International   •   Europa League   •   STEAUA-ŢSKA, joi, 20:30, ProTV, liveTEXT GSP.ro

ASTA este ŢSKA! Goalkeeper de linia porţii, pîine de mîncat pe flancuri, nu Zicu, ci Delev e cel mai periculos

ŢSKA Sofia îi face pe români să se teamă din ce în ce mai mult pe măsură ce ziua meciului se apropie

Articol de Gabriel Berceanu   —  luni, 15 august 2011

După Supercupa Bulgariei şi două victorii în campionat, ŢSKA Sofia se dezvăluie ca o echipă în creştere, spectaculoasă şi percutantă în ofensivă, dar rigidă şi vulnerabilă în apărare.

ŢSKA Sofia se va prezenta joi la Cluj, pentru meciul cu Steaua din Europa League, după ce a cîştigat Supercupa Bulgariei (3-1 cu Litex) şi un debut perfect în campionat (2-1 cu Lokomotiv Sofia şi 1-0 cu Cernomorets Burgas).



Jumătate din golurile bulgarilor din acest sezon, trei, au fost marcate de Ianis Zicu, un element de creaţie esenţial pentru ŢSKA, dar şi un atacant eficient în sistemul 4-2-3-1 pe care îl foloseşte antrenorul Radukanov, unde românul joacă deseori rolul de vîrf!



Portar algerian, de linia porţii

Deşi în Supercupă poarta bulgarilor a fost apărată de Karadzhov, un goalkeeper de 22 de ani cu 36 de apariţii în ultimele trei sezoane, împrumutul lui M'Bolhi de la Krilia Sovietov pare să fi decis postul de titular. Portarul algerian crescut de Marseille e redutabil la capitolul reflexe şi plasament, dar iese foarte rar pe centrări, deşi are 1.90 m, şi are probleme şi la prinderea baloanelor.



Pîine de mîncat pe flancuri

Apărarea e punctul nevralgic la ŢSKA. În banda dreaptă, Bandalovski, care a jucat şi în amicalul Bulgariei cu Belarus (0-1) din 10 august, vine după trei luni de pauză din cauza unei accidentări, iar în partidele cu Lokomotiv şi Chernomorets a jucat lent, cu foarte puţine urcări ofensive şi dese greşeli de preluare. Rezerva lui, Galchev, are doar 21 de ani şi foarte puţine meciuri în picioare, iar Vidanov, trecut şi pe la Rapid, nu a prins decît 35 de minute în trei partide. Flancul stîng va fi acoperit de Trifonov, fundaş de 26 de ani foarte tehnic şi cu şarje ofensive periculoase, dar care în a doua repriză a părut epuizat atît cu Litex cît şi în ultima partidă. Brazilianul Ademar, 30 ani, adus în această vară de la Chernomore şi încercat titular doar cu Lokomotiv, se repliază foarte greu şi poate fi depăşit uşor în duelurile unu contra unu.



Fundaşi masivi dar statici

Cuplul de stoperi Stoyanov-Popov a fost folosit de Radukanov în toate partidele de pînă acum iar cei doi fotbalişti au fost chemaţi şi de Matthaus pentru amicalul cu Belarus. Ambii sînt foarte buni la jocul aerian şi urcă la toate fazele fixe din atac ale bulgarilor, se coordonează bine în defensivă dar sînt greoi şi anihilaţi deseori de pasele filtrante. Faultează cînd sînt depăşiţi în viteză şi sînt slab susţinuţi de închizători.



Singura soluţie de rezervă în centrul apărării era folosirea lui Vidanov, reprofilat din fundaş dreapta, astfel că ŢSKA l-a transferat zilele trecute pe Halilovic, un sloven de 25 de ani care a jucat sezonul trecut la Willem, în Olanda, cu care a retrogradat.



Centru experimentat

Yanchev, căpitanul lui ŢSKA la 35 de ani, şi Galchev, recent convocat la "naţională" la 27 de ani, formează cuplul de închizători folosit în toate cele trei partide disputate pînă acum. Primul e un mijlocaş box-to-box, controlează bine mingea şi coordonează tot jocul defensiv la ŢSKA, însă nu rezistă fizic la acelaşi nivel timp de 90 de minute şi are probleme în acoperirea zonei după ce se aventurează în benzile terenului. Galchev are un şut redutabil, urcă eficient în spatele lui Zicu sau Platini şi acoperă spaţiile lăsate libere de aceştia. Punctul slab constă în apetitul ofensiv exagerat, de multe ori fundaşii centrali rămînînd fără sprijin din linia mediană.



Tehnică în ritm lent

Atacul lui ŢSKA este punctul forte al bulgarilor: în 4-2-3-1, pe foaie Nelson joacă în banda dreaptă, Zicu în centru, Delev în stînga, iar Platini e vîrf. Numai că Radukanov construieşte tactic considerînd esenţială mobilitatea, astfel că toţi cei patru schimbă permanent locurile. Deficitar e doar ritmul, driblingurile deseori în exces rupînd cursivitatea atacurilor, iar Platini şi Zicu ţinînd de balon deseori peste timpul necesar.



Platini, atacant brazilian de 1,87 metri, e foarte tehnic în ciuda staturii impunătoare, protejează perfect mingea şi joacă deseori din devieri, motiv pentru care coboară ca mijlocaş ofensiv lăsîndu-i prim-planul lui Zicu. Românul, foarte creativ şi tehnic, de multe ori însă lent şi cu o posesie prelungită care rupe ritmul ofensiv al echipei, are execuţii imprevizibile şi coboară deseori şi în banda dreaptă, în locul lui Delev.



Delev, inamicul numărul unu

Spas Delev, la 21 de ani, este cel mai periculos jucător al lui ŢSKA: extremă de 1.70, cu ţîşniri fulminante din flanc, tehnic şi deseori apărut în faţa porţii, bulgarul seamănă cu Torje doar că e mult mai eficient: 3 goluri din cele 6 ale lui ŢSKA în acest sezon, la fel ca Zicu! Spre deosebire de românul de la ŢSKA, Delev e cel care dă ritmul atacurilor şi susţine prin schimbările de direcţie mobilitatea ofensivă.



Exceptîndu-l poate pe Nelson, un olandez cu o viteză bună dar care dispare perioade lungi din jocul echipei şi care pierde duelurile fizice foarte uşor, atacanţii lui ŢSKA pot pune mari probleme. Kostov (19 ani) şi slovenul Zivec (20 ani) sînt soluţiile de avarie pentru ofensiva bulgarilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.