocit îşi revine încet-încet. Doar asta înseamnă miracol? Că trupul lui îşi revine mai repede decît ne aşteptam noi? Miracol e şi faptul că doctorii au fost pricepuţi şi răbdători, că a fost îngrijit extraordinar, că are puterea să lupte singur, că vrea să fie sănătos. Toate astea sînt miracol!

Neşu, iubit de inima Olandei
- Cîţi oameni vin la biserica dumneavoastră?
- Vin şi greci, ruşi, sîrbi. La ferestrele din faţa bisericii am pus cîteva icoane. Nu e o reclamă, vreau ca oamenii, indiferent de ţara de origine, limba pe care o vorbesc sau cultura din care vin, să se regăsească: îl văd pe Sf. Gheorghe, îl văd pe Iisus, şi intră ca acasă.

- Utrecht e una dintre cele mai vechi comunităţi din Olanda, însă a devenit multiculturală. Dragostea oamenilor pentru Mihai e un exemplu în plus.
- Nu cred. El e un tînăr serios, care şi-a cinstit cu devotament meseria, de aceea e iubit aici. Iar faptul că tu eşti aici, acum, e o dovadă că e iubit şi la el acasă. Utrecht e multicultural, dar în esenţă e "foarte olandez", ca o inimă a Olandei, mai conservator decît multe locuri din ţara asta.

"M-am rugat şi apoi am mulţumit"
- De ce credeţi că doctorii refuză încă să vorbească public despre situaţia lui?
- Cînd era foarte grav, ar fi putut explica medical o nenorocire, dar nu trebuia să facă asta şi bine au făcut că au tăcut. Acum, pot explica medical că şi-a revenit, dar nu pot explica de ce atît de repede. Şi la fel de bine fac că tac! Ce ar putea să spună? Sînt oameni care rămîn paralizaţi zeci de ani.

- V-aţi rugat pentru Mihai?
- (se întoarce cu spatele şi răspunde rîzînd, în timp ce şterge de praf canapelele din biserică) M-am rugat pentru cei în suferinţă. Şi apoi am mulţumit Domnului cînd s-au simţit mai bine.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.