Liga 1

Ultima victorie a ardelenilor acasă la roş-albaştri a fost în 1962 şi s-a petrecut pe stadionul lui Dinamo!

Steaua a cîştigat sezonul trecut meciul de acasă împotriva clujenilor cu 3-0, aceasta fiind ultima partidă a lui Bogdan Stancu în Liga 1

Articol de Ionuţ Petrişor, Ionuţ Iordache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Clujenii au pierdut ultimele 20 de meciuri disputate pe terenul Stelei şi nu au mai cîştigat "afară" în faţa roş-albaştrilor din 1962, de la un meci jucat pe stadionul Dinamo!

Duelul din această seară dintre Steaua şi Universitatea Cluj este considerat derby-ul etapei. Clujenii au două victorii în primele două etape ale sezonului şi, prin vocea antrenorului şi a mai multor jucători, ei şi-au anunţat intenţia de a cîştiga şi a continua parcursul exemplar. Totuşi, statistica nu ţine deloc cu oamenii lui Ionuţ Badea. Aceştia au un trecut fără mari realizări atunci cînd au jucat contra Stelei, mai ales în meciurile de "afară".

Invincibili pe Ghencea
"Şepcile roşii" au doar trei victorii în faţa roş-albaştrilor, toate înainte de a se construi stadionul Ghencea. Ultimul punct scos de clujeni pe teren străin a fost pe 19 mai 1974, atunci cînd întîlnirea dintre cele două formaţii s-a încheiat la egalitate, 1-1. Pentru stelişti a marcat Năstase, iar clujenii au egalat prin Uifăleanu din lovitură de la 11 metri.

A fost primul meci pe Ghencea dintre Steaua şi U şi singurul în care bucureştenii nu au cîştigat pe acest stadion. La finalul acelui sezon, roş-albaştrii au terminat pe poziţia a şasea, în timp ce ardelenii au încheiat campionatul pe 14. De atunci, au mai fost 20 de meciuri între cele două echipe pe terenul Stelei, toate încheiate cu victoria bucureştenilor, golaveraj 74-14!

7-0, cea mai categorică victorie!
Clujenii au şi o înfrîngere ruşinoasă contra steliştilor. S-a întîmplat în iunie 1987, atunci cînd militarii s-au impus cu 7-0. Antrenor la Steaua era Iordănescu, iar U era pregătită de Remus Vlad. Pentru bucureşteni au marcat atunci Lăcătuş, Hagi o "dublă", Belodedici o "dublă", Piţurcă şi Boloni. Ultima înfrîngere a roş-albaştrilor contra Universităţii a fost în 2007, la Cluj, atunci cînd echipa pregătită la acea vreme de Mezsaros s-a impus cu 2-1, deşi era codaşa clasamentului.

România în 1974:

- Nicolae Ceauşescu a fost ales preşedintele Republicii Socialiste România pe 28 martie
- pe 9 aprilie s-a inaugurat stadionul Steaua, iar pe 10 august Sala Polivalentă din Bucureşti
- pe 20 septembrie s-a deschis oficial drumul naţional Transfăgărăşan
- Savantul George Emil Palade primeşte Premiul Nobel pentru medicină pe 10 decembrie
- au început lucrările la metroul bucureştean
- numele oraşului Cluj se schimbă în Cluj-Napoca
- U Craiova cîştigă primul său titlu de campioană din istorie, iar Jiul Petroşani singura sa Cupă a României din palmares

Victoriile Clujului pe terenul Stelei:
Data: Stadion, Meciul
11.09.1947: Venus ASA Bucureşti - U Cluj 1-2
07.04.1954: Republicii CCA Bucureşti - Ştiinţa Cluj 0-1
25.03.1962: Dinamo Steaua - Ştiinţa Cluj 1-2

88 de meciuri între cele două echipe s-au disputat în Liga 1: 51 de victorii Steaua, 20 de remize şi 17 succese ale clujenilor. Golaveraj: 189-91

35 de victorii a obţinut Steaua în cele 44 de partide disputate pe teren propriu în faţa clujenilor. Au mai fost 6 remize şi 3 succese ale Universităţii

"Cred că Steaua este favorită şi nu numai din prisma istoriei. Campania de achiziţii din această vară a adus un plus echipei lui Ronny Levy" (Emeric Ienei, fost antrenor Steaua)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.