Ciclism

A cîştigat Cadel Evans cel mai "curat" Tur al Franţei?

+1 Foto
Cadel Evans, sursa foto: daylife.com

Articol de Ștefan Horobeţ  —  Sunday, 24 July 2011

Cadel Evans (BMC) s-a impus în Turul Franţei, iar mulţi specialişti în ciclism spun că australianul este liderul uneia dintre cele mai "curate" ediţii din istorie

Dopajul a înnegurat percepţia spectatorilor despre ciclism, dar performanţele arătate în acest an de marii favoriţi demonstrează în ochii multor sceptici că sportul pe două roţi e pe calea cea bună. Probele sînt multe: buimăceala lui Alberto Contador pe Alpe D'Huez (şi nu numai!), ritmul scăzut de cursă sau oboseală resimţită la contratimp. GSP îţi prezintă cîteva mărturii ale oamenilor din ciclism care susţin cauza unui Tur al Franţei eliberat din ce în ce mai mult de dopaj:

- "Am văzut ciclismul pe care trebuia să îl vedem mereu. Performanţa lui Cadel Evans e o unitate de măsură pentru asta, fiindcă el a mers constant în ultimii 8 ani. Nu se mişcă mai bine ca în anii trecuţi, doar că Alberto Contador şi fraţii Schleck sînt mai lenţi. E unul dintre cele mai lente Tururi pe căţărări din 2004 încoace!", a explicat Frédéric Grappe, omul responsabil cu condiţia fizică la Française des Jeux şi cel care i-a reproşat dur lui Contador faptul că nu a eliberat publicului datele medicale pentru a-şi dovedi nevinovaţia în cazul Clenbuterolului.

- "Ascensiunea de pe Alpe D'Huez a fost foarte convingătoare. Trebuie doar să ne uităm la feţele lui Pierre Roland (Europcar), chinul lui Alberto Contador şi înfrîngerea lui Thomas Voeckler", a spus Armand Mégret, doctorul Federaţiei Franceze de Ciclism.

- "Pentru a nu putea fi prinşi, trişorii trebuie să folosească doze foarte mici, ceea ce face dopajul ineficient. Dar cred că plutonul este mai sănătos ca niciodată", a spus Michel Audran, unul dintre cruciaţii luptei împotriva dopajului, dar a şi avertizat: "La olimpiada din Beijing a fost produsă o substanţă interzisă derivată din eritropoetină şi nedetectabilă! Această creşte rezistenţa musculară, manipulează sistemul nervos central şi îmbunătăţeşte toleranţa la durere".

Un singur rutier a fost testat pozitiv în Turul Franţei, rusul Alexandr Kolobnev, de la Katusha. Se aşteaptă ca analiza probelor finale recoltate rutierilor să vină săptămîna viitoare.

TOP 10 TURUL FRANŢEI 2011:
1.Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     86:12:22      
2.Andy Schleck (Lux) Leopard Trek     0:01:34      
3.Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek     0:02:30      
4.Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar     0:03:20      
5.Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard     0:03:57      
6.Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi     0:04:55      
7.Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD     0:06:05      
8.Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:07:23      
9.Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo     0:08:15      
10.Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale     0:10:11

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.