Diverse

17 ani de la meciul naţionalei care ne-a întristat cel mai tare: eşecul cu Suedia din "sferturile" CM '94

Faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Sunday, 10 July 2011

În urmă cu 17 ani o întreagă naţiune a fost alături de "Generaţia de Aur" a fotbalului românesc în cel mai important meci din istorie, cu Suedia, în sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite

10 iulie 1994 este data la care România a fost la cîteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii.

Partida dintre România şi Suedia a rămas întipărită în mintea microbiştilor. Sau cel puţin faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri. Era minutul 115 atunci cînd masivul atacant blond s-a înălţat ca un zmeu şi l-a învins fără emoţii pe Florin Prunea, portarul din acel meci al "tricolorilor". Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, cînd Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat.

La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul cîştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.

ROMÂNIA - SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 l.d., 10.07.1994
Stadionul: Stanford Spectatori: 81.000 Arbitru: Don (Anglia). Au marcat: Răducioiu (88, 100)/ Brolin (76), K. Andersson (115). Departajare: 0-0 Mild, 1-0 Răducioiu, 1-1 K. Andersson, 1-2 Hagi, 2-2 Brolin, 3-2 I. Lupescu, 3-3 Ingesson, 3-3 D.Petrescu, 4-3 Nilsson, 4-4 I. Dumitrescu, 5-4 H. Larsson, 5-4 Belodedici.

România: Florian Prunea - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Tibor Selymes - Dorinel Munteanu (84 Basarab Panduru), Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Ilie Dumitrescu - Florin Răducioiu. Selecţioner: Anghel Iordănescu


Nu exista "golul de aur"
În 1994 nu apăruse încă regula "golului de aur", care ar fi trimis România în penultimul act după ce Florin Răducioiu a înscris pentru 2-1 în minutul 101. Peste numai doi ani, finala Campionatului European din Anglia a fost decisă în urma unui gol de aur reuşit de germanul Oliver Bierhoff în poarta cehului Petr Kouba, trofeul fiind cîştigat astfel de nemţi după ce s-au impus cu 2-1.

În aceeaşi zi în care România pierdea dramatic cu Suedia, Bulgaria avansa în semifinale după 2-1 cu Germania. Suedia a cîştigat finala mică, învingînd echipa lui Stoichkov cu 4-0.


CE FAC ACUM JUCĂTORII ŞI ANTRENORUL DIN MECIUL CU SUEDIA:

Florin Prunea - S-a retras în 2006, evoluînd ultima oară la FC Naţional. După ce a lucrat în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în acest moment ocupă funcţia de manager sportiv la Astra Ploieşti.

Dan Petrescu - Este probabil cel mai de succes tehnician din Generaţia de Aur, el reuşind să cîştige Liga 1 pe banca Unirii Urziceni, în urmă cu trei sezoane. Acum el antrenează în Rusia, la Kuban Krasnodar.

Daniel Prodan - Fostul jucător al Stelei a fost cooptat de noul selecţioner, Victor Piţurcă, în stafful său şi se va ocupa de loturile naţionale de copii şi juniori.

Miodrag Belodedici - Fost cîştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua şi Steaua Roşie Belgrad, Belodedici a rămas în cadrul Federaţiei după ce şi-a agăţat ghetele în cui. Acum, el este director al centrelor de juniori ale Federaţiei Române de Fotbal

Tibor Selymes - Antrenează de doi ani, în acest moment fiind tehncianul Astrei Ploieşti, echipă care a înregistrat un salt valoric progresiv în ultimii doi ani.

Dorinel Munteanu - Alături de Dan Petrescu, este printre puţinii care au confirmat în catriera de antenor. În acest an, el a reuşit să cîştige pentru prima oară Liga 1, cu Oţelul Galaţi.

Basarab Panduru - După ce a antrenat, începînd din 2002, echipe ca Politehnica AEK Timişoara, FC Vaslui, Farul Constanţa şi Progresul Bucureşti, "Pandi" a ocupat funcţia de manager sportiv la Steaua. În acest moment, este comentator tv.

Gheorghe Hagi - Liderul "tricolorilor" de la turneul din Statele Unite s-a apucat de antrenorat în 2001, cînd a preluat naţionala României, dar mandatul său a fost scurt. A pregătit apoi pe Galatasaray şi Bursaspor, în Turcia, apoi pe Poli Timişoara şi Steaua în Liga 1. La începutul anului s-a întors la Istanbul, pe banca Galatei, dar nu a confirmat. Astfel că acum se dedică Academiei pe care a deschis-o la Constanţa.

Ionuţ Lupescu - A devenit director general al Federaţiei Române de Fotbal, iar din 2008 ocupă şi postul de membru al Comitetului Tehnic şi de Dezvoltare al FIFA.

Gică Popescu - Spre deosebire de colegii săi de generaţie, Gică Popescu a preferat să stea departe de terenurile de antrenament şi a devenit impresar.

Florin Răducioiu - Răducioiu şi-a încheiat cariera în 2004, la echipa franceză de amatori US Créteil-Lusitanos. Acum locuieşte în Monaco, alături de familie, şi a pierdut contactul cu lumea fotbalului

Ilie Dumitrescu - Fostul internaţional român şi-a făcut un renume ca antrenor în Grecia, pregătind de-a lungul timpului nu mai puţin de 7 echipe din camponatul intern. După experinţa de la Steaua, de la finalul lui 2010, nu a mai pregătit însă nici o echipă şi a devenit comentator tv.

Anghel Iordănescu - Selecţionerul care a adus cele mai importante rezultate pentru România a renunţat la fotbal şi s-a dedicat politicii. El este senator în Parlamentul României.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.