Sporturi   •   Ciclism   •   Turul Franţei

Cîştigător pe 4 iulie! Americanul Tyler Farrar a cucerit etapa a treia a Turului Franţei

Tyler Farrar e la prima victorie de etapă în Turul Franţei

Articol de Roxana Fleşeru   —  marţi, 05 iulie 2011

Americanul a devenit primul rutier din această ţară care triumfă în Turul Franţei de ziua naţională.

"Ciclismul mi-a dat foarte mult, dar în acelaşi timp mi-a luat la fel de mult" sînt cuvintele unui tip de 27 de ani care ieri s-a impus pentru prima dată într-o etapă din Turul Franţei. Sînt cuvinte care ascund în spatele lor durere. Cînd era junior, prietenul său, Saul Raisin, a căzut de pe bicicletă şi a intrat în comă, fiind nevoit să renunţe la pedalat.

Necazuri pe roţi

În urmă cu doi ani şi jumătate, tatăl lui Tyler, un neurochirurg respectat, se plimba. Tot cu bicicleta. O maşină l-a lovit şi, în urma impactului, a rămas paralizat. Şi dacă nu era de ajuns, în luna mai, prietenul şi colegul său de antrenament, Wouter Weylandt, a decedat după o căzătură în timpul Turului Italiei.


"Era ca un frate pentru mine. Moartea lui înseamnă o pierdere ireparabilă pentru mine. Wouter a fost şi este sufletul acestui sport pe care toţi îl iubim. Un atlet care s-a sacrificat. O să încerc să-l fac mîndru de mine!", spunea atunci americanul.

Legătura dintre cei doi era atît de puternică pentru că Tyler şi Wouter locuiau la Gent, acolo unde Farrar trăieşte de cînd a început să evolueze la seniori.

E un ciclist atipic pentru un american. E sprinter. "Nu ştiu de ce sînt atît de puţini sprinteri americani, pentru că în teorie avem o cultură a curselor scurte. SUA au dat însă ciclişti de clasament general, de asta sînt atraşi oamenii la televizor. Americanii iubesc tricoul galben şi atunci cînd îl ai pe Lance Armstrong, e normal ca puştii să aspire să devină ca el", a explicat roşcatul.

"W" de la Weyland


Tyler Farrar s-a retras din Turul Italiei şi a încercat să facă faţă dispariţiei celui mai bun prieten. Şi unde putea să o facă mai bine decît pe bicicletă? Şi-a spus tot timpul că trebuie să obţină o victorie importantă şi să-l facă mîndru pe prietenul său care a apucat 27 de ani de viaţă. Acest lucru avea să se întîmple ieri, pe 4 iulie 2011, în etapa a treia a Turului Franţei. Momentul a fost, bineînţeles, împărţit. Cînd a trecut linia de sosire, a ridicat mîinile spre cer şi a făcut un "W" din degete. "E un vis devenit realitate", atît a putut să spună Farrar după cei 198 de km ai etapei. Ceea ce a făcut el ieri este unic în istoria Le Tour. Nici un american nu reuşise pînă ieri să se impună de Ziua Naţională. Acum, Tyler are victorii de etapă în toate cele trei tururi. "Nu puteam să renunţ la ciclism pentru că iubesc acest sport", a mai spus el, care-şi continuă drumul pe şosea ştiind că cineva e mîndru de el.

Zi nefastă

Frank Schleck nu a avut una dintre cele mai bune zile duminică, în contratimpul pe echipe. Rutierul din Luxemburg a avut parte numai de ghinioane. S-a lovit de camera unui spectator, s-a tăiat la nas cu vizorul căştii şi apoi a înghiţit o albină. Se spune că întotdeauna ghinionul vine din trei părţi, iar mierea face bine la gît. Poate pentru Franck ghinioanele s-au spart în etapa a doua.

Contador nu se predă

Alberto Contador a spus că nu suferă din cauza faptului că este în spate în clasamentul general. "Să renunţ este singurul lucru pe care îl voi face. Turul se cîştigă pe munte", a spus spaniolul care după etapa a treia se află pe locul 69. Ibericul abia aşteaptă a doua săptămînă. "Lucrul important acum este să avem răbdare să treacă zilele de plat şi să ajungem în munţi, pentru că acolo mă simt cel mai bine", a spus Alberto.

Etapa de azi - Lorient-Mûr-de-Bretagne 172,5 km

Încă o rundă plată ca o clătită, cu un sprint intermediar şi două căţărări mici, mici. Se pleacă din Lorient, oraş cu 60.000 de suflete care a mai fost de alte 10 ori pe traseul Turului. Încă sîntem aproape de mare, de aceea vorbim despre un loc dinamic, plin de energie, cu aplecare spre comerţ, servicii şi administraţie. Accesibil cu uşurinţă (are aeroport, dar şi staţie TGV), primeşte anual 700.000 de iubitori de muzică la Festivalul Interceltic. În 2010, a fost ales de L'Equipe oraşul cel mai sportiv din Franţa. Sosirea are loc la Mûr-de-Bretagne, pentru prima dată prezent pe harta Le Tour. Un locşor încîntător, de 2.200 de locuitori, vegheat de un castel ca din turtă dulce. Orăşelul e situat ideal între ocean şi munţi, devenind o ţintă căutată de amatorii de sport şi turism verde.

"Visez la acest moment de cînd eram mic. În ultimii ani am fost aproape, ba al treilea, ba al doilea" (Tyler Farrar)



Etapele Turului Franţei

Etapa 1: plat Passage du Gois La Barre-de-Monts-Mont des Alouettes Les Herbiers 191,5 km Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto)

Etapa a 2-a: contratimp pe echipe 3 iulie Les Essarts-Les Essarts 23 km Garmin-Cervelo

Etapa a 3-a: plat 4 iulie Olonne-sur-Mer-Redon 198 km Tyler Farrar (Garmin-Cervelo)

Rezultate

Etapa a 3-a, 198 de km între Olonne-sur-Mer şi Redon:

1. Tyler Farrar (SUA/Garmin) 4h 40:21;

2. Romain Feillu (Fra/Vacansoleil);

3. José Joaquín Rojas (Spa/Movistar);

4. Sébastien Hinault (Fra/AG2R);

5. Mark Cavendish (M.Br/HTC);

6. Thor Hushovd (Nor/Garmin) toţi în acelaşi timp;

Clasament general:

1. Thor Hushovd (Nor/Garmin) 9 h 46:46;

2. David Millar (M.Br/Garmin) acelaşi timp;

3. Cadel Evans (Aus/BMC) la 1 s;

4. Geraint Thomas (M.Br/Sky) la 4 s;

5. Linus Gerdemann (Ger/Leopard) acelaşi timp;

6. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky) acelaşi timp.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.