Diverse

Un fan a proiectat o bijuterie pentru Steaua: Aşa poate arăta stadionul Ghencea!

+5 Foto
Un vis transpus în proiect de diplomă - Ghencea de 5 stele

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 06 iulie 2011

În timp ce în conflictul dintre MAPN şi Gigi Becali nici una dintre părţi nu vrea să facă mult aşteptatul pas înapoi, Steaua urmînd să joace meciurile de acasă pe "Naţional Arena", un suporter al ei a ales să îmbine pasiunea pentru culori cu dorinţa de a fi licenţiat în arhitectură. Rezultatul? Un stadion de 5 stele. Proiectul lui de diplomă, născut dintr-un vis.

Arena încorporează muzeu, săli de fitness, spaţii comerciale, un minihotel, săli de pariuri, două restaurante şi mai multe baruri. Un proiect grandios, gîndit în detaliu de Schinagel-Costea Tudor, suporter stelist, student al Facultăţii de arhitectură din cadrul Universităţii de arhitectură şi urbanism "Ion Mincu". Unul dintre "golanii" din peluză, cum i-ar spune Gigi Becali. ;)

Imagini cu arena, mai jos. Click pentru PANORAMĂ la rezoluţie mărită!

PREZENTARE REALIZATĂ DE AUTOR

"Proiectul de faţă vizează reevaluarea arenei sportive şi redefinirea identităţii acesteia, în scopul întăririi caracterului de pol de agreement şi activităţi sportive.

Stadionul se prezintă sub forma unei arhitecturi moderne şi dinamice, generată de o învelitoare dinamică, oferind astfel un spectacol al formei, dar şi un spectacol de lumină pe parcursul evenimentelor sportive. Designul vine ca răspuns natural, al cerinţei structurale. Generator al conceptului, pliul este unitatea ce defineşte sistemul de acoperire ce realizează o legătură atît vizibilă cît şi psihologică, marcînd graniţa între exterior şi interior.

La subsol sînt prevăzute vestiarele sportive, spaţii media (conform standardelor FIFA). De asemenea, se regăsesc spaţiile tehnice ce deservesc funcţionalitatea stadionului (pompe de apă, ) cît şi o parcare de 335 locuri.

La parter sînt prevăzute spaţii comerciale, un lobby vip, muzeul clubului, un hotel cu uz intern (cu dotarile necesare)

La etajul 1 al stadionului, pe unde se face accesul principal în arenă, sînt prevăzute: cabine de presă, doua restaurante pentru public, grupuri sanitare, puncte de vînzare, puncte de securitate şi medicale.

La etajul 2 se află spaţii tehnice pentru dispoziţii speciale, birouri administrative, vestiare angajaţi şi lojele VIP.

La etajul 3 al arenei este prevăzut accesul către gradena superioară, grupuri sanitare, puncte de vînzare, securitate şi medicale.

La etajul 4 se află spaţii cu funcţiuni sociale, săli fitness, săli de pariuri, baruri, grupuri sanitare

La etajul 5 se află spaţii tehnice şi depozitări ce deservesc funcţionarea arenei de fotbal.

CAPACITATE STADION - 51532 LOCURI
SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ - 53760 MP
SUPRAFAŢA DESFĂŞURATĂ - 179.270 MP
H CONSTRUCŢIE - 44.5M
PARCĂRI AUTOTURISME - 2800
PARCĂRI AUTOCARE - 100
PARCĂRI SUBTERANE - 335
ZONĂ VERDE 43%

COST TOTAL: Aproximativ 90 mil euro

Prin reconfigurarea complexului Ghencea, arena va permite, prin caracterul sau multifuncţional, desfăşurarea de evenimente socio-culturale, generatoare de venit. Deşi stadionul va găzdui în mare parte funcţiuni specifice de fotbal, va avea şi spaţii comerciale şi de socializare, funcţiuni ce revin comunităţii locale."

E POSIBIL UN ASEMENEA PROIECT ÎN GHENCEA?

Teoretic, DA. Dacă există voinţă, responsabilitate şi implicare, atît din partea oficialilor Stelei, cît şi din partea MAPN. Practic? NU. "Ce se va întîmpla cu stadionul Ghencea? E simplu. Va rămîne o perioadă în paragină, apoi vor fi băgate buldozerele care vor dărîma tot şi probabil că se va construi un cartier de vile sau de blocuri" - Helmut Duckadam, preşedinte de onoare, Steaua.


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.