Concursul va avea un alt sponsor principal şi un alt nume. Planurile sînt însă de anvergură, ţinta fiind să se ajungă la următoarea categorie valorică, ATP 500.
Turneul găzduit în luna septembrie de Arenele BNR din Bucureşti, considerat cel mai important eveniment sportiv organizat anual în România, îşi schimbă hainele. Ediţia din 2011 marchează momentul unei modificări majore: schimbarea denumirii din Open România în "BRD Năstase Ţiriac Trophy".
Parteneriat nou
Ion Ţiriac, cel care deţine licenţa turneului de la Bucureşti, împreună cu Ilie Năstase vor ajuta la promovarea competiţiei în străinătate şi la dezvoltarea acesteia în următorii ani. Ajutaţi de noul sponsor, BRD-Groupe Société Générale, cei doi sportivi îşi doresc să creeze o imagine puternică şi să facă din turneul bucureştean un eveniment important pe harta tenisului. "Sub noua sa denumire, acest turneu va fi unul de succes şi va conferi mai multă vizibilitate pe plan extern atît României, cît şi sportului", a spus şi Sorin Popa, director general adjunct al BRD.
Obiectiv îndrăzneţ
Promotorul competiţiei a pregătit un plan de dezvoltare şi vrea ca în următorii ani turneul să urce o treaptă în ierarhie şi să ajungă la nivelul ATP 500. Ţiriac, care deţine şi licenţa Masters-ului de la Madrid, a încercat deja să realizeze acest lucru, însă nu a putut din cauza infrastructurii precare din Bucureşti. "Vrem să creştem acest turneu în următoarea perioadă. După Wimbledon o să ştiu mai mult, dar vreau foarte mult să sară o treaptă, să se ducă la 500 ATP. Partea asta a Europei o merită. Am depus deja licenţa. Din punct de vedere financiar totul este în regulă, însă nu am obţinut-o din cauza absenţei unei baze sportive care să îndeplinească condiţiile pentru acest nivel", a spus Ion Ţiriac.
Nadal şi Federer, în România?
Năstase şi Ţiriac doresc să îi aducă pe zgura bucureşteană pe Nadal şi pe Federer, măcar pentru un meci demonstrativ în scopuri caritabile. "Pentru moment, este dificil să aducem jucători din top 10, mai ales pe cei din frunte. Totuşi, de la anul e posibil să-i vedem pe Nadal, Federer sau Djokovici în România, la un demonstrativ. Înainte de toate sînt oameni. Cîştigă enorm din tenis, dar şi oferă. O partidă de binefacere cu ei e posibilă", a afirmat Ţiriac.
Se mută în aprilie
Din 2012, turneul va fi mutat la sfîrşitul lunii aprilie, dar nu este exclus să se desfăşoare chiar şi în săptămîna dinaintea Roland Garros-ului. "Nici luna aprilie nu este bătută în cuie. Pentru că s-ar putea să dispară turneul de la Dusseldorf şi atunci s-ar putea să aleg ca turneul de la Bucureşti să se desfăşoare cu o săptămînă înainte de Roland Garros", a menţionat Ţiriac.
Reperele turneului
- A început, în 1991, ca un challenger cu premii de 100.000 de dolari
- Din 1993 a trecut la stadiul de turneu ATP, a cărui licenţă a fost deţinută pentru trei ediţii de Sever Mureşan
- Ediţia din 1995 a avut cele mai mari premii, 1,3 milioane de dolari, şi a fost cîştigată de învingătorul de la Roland Garros din acel an, Thomas Muster
- Din cauza problemelor financiare ale fostului patron, din 1996 licenţa a fost preluată de la ATP de Ion Ţiriac
- Premiile au fost fixate la un nivel mai apropiat de posibilităţile din România
- Turneul a fost adjudecat de-a lungul anilor de jucători care ulterior au ajuns în Top 10, precum Davíd Ferrer, Gilles Simon sau Jurgen Melzer
- În 2004, Novak Djokovici a cîştigat la Bucureşti primul său meci în circuitul ATP
- Primul român care a disputat finala la simplu este Victor Hănescu, în 2007
{{text}}