Tenis

Wimbledon a impus stiluri vestimentare de-a lungul anilor » VEZI aici poze cu jucătorii de tenis, începînd cu 1877

+14 Foto
Lottie Dod

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 28 iunie 2011

Wimbledon este cel mai vechi campionat de tenis din lume, cu toate meciurile jucate în Londra, încă din 1877. De atunci pînă în prezent s-au schimbat multe. Un singur factor a rămas acelaşi: vestimentaţia

Wimbledon a fost întotdeauna o mare sursă de inspiraţie pentru industria modei, din 1877 şi pînă în prezent. Ceea ce purtau jucătorii, replicau designerii de modă. Astfel, Wimbledon a fost responsabil pentru tendinţele de pionierat şi mărcile recunoscute azi la nivel global.

Cum s-a schimbat moda la Wimbledon?

Ţinutele femeilor nu erau cu mult diferite de ţinutele de zi cu zi. Se punea accentul pe fuste şi pălăriile "floppy". Cu toate acestea, cu timpul, s-a pus accentul pe o vestimentaţie mai practică. Fustele lungi au început să fie confecţionate din ţesături mai uşoare, iar şorţurile aveau rolul de a depozita mai uşor mingile în buzunar. Cu toate acestea, în 1887 moda a pavat calea libertăţii de exprimare pentru femeile de pretutindeni.

Lottie Dod, copilul-minune al tenisului, a cîştigat campionatul de la Wimbledon la vîrsta de 15 ani. Ea purta o fustă vaporoasă, ceea ce i-a permis să se mişte mai liber decît adversarul său. Trendul a fost repede adoptat de către casele de modă. Imediat după, s-a acceptat expunerea femeilor cu încheieturile şi gleznele la vedere.

În 1905, Mary Sutton a cîştigat trofeul Wimbledon, purtînd tricoul tatălui său rulat la mîneci. Atunci a luat contur ţinuta de azi pentru tenis.

Pe măsură ce au trecut anii, liniile tivului de la fustele jucătoarelor de tenis s-au mărit din ce în ce mai mult, făcînd astfel o regulă ca toate femeile să poarte la fel.

În 1919, o tînără din Franţa a cîştigat trofeul îmbrăcată într-o fustă scandalos de scurtă, cămaşă cu mîneci scurte şi fular pe cap. Numele ei este Suzanne Lengen, iar modelul impus de ea a creat o manie în rîndul femeilor.

Şi bărbaţii s-au impus din punct de vedere vestimentar la Wimbledon. Big Bill Tilden a acaparat moda prin tricourile şi puloverele în "V". Rivalul său francez, Rene Lacoste, şi-a brodat crocodili pe tricourile sale. Această emblemă se găseşte şi astăzi, Lacoste fiind unul dintre cele mai mari branduri de modă.

Fred Perry s-a impus şi el la Wimbledon, în 1930, avînd şi el un mare impact asupra modei.Acesta a creat tricoul polo, în stilul Lacoste, dar cu o cunună de lauri, similar cu logoul turneului de la Wimbledon.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.