Noul sezon al Ligii 1 debutează vineri, de la ora 18:30 (DigiSport 1 şi liveTEXT GSP.ro), cu partida Rapid - Vaslui, două formaţii al căror obiectiv este cîştigarea titlului. După acuzele din campionatul trecut că greşelile lor au influenţat clasamentul final al Ligii 1, arbitrii vor avea şi în acest sezon un rol crucial în stabilirea ierarhiilor.
Şeful CCA, Vasile Avram, susţine că măsurile luate în această vară, cînd a renunţat la Teo Crăciunescu, Marian Balaci, Mugurel Drăgănescu, Georgian Ionescu, Ionel Ivan şi Mihai Prodan, vor asigura evoluţii mai bune ale "fluieraşilor".
Comisia Centrală a Arbitrilor a împărţit lotul de "centrali" şi de asistenţi în trei categorii: grupa 1 valorică, grupa a 2-a valorică şi arbitrii stagiari. Cei din grupa 1 valorică vor duce greul campionatului şi vor conduce derby-urile. Iată-i mai jos:
Cristi Balaj (Baia Mare)
"Centralul" care va împlini 40 de ani în august a fost desemnat arbitrul anului 2010. Este pe lista FIFA din ianuarie 2003, la doar 3 ani după ce a fost promovat în Liga 1. În 2004 şi 2005 a făcut parte din corpul de tinere speranţe ale arbitrajului european, iar acum este plasat în a 3-a categorie valorică UEFA. Anul trecut a debutat în Champions League şi a condus partidele AC Milan - Auxerre (2-0) şi Copenhaga - Barcelona (1-1), iar în 2012 speră să arbitreze la Campionatul European. Balaj are o societate care se ocupă de distribuţia uleiurilor industriale Lubrifin în Baia Mare, dar deţine şi magazine de croitorie, de confecţii şi de echipament sportiv. A anunţat că veniturile sale exclusiv din arbitraj se ridică la peste 40.000 de euro anual.
Alexandru Deaconu (Bucureşti)
A debutat ca arbitru la 20 de ani şi este fiul magazinerului FRF, fiind mereu acuzat că a avut un statut privilegiat datorită funcţiei tatălui său. Lucrează în vînzări la firma Phillip Morris şi este amic cu Howard Webb, englezul care a condus finala CM din Africa de Sud, Spania - Olanda (1-0). Din martie 2008, de cînd a fost implicat în "cazul Bricheta", nu a mai condus nici un meci al Rapidului.
Marius Avram (Bucureşti)
Fiul actualului preşedinte al CCA, Vasile Avram, a debutat în prima ligă în octombrie 2006. După ce presa a semnalat că s-ar putea să nu aibă înălţimea minimă cerută de regulament (1,70), arbitrul a fost măsurat de preşedintele FRF, Mircea Sandu, iar apoi Vasile Avram a scos din regulament paragraful referitor la înălţimea minimă. Potrivit CCA, Marius Avram are 1,74 metri înălţime.
"Centralul" a terminat facultatea de management hotelier în Elveţia, apoi a studiat la Londra. Conduce o limuzină de peste 80.000 de euro, iar în ultimul sezon a încasat din baremurile de arbitraj din Liga 1 aproape 30.000 euro. Deşi a fost printre cei care au greşit cel mai mult, cu aproape 20 de erori, Marius Avram nu a avut multe etape de suspendare. A condus finala Cupei României, Dinamo - Steaua 1-2.
Alexandru Tudor (Bucureşti)
Împlineşte 40 de ani în septembrie şi a fost promovat la excepţional în 1998. Are peste 1.500 de meciuri arbitrate în întreaga carieră şi este cunoscut ca fiind cel mai rigid arbitru din Liga 1. În 2003 a fost singurul arbitru european care a fost invitat la cursul centralilor de top, alături de Collina şi Urs Meier, deşi nu făcea parte din primele două categorii la UEFA. Este arbitru FIFA din 2001.
Ovidiu Haţegan (Arad)
Are 31 de ani şi este pe lista FIFA din 2008. A absolvit Facultatea de Medicină, este căsătorit şi are un băieţel.
Istvan Kovacs (Carei)
Este cel mai tînăr arbitru pe lista FIFA, la 26 de ani. A fost promovat la solicitarea lui Ionuţ Lupescu, în vara lui 2007, cînd încă nu împlinise 23 de ani, fiind delegat la Supercupa României, Rapid - Dinamo. Fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin, a dezvăluit că arbitrul a avut mari probleme în a stăpîni limba română, neputînd să completeze singur un raport de meci.
Sebastian Colţescu (Craiova)
Pînă la 19 ani, Colţescu a jucat fotbal la Electroputere, Jiul IEELIF şi Tractorul Craiova, fiind coleg cu Dănciulescu şi Claudiu Răducanu. A obţinut ecusonul FIFA în 2006, dar l-a pierdut după cîteva evoluţii slabe şi din cauza unor probleme personale, cînd a încercat să se sinucidă. Centralul a vrut să sară pe fereastră în urma unor neînţelegeri cu iubita şi cu părinţii. A fost primul arbitru care şi-a făcut publice veniturile din arbitraj, prezentănd documente care atestau sumele încasate în 2006.
Robert Dumitru (Braşov)
Are 37 de ani şi a debutat în Liga 1 în iunie 2001. A fost unul dintre arbitrii constanţi în ultimele două sezoane, iar anul acesta a condus Supecupa României, Oţelul - Steaua 1-0. Este finul lui Sorin Corpodean, care a fost implicat în ancheta DNA Piteşti şi arestat pentru cîteva săptămîni.
6 greşeli pe etapă a fost media erorilor înregistrată în sezonul trecut, printre gafeurii de top fiind Radu Petrescu, Marius Avram, Istvan Kovacs şi Augustus Constantin
Lotul de "centrali" pentru Liga 1
Grupa 1 valorică
Marius Avram (Bucureşti)
Cristian Balaj (Baia Mare)
Sebastian Colţescu (Craiova)
Alexandru Deaconu (Bucureşti)
Robert Dumitru (Braşov)
Ovidiu Haţegan (Arad)
Istvan Kovacs (Carei)
Alexandru Tudor (Bucureşti)
Grupa 2 valorică
Andrei Chivulete (Bucureşti)
Adrian Comănescu (Rm. Vîlcea)
Augustus Constantin (Rm. Vîlcea)
Dragoş Istrate (Bucureşti)
Florin Marcu (Oradea)
Radu Petrescu (Bucureşti)
Paul Unimătean (Zalău)
Arbitri stagiari
Adrian Cojocaru (Galaţi)
Adrian Illyeş (Ploieşti)
Florin Miron (Bucureşti)
Lucian Rusandu (Sfîntu Gheorghe)
Emil Voicu (Bacău)
"Arbitrajul, care în proporţie de 70-80 la sută este psihologie, înseamnă să ai autoritate, iar această autoritate pe terenul de joc nu se impune, ci se cîştigă"
Mejuto Gonzales, arbitru FIFA din Spania
Vezi mai jos o galerie foto cu cei 8 arbitri care vor conduce derbyurile din sezonul 2011-2012
Show more
Loading ...
Failed to load data.
{{#showContent}} {{#content}}
{{/content}} {{/showContent}}
Show more
Loading ...
Failed to load data.
{{#showContent}} {{#content}}
{{/content}} {{/showContent}}
{{text}}