Dinu a fost operat ieri pe cord deschis, montîndu-i-se mai multe by-pass-uri. "Primele semne sînt pozitive", au declarat doctorii. Mister este încă la reanimare, azi începe să mişte degetele, luni ajunge în salon, de marţi sau miercuri poate primi vizite.
E bine, inima lui Mister rezistă! Cornel Dinu, 63 de ani, a fost supus ieri unei intervenţii chirurgicale pe cord deschis la Spitalul Floreasca din Capitală. Una complicată şi plină de emoţii, avînd în vedere că a durat mai bine de 7 ore. Meciul lui Mister cu viaţa a fost condus de reputatul doctor Şerban Brădişteanu şi echipa sa. Şi Dinu a ieşit învingător în prima repriză, va trebui să rămînă concentrat şi plin de vivacitate şi pentru restul partidei. "Primele semne sînt pozitive, aşa mi-a transmis profesorul Brădişteanu imediat cum a ieşit din operaţie. Cornel este la reanimare, starea lui medicală este bună. Sîntem alături de el, să fie puternic!", a declarat Nicolae Badea aseară, la ora 19:00, preşedintele ţinînd legătura permanent din străinătate cu doctorii.
Etapele revitalizării
Ce va urma acum în programul de recuperare al pacientului? "Pînă sîmbătă dimineaţa va fi ţinut la reanimare, va fi conectat la aparate. Va sta pe analgezice, de-abia după 12 ore de la finalul operaţiei va da primele semne de viaţă, în sensul că va mişca degetele sau capul. Oricum, este supravegheat de o echipă de doctori reputaţi. Probabil că luni va ajunge înapoi în salon, iar marţi sau miercuri, în funcţie de cum evoluează situaţia, va putea primi vizite. Pînă atunci, accesul este interzis tuturor, total, mai puţin doctorilor, bineînţeles. Este un program normal, Dinu se va recupera treptat", au declarat mai mulţi medici pentru Gazetă.
Mesajul băieţilor
Administratorul delegat al "cîinilor" a fost internat acum două luni în spital, pregătit pentru operaţia de by-pass coronarian de 3 săptămîni şi a trezit extrem de multă compasiune din partea dinamoviştilor şi nu numai. Fotbaliştii au arborat un banner de susţinere la adresa şefului lor, pe care l-au postat pe gardul de la tribuna a II-a. "Pentru ca Mister să-l vadă cînd se va trezi din operaţie, din camera lui de spital, de la etajul 6", au precizat jucătorii.
Dinu a solicitat discreţie totală din partea medicilor în ceea ce-l priveşte. Profesorul Brădişteanu a ţinut aseară o conferinţă ad-hoc pentru a linişti familia, în primul rînd, apoi pentru a lămuri media.
Sînge nou, bogat în oxigen
By-pass-ul coronarian este o intervenţie de revascularizare, folosită pentru a îmbunăţati fluxul sanguin al inimii la pacienţii cu afecţiuni severe ale arterelor coronare. Deşi este una din cele mai frecvente operaţii pe cord deschis, această intervenţie nu este deloc simplă, pentru că medicii trebuie să recolteze o venă sau o arteră sănătoasă din altă parte a corpului, care este apoi grefată pe artera bolnavă. Acest nou pasaj va aduce sînge bogat în oxigen pentru muşchiul cardiac. "Este o intervenţie foarte periculoasă, de risc maxim", apreciază cadrele medicale.
Lecţie de anatomie
În timpul intervenţiei, pieptul e deschis, inima pacientului e oprită şi un aparat cardio-pulmonar preia activitatea inimii şi a plămînilor. O mică bandă elastică e plasată în jurul arterei blocate, pentru a opri fluxul de sînge. Un vas luat dintr-o altă parte a corpului este ataşat de aortă într-un punct dincolo de blocaj. Clemele sînt desprinse şi fluxul sanguin este reluat în artera reparată. Deşi cele mai multe intervenţii chirurgicale de by-pass sînt efectuate cu succes, unii pacienţi suferă de pierderi temporare de memorie.
"Operaţia a fost extrem de grea. Pacientul e bine, dar nu pot să dau un pronostic acum. Noaptea aceasta va fi critică! Intervenţia a fost dificilă din cauză că pacientul avea mai multe vase de sînge ce erau astupate" (Şerban Brădişteanu, doctor)
"A fost oprit cordul 60-80 de minute! Surprize au fost în prima parte, cordul era extrem de slăbit, a durat pînă l-am reechilibrat. Contracţiile de la sfîrşitul operaţiei au fost mai bune decît la început" (Şerban Brădişteanu, doctor)
"Parcă nu mai e la fel la Dinamo fără Mister. Îl aşteptăm cu nerăbdare alături de noi, cît mai devreme. Mister, sîntem alături de tine!" (Cătălin Munteanu, mijlocaş Dinamo)
85 la sută dintre pacienţi au o reducere semnificativă a simptomelor, un risc mai mic pentru infarct miocardic ulterior şi scăderea riscului de deces în următorii 10 ani de la operaţie
{{text}}