Sporturi   •   Altele   •   PATINAJ

Centrul de Excelenţă pentru Sporturi pe Gheaţă, blocat de biroul federal

Articol de Istvan Deak   —  vineri, 26 august 2011

Federaţia Română de Patinaj a amânat lansarea Centrului de Excelenţă pentru sporturi pe gheaţa, de la Braşov.

„Lucrăm la acest proiect, avem nevoie de semnături, anul acesta e greu să începem anul şcolar, dar poate în viitor. Democraţia e foarte bună, dar când e prost înţeleasă nu mai e bună. Toată lumea a zis că nu e cazul, iar daca biroul federal a votat împotriva, eu, ca simplu preşedinte, cu un singur vot, ce pot să fac. Mă supun majorităţii, dar nu am renunţat, nici un moment, la acest proiect. Deja am avut discuţii, la Braşov să închiriem anumite spaţii, ca sa strângem toţi sportivii aici. Va fi un centru similar celui de la Deva pentru gimnaste. Aici vor fi aduşi sportivi, vor fi cazaţi la Braşov, vor face şcoală aici şi, ce e mai important, se vor antrena pe patinoar. Vor veni sportivi care practică patinaj artistic, patinaj viteză şi short track”, ”, a declarat preşedintele FRP, Adrian Ciobanu.

Şeful federaţiei a motivat alegerea locaţiei prin faptul ca Braşovul este noua capitală a patinajului românesc. ”Impactul patinajul este foarte mare la Braşov. Sper să introducem specializarea patinaj, la facultatea de sporturi de iarnă, din cadrul Universităţii „Gheorghe Bariţiu” Braşov. Chiar dacă la Bucureşti sunt cele mai multe cluburi afiliate federaţiei de patinaj, cele patru cluburi din Braşov reprezintă elita patinajului românesc. Patinajul este un fenomen la Braşov. În România avem doar 7 patinoare acoperite, dar cel de la Braşov este singurul care se ridică la standardele internaţionale”, a spus Ciobanu.

Cantonament coordonat de antrenori ruşi


Sâmbătă se va încheia, sub Tâmpa, un cantonament de 10 zile, organizat de federaţie şi coordonat de cinci antrenori ruşi. „Cu sprijinul Federaţiei Internaţionale de Patinaj am organizat un cantonament, la care am adunat peste 50 de sportivi, din 8 ţări din jurul României, care se antrenează, timp de 10 zile, sub comanda a cinci antrenori de mare valoare din Rusia. Cantonamentul se va încheia cu un spectacol pe gheaţă, sâmbătă, de la ora 17.30, la Patinoarul Olimpic din Braşov. Intrarea este liberă, astfel mizăm pe un public numeros. Federaţia internaţională ne-a ajutat cu zeci de mii de franci elveţieni pentru acest cantonament. Noi ca federaţie nu resimţim criza economică, ea există la nivel de părinţi şi antrenori în România. Ei nu înţeleg că rolul federaţiei nu este să subvenţioneze copii de 7-8 ani. Noi sprijinim performanţa.  Prin prezenţa celor 5 ruşi în acest cantonament, au văzut antrenorii şi părinţii ce înseamnă cu adevărat patinajul. Au văzut că se fac 3-4 antrenamente pe zi.  Paralel am organizat şi un seminar pentru antrenorii români, gratuit, le asigurăm şi cazare şi masă. Mulţi nu s-au obosit să vină, motivând că riscă să îşi piardă elevii de la cluburile private în această perioadă.”, a declarat fostul antrenor de patinaj.

FRP sprijină doar performerii

Adrian Ciobanu a subliniat faptul că federaţia va subvenţiona sportivii care vor să facă performanţă. „La patinaj vin copii din familii înstărite. Din păcate, ei se lasă de patinaj ca să îşi focuseze atenţia asupra şcolii. Adună diplome pe banda rulantă şi nu au unde să se angajeze. Campionul la şah, locul 99 în lume, s-a lăsat de şcoală ca să facă şah. Este un model de urmat. Sportul de mare performanţă necesită pregătire şi sacrificii. Pentru cei care pun sportul pe primul plan, în detrimentul şcolii, şi au valoare, federaţia merge până în pânzele albe să îi susţină. În mentalitatea mea nu există varianta să dăm bani la unul care vine din când în când la antrenamente, fiindcă el nu are nici un viitor în acest sport, oricât de talentat ar fi. Moto-ul după care mă ghidez este: Mulţi s-au născut mai talentaţi decât Mozart, dar nu au avut norocul să fie descoperiţi. În concluzie, dacă ai noroc ajungi departe”, spune Adrian Ciobanu, care a primit un sprijin nesperat de la sportivul braşovean Marius Negrea, stabilit în Germania: „Marius Negrea antrenează doi patinatori din Braşov la Ravensburg. Îi ţine la el acasă, le face de mâncare, crede în şansele lor de a reuşi în acest sport. Noi ca federaţie le oferim 450-500 de euro pe lună. Puţini, ca să trăiască în Germania.”

Preşedintele FRP a ţinut să îl contrazică pe fostul baschetbalist Ghiţă Mureşan care îndeamnă copii să se ţină de carte, înainte de a opta pentru sportul de performanţă: „Sunt de acord cu Ghiţă Mureşan care spune că şcoala vine înaintea sportului, dacă facem şcoală ca în America, n-am nimic împotriva, dar ce şcoală se face în România? Se fac 5-6 ore cu copiii mici, fără ora de sport, rămân cocoşaţi toţi pe bancă. Învăţăm geografia ţărilor din Africa, cu ce folos?”


Vicepreşedintele cerea bani de la federaţie?

Preşedintele Federaţiei Române de Patinaj, Adrian Ciobanu, susţine că fostul antrenor al patinatorului Kelemen Zoltan, Cornel Gheorghe, care era membru în biroul federal, solicita lunar sume de bani pentru el şi sportiv. „Eu nu am avut nici un conflict cu Kelemen Zoltan. Dacă antrenorul său, de fapt fostul, îmi cerea mie 2000-3000 pe lună pentru el şi patinator, în condiţiile în care el îndeplinea şi funcţia de vicepreşedinte al federaţiei, pentru mine este de neînţeles. Kelemen a fost foarte reticent să vină în acest cantonament de la Braşov. Din punctul meu de vedere, el este campion mondial şi olimpic. Să nu ai un ochi şi să faci exerciţii de echilibristică, rotaţii in spaţiu este ceva excepţional. Antrenorii ruşi l-au fascinat şi sper că l-au convins să continue. I-am propus să se mute la Braşov şi să îşi continue activitatea aici, chiar dacă nu vom funcţia în cadrul unui centru de excelenta. Ar fi un pas înainte în cariera lui”, a încheiat Ciobanu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.