GSP special   •   Superreportaje   •   REMEMBER

Trofeu refuzat! Cum a pierdut Steaua finala Cupei Intercontinentale din decembrie '86

Moment din finala Cupei Intercontinentale din 1986

Articol de Justin Gafiuc, Viorel Tudorache, Marius Mărgărit   —  marţi, 28 iunie 2011

La 7 luni după cucerirea CCE, la Sevilla, trupa din Ghencea era aplaudată pentru jocul său de zeci de mii de spectatori japonezi. Steliştilor de atunci nu le vine să creadă că River a ajuns în liga secundă argentiniană.

River - Steaua 1-0, 14 decembrie 1986, Tokyo, punct semnat de uruguayanul Alzamendi (28). Sînt reperele unui episod de glorie în istoria fabuloasă a echipei argentiniene, care, în faţa roş-albaştrilor, obţinea prima Cupă Intercontinentală din palmares. Un meci plin de peripeţii pentru trupa din Ghencea, proaspătă cîştigătoare atunci a Cupei Campionilor Europeni: o călătorie de aproape 30 de ceasuri, un gol anulat eronat lui Belodedici în minutul 16, ghinion teribil la reuşita lui River, un arbitraj apreciat drept ostil.

Tabinet în avionul lui Ceauşescu

Şi o atmosferă colosală în tribune, 80.000 de oameni. "A fost mai apăsător chiar decît la Sevilla", îşi aminteşte Bumbescu. Fundaşul de fier al Stelei continuă: "Am făcut atunci deplasarea chiar cu avionul prezidenţial, aparatul cu care mergea nea Nicu în vizitele externe. Pe drum, ca să nu adormim, am jucat ore în şir tabinet cu Lăcătuş şi cu Valentin Ceauşescu. Şi am băut cofeină la greu, fiindcă trebuia să ne adaptăm din mers la fusul orar".


Diferenţa faţă de Japonia e de 7 ceasuri, astfel încît miezul zilei, cînd a început partida la Tokyo, a însemnat 05:00 dimineaţa la Bucureşti. Meciul n-a fost transmis în direct de TVR, iar românii au putut vedea doar înregistrarea întîlnirii.

Vuvuzele de Tokyo

Dumitru Graur a însoţit atunci delegaţia Stelei în Japonia: "Am făcut un împrumut de 17.000 de lei şi am mers acolo pe banii mei. Iar la faţa locului am realizat demersurile necesare să obţin un post de comentator. Am reuşit pe un preţ foarte redus, ceva de genul 800 de dolari, şi am sunat la redactorul-şef de la Bucureşti să-l anunţ, în speranţa că vom da totuşi partida live. Cînd m-a auzit, s-a cam crispat, de teamă să nu-i spun altceva, că rămîn prin Japonia! În fine, pînă la urmă nu s-a rezolvat, iar meciul înregistrat l-a comentat Cornel Pumnea parcă, din studio".

Şi Graur mai oferă un amănunt interesant: "Fondul sonor a fost asigurat prin nişte difuzoare, care ofereau senzaţia unui zumzet permanent în tribune, unde japonezii nu se prea zbăteau să facă mare gălăgie. Erau ca un fel de vuvuzele, aşa se auzea".


Belo: "Ce bine-mi prindea o Toyota!"

Miodrag Belodedici, omul căruia i s-a anulat golul contra lui River, are şi el amintiri speciale de la Tokyo: "Mi-au refuzat degeaba acea reuşită din startul partidei. Mingea venise de la un adversar, dar tuşierul, în învălmăşeala din careu, n-a văzut şi a indicat ofsaid. Am scăpat victoria printre degete, plus titlul de cel mai bun jucător al finalei".

Asta însemna o maşină Toyota pentru Belo: "Pe vremea aia conduceam o Dacie 1300, albă, cu piese franţuzeşti. Îmi plăceau la nebunie maşinile şi mi-ar fi picat bine acel premiu. Eu am mai jucat o dată Cupa Intercontinentală cu Steaua Roşie, în '91, contra lui Colo Colo. Am bătut cu 3-0, Jugovici a fost desemnat omul întîlnirii, a luat 5.000 de dolari, dar nu i-au dat şi Toyota!".

Două retrogradări

Iar desenul golului blestemat al lui River e proaspăt şi acum pentru Belo: "A fost un fault la centru, ne-am certat puţin, au pus repede mingea jos şi ne-au luat prin surprindere. Alzamendi a sprintat pe dreapta, a scăpat de Weissenbacher, eu rămăsesem pe la centru, Stîngaciu a respins o minge şi uruguayanul a reluat-o în plasă. I-am înghesuit apoi, dar n-am mai putut să egalăm".

Alzamendi, atacantul care a frînt visul Stelei în decembrie '86, şi-a încheiat cariera în '93, iar apoi a eşuat în două experienţe exotice ca antrenor, cu Canberra Cosmos (Australia) şi Sport Ancash (Peru). Şi o bizară coincidenţă de destin între Steaua şi River: în anul în care argentinienii părăsesc pentru prima dată liga de elită, echipa din Ghencea pleacă pe termen nelimitat de pe stadionul de legendă din Drumul Taberei. Adică o altfel de retrogradare!

Trei schimbări faţă de Sevilla

Echipa Stelei de la Tokyo a avut trei schimbări în primul "11" faţă de titulari de la Sevilla, din mai '86, cu Barcelona. Stîngaciu, Weissenbacher şi Stoica au început din primul minut în Japonia, "sacrificaţii" fiind Duckadam, Boloni (ambii accidentaţi) şi Majearu (rezervă). Ultimul a intrat însă în partea secundă a jocului, înlocuindu-l pe Bărbulescu.

"Cînd jucam în Mexic, mai urmăream şi meciurile lui River din campionatul Argentinei. Era cea mai iubită echipă. Nu mi-a venit să cred cînd am auzit că a retrogradat" (Miodrag Belodedici, fost fundaş Steaua)

"Am jucat o dată pe «Monumental», la un amical între o selecţionată a Europei şi una din Argentina. Un stadion de vis, adevărat sud-american!" (Miodrag Belodedici, fost fundaş Steaua)

5 dolari a fost diurna jucătorilor stelişti pentru deplasarea din Japonia, de unde majoritatea s-au întors cu cîte un aparat video

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.