GSP special   •   Tragedie   •   RUGBY

Adrian Rădăcină, un rugbyst în vîrstă de 16 ani, s-a înecat ieri în lacul Snagov » Unele duminici pot fi triste

Pontonul din baza sportivă de la Snagov de pe care a sărit în apă Adrian Rădăcină Foto: Raed Krishan

Articol de Mirela Neag   —  luni, 20 iunie 2011

Rugby. Este a treia tragedie din istoria bazei olimpice de la Snagov în care este implicat un sportiv.

O fetiţă de 10 ani, din Timiş, violată şi strangulată, găsită moartă. Un adolescent înecat în apele Crişului Repede. S-au întîmplat ieri în România. Nu există zi în care asemenea ştiri să nu apară.



Duminică, la prînz, s-a mai consumat o tragedie. Un rugbyst, Adrian Rădăcină, aflat în cantonament cu lotul naţional de juniori U17, a murit înecat în lacul Snagov. Evenimentul s-a petrecut la baza olimpică situată la 40 de kilometri distanţă de Bucureşti. Ziua începuse promiţător pentru sportivii de 16 ani aflaţi în pregătire pentru turneul Black Sea Cup. Din cauza căldurii care se anunţa, antrenamentul a fost devansat la o oră mai matinală. După 10:00 li s-a dat liber. O parte dintre ei s-au îndreptat către pontonul de unde pleacă de obicei pe apă canotorii. "Patru dintre ei au sărit în apă, restul au rămas pe mal", povesteşte un angajat al bazei.



"După cîteva minute au realizat că unul dintre ei lipseşte. L-au căutat şi l-au scos într-un final din apă. Au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Nici medicii de pe Salvare, care au făcut manevre timp de o oră, nu au reuşit. Chemaseră şi un elicopter SMURD, dar degeaba. Păcat. Era doar un copil", continuă muncitorul povestea. Deşi algele din apă sînt înşelătoare, lîngă ponton lacul are o adîncime de 4 metri. "Am înţeles că nu ştia să înoate şi nici colegii lui nu cunoşteau acest lucru". La ora 11:45, medicii au declarat decesul tînărului.



Oamenii Procuraturii au vorbit cu antrenorii, cu sportivii, cu angajaţii bazei. Din declaraţiile acestora nu a reieşit că rugbystul ar fi fost împins de cineva în apă. A mai rămas de verificat după efectuarea autopsiei dacă sportivul a suferit ceva în apă, dacă a făcut stop cardiac.



"După micul dejun, cîţiva tineri din lot au ieşit la plimbare, iar unii au vrut să facă baie în Lacul Snagov. Unii s-au aruncat într-o parte, alţii în alta. Colegii tînărului nu cunoşteau faptul că acesta nu ştia să înoate. L-au găsit după 10-15 minute de căutări, iar toate încercările echipajului SMURD de a-l salva au fost zadarnice", a declarat la sfîrşitul anchetei şeful Poliţiei Transporturi Navale Snagov, Lucian Boboc.



La ora 15:00, aleile cu umbră groasă din baza sportivă de la Snagov au devenit pustii. Se instalase tristeţea. Toţi colegii lui Adrian Rădăcină, cazaţi în vila D, au fost consiliaţi cîteva ore de către un psiholog. "Sînt în stare de şoc. Niciunuia nu-i vine să creadă că unul dintre ei s-a prăpădit. Şi doar le-a spus antrenorul şi sîmbătă, şi duminică dimineaţă, că nu au voie să se scalde în lac", a declarat directorul bazei, Costel Băiaş.



Într-un comunicat sec remis ieri după-amiază, Federaţia Română de Rugby a anunţat că Adrian Rădăcină era legitimat la CSŞ Bîrlad şi că tragedia s-a petrecut în timpul liber al acestuia şi în pofida instructajului primit din partea staff-ului echipei de a nu se duce la scăldat. FRF a decis ca luni să mute cantonamentul de la Snagov la baza olimpică de la Izvorani.



Trei tragedii la Snagov

Drama petrecută ieri la Snagov este a treia din istoria de 35 de ani a bazei sportive de pe malul lacului în care sînt implicaţi sportivi. "Prima victimă a fost un kaiacist şi a avut loc în urmă cu 30 de ani. A doua a avut loc în 2000, pe timp de iarnă. Un canotor, tot junior, a vrut să meargă la discotecă şi s-a gîndit că e mai scurt dacă traversează lacul îngheţat. Numai că a deviat de la drumul marcat şi a nimerit pe o bucată cu gheaţă mai subţire din cauza curenţilor. A căzut şi nu a mai reuşit să iasă. Iar al treilea este rugbystul", a povestit un alt angajat mai vechi al bazei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.