Atletism

Esthera Petre e campioană europeană de tineret la înălţime » A prins aripi

Articol de Mihaela Simion  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Esthera Petre a cîştigat ieri titlul european de tineret la înălţime, după ce şi-a îmbunătăţit de trei ori recordul personal.


Pînă ieri sărise 1,92 metri. O singură dată, la Campionatele Naţionale de la Constanţa, în luna iunie. Ieri însă, la Campionatele Europene de tineret, de la Ostrava, Esthera Petre (21 de ani) a reuşit concursul vieţii. A concurat ca o mare campioană, depăşindu-şi adversarele.

A avut parcă ceva de la Iolanda Balaş Sotter, Alina Astafei sau Monica Iagăr, româncele care au scris istorie în concursurile de săritură în înălţime.

A sărit ca un fulg peste ştachetele ridicate la 1,80 m, 1,84 m, 1,87 m şi apoi 1,90 metri. A făcut o greşeală la 1,92 metri, poate gîndindu-se că acolo se poate opri. Emoţiile cresc, la fel şi înălţimea. Esthera priveşte cu coada ochiului în tribune şi antrenorul îi face semn că poate. "Fă-o, acum e momentul!", vine parcă impulsul. Elanul şi Esthera sare: 1,94 metri din prima încercare!

Nu are însă aurul. A avut o ratare la 1,92 metri, pe cînd ucraineanca Oksana Okuneva a sărit fără ezitare. Bucureşteanca legitimată însă la Olimpia Bucureşti nu cedează. Două nereuşite la 1,96 metri. E bun şi argintul. Nu şi pentru puştoaica de 21 de ani. Simte că e concursul vieţii.

1,98 din a treia încercare
După a treia săritură, ştacheta se ondulează, dar rămîne la locul ei. 1,96 metri şi cursa continuă. Aurul e asigurat, dar atleta simte că poate mai mult. La 1,98 metri se poticneşte din nou la primele sărituri. La a treia însă, pune în elan şi apoi în desprindere toată forţa sa. Se arcuieşte ca un arc şi sare. Un nou record personal, un nou record al competiţiei.

La final, românca s-a bucurat ca un copil. S-a dat peste cap, apoi a alergat spre tribune, cu ochii în lacrimi. Printre îmbrăţişările antrenorului şi felicitările de la colegele din lot, Esthera nu a uitat să-i mulţumească lui Dumnezeu. A ridicat privirea spre cer, a făcut o cruce, apoi a continuat să se bucure.

Rezultat aşteptat
Sorin Matei, preşedintele FR de Atletism, nu a fost surprins de rezultatul obţinut de tînăra atletă. Chiar dacă a avut un început de sezon mai slab, acesta a afirmat că de-abia acum Esthera şi-a arătat adevărata valoare. "Are un potenţial enorm. Cu siguranţă o să depăşeacă pragul de 2 m. Nu a reuşit un sezon în sală prea bun, dar acum s-a adunat şi a concurat la nivelul pregătirii sale. Poate mai mult, are timpul necesar pentru a urca. Urmează să meargă la Mondialele de seniori, iar apoi va începe un program de antrenamente care să o ajute pentru Olimpiadă", a declarat Sorin Matei.

2,02 m este recordul naţional la seniori, deţinut de Monica Iagăr

"Esthera de-abia acum începe să crească. Merită toată admiraţia pentru ce a realizat la acest concurs"
Sorin Matei, preşedinte FR Atletism

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.