La ediţia precedentă a CM, la Roma în 2009, au fost doborîte 43 de recorduri. Diferenţa, costumele din poliuretan au fost interzise.
În 2009, la Campionatele Mondiale înotătorii erau oamenii negri. Întregul tors le era acoperit, la fel şi picioarele. Muşchii erau comprimaţi uniform, iar recordurile mondiale cădeau ca sub ghilotină. Nu mai puţin de 43 de astfel de performanţe au fost reuşite. Secretul? Costumele purtate de înotători erau confecţionate din poliuretan. Avantajele erau numeroase, puţină piele în contact cu apa, adăugau elan şi furnizau o mai mare propulsie, reduceau efortul fizic. Lumea s-a speriat şi s-a scandalizat. Consecinţa a fost că noile combinezoane au fost interzise începînd din ianuarie 2010. Mai mult, s-a decis scurtarea echipamentului, la bărbaţi pînă sub genunchi, iar la femei, de la umăr pînă la genunchi.
Omul momentului: Ryan Lochte
S-au conformat şi, un an şi jumătate mai tîrziu, înotătorii s-au întîlnit din nou la Campionatele Mondiale de la Shanghai. Cu mai multă piele la vedere şi fără vreun record mondial doborît. Dacă la Roma se stabileau noi performanţe mondiale încă din serii şi semifinale, la Shanghai lumea a avut de aşteptat pînă în finala de la 200 de m mixt.
Numele celui care a reuşit să învingă apa şi secundele este Ryan Lochte. Un înotător care e din ce în ce mai în vogă în aceste zile în China. Nu e un necunoscut. E medaliat cu aur la JO de la Beijing în proba de 200 m spate şi are o rivalitate mai veche cu prietenul său Michael Phelps.
Dacă deţinătorul a 14 titluri olimpice a strălucit la Beijing, acum a venit rîndul lui Lochte să îi eclipseze pe toţi la Campionatele Mondiale de la Shanghai. S-a impus la 200 m liber în faţa lui Phelps, şi ieri l-a bătut din nou la 200 m mixt. Şi a făcut-o cu un nou record mondial, lucru la care chinezii nu mai sperau.
Performanţele din 2009 sînt atît de sus, încît e foarte greu, cu noile echipamente, ca ele să fie bătute. Atît Phelps, cît şi Lochte au folosit în Italia costume care nu erau în întregime din poliuretan, ele conţinînd şi nailon. La Roma, Ryan a înotat cele patru stiluri în 1:54,10, iar la Shanghai a oprit cronometrul la 1:54,00. A recunoscut că faptul că a concurat împotriva lui Michael l-a ajutat foarte mult. "Fără Michael nu poate. Are nevoie de Michael ca să înoate alături de el şi să concureze unul cu celălalt şi ăsta e un lucru bun", a spus Lazslo Csech, care a sosit al treilea.
Lochte a fost foarte fericit că a reuşit să învingă toate previziunile şi să demonstreze că nu e vorba numai de echipamente. "Am vrut să fac ceva ce toată lumea credea că este imposibil. De cînd au intezis acele costume, toată lumea a crezut că de recordurile mondiale nu se mai atinge nimeni. Am vrut să le arat tuturor că acest lucru este posibil. De aceea avem recorduri, ca să poată fi doborîte. Sper ca acum colegii mei să realizeze acest lucru şi mai multe recorduri vor fi spulberate", a spus el.
Cunoscut ca un boem, Ryan a venit la festivitatea de premiere încălţat în pantofii de inspiraţie marţiană pe care i-a creat. Deocamdată, e singurul înotător care a reuşit imposibilul. Mai sînt trei zile în care timpul poate fi bătut.
25 de recorduri au fost doborîte la Jocurile Olimpice de la Beijing
43 de recorduri au fost doborîte la CM de la Roma
1 record mondial a fost doborît la CM de la Shanghai
Michael Phelps (25 de ani)
15 titluri mondiale individuale
200 m mixt
Beijing 1:54,98
Roma nu a participat
Shanghai 1:54,16
Ryan Lochte (26 de an)
5 titluri mondiale individuale
200 m mixt
Beijing 1:56,53
Roma 1:54,10
Shanghai 1:54,00
{{text}}