Fiecare alergător are mici secrete care îl fac să termine maratonul pe primul loc, să străbată kilometri în timp record sau pur şi simplu să facă din jogging o activitate care necesită minim de efort. Antrenorul Paul Greer şi doi campioni la alergat din Statele Unite îţi dezvăluie cinci dintre ele.
1. Privirea înainte
Ca să respiri uşor când alergi şi să ai o postură dreaptă, imaginează-ţi că eşti o marionetă legată cu sfori; gravitaţia acţionează asupra ta şi îţi aliniează capul, trunchiul, bazinul. Nu uita să ţii bărbia sus şi să-ţi fixezi privirea înainte.
2. Umerii relaxaţi, braţele flexate
Când alergi, este important să ai umerii relaxaţi, coatele în unghi de 90 grade iar braţele să le balansezi de la piept la şold. Dacă nu controlezi mişcarea, alergarea va deveni o corvoadă şi vei ajunge să pierzi energie degeaba, spune Greer.
3. Aterizare pe pingea
Cei mai mulţi alergători ating solul cu degetele sau călcâiele, dar este ideal să calci pe pingea şi de acolo să-ţi iei avânt. Altfel, dacă aterizezi pe călcâie, vei dezvolta în timp probleme cu spatele iar dacă calci pe degetele de la picioare, îţi vei suprasolicita muşchii gambei.
4. Alergare în linie dreaptă
Contează enorm să aterizezi cu piciorul drept, în aceeaşi linie cu genunchiul şi şoldul. Pentru a obţine acest aliniament, înclină-te puţin în faţă. Mişcarea va fi mult mai fluidă.
5. Relaxează-ţi pumnii
“Nu ţine pumnii încleştaţi când alergi” - acesta a fost sfatul antrenorului din liceu pentru Kara Groucher, deţinătoarea recordului “Cel mai mic timp la un maraton de debut” printre femeile din SUA. Mâinile trebuie să fie relaxate, ca şi cum ai ţine între degete o coală de hârtie. În caz contrar, în loc să termini maratonul, îti vei termina energia.
{{text}}