Oscar Pistorius nu s-a calificat în semifinalele Campionatelor Mondiale, terminînd al 8-lea în semifinala a treia
***
Oscar Pistorius este primul atlet fără picioare care a concurat la o competiţie importantă pentru atleţi întregi. Lamele cu care aleargă sînt deja subiect de controversă
Are 24 ani, dar picioarele i-au fost amputate pe cînd avea 11 luni, de la jumătatea distanţei dintre genunchi şi gleznă, deoarece s-a născut fără peronee. Practic, nu are amintirea lor
Acum aleargă pe două lame din fibră de carbon, botezate Cheetah. Participă la Campionatele Mondiale de la Daegu (27 august-4 septembrie). A cîştigat la Jocurile Paralimpice de la Beijing, acum 3 ani, tot ce putea cîştiga - 100 m, 200 m, 400 m. Acum vrea să arate că e capabil să concureze cot la cot cu sportivii care au picioarele lor. Pe 19 iulie a obţinut 45,07 secunde la 400 de metri, record personal care l-a trimis la Mondiale. Este al 15-lea timp printre participanţii de la Daegu. Unii se întreabă însă dacă lamele lui fermecate nu-i conferă un avantaj incorect, chiar în faţa atleţilor normali.
În fiecare zi, Oscar Pistorius poartă două seturi de "picioare". Protezele obişnuite, care, sub pantaloni, dau senzaţia normalităţii. Şi lamele special concepute pentru el. Cele contestate pentru că au arcuri şi sistemul de deplasare este altul faţă de picioarele normale.
Pierdere timpurie
Daily Mail l-a vizitat pe Pistorius la el acasă, la Pretoria. Acolo unde sportivul îşi prepară singur dejunul - salată de pui, avocado, alune. Acolo unde îşi ţine trofeele obşinute la multele discipline pe care le-a practicat - rugby, tenis, schi nautic. Şi multe cărţi şi afişe, cu personalităţi diferite - Nelson Mandela, Iron Mike Tyson, Sir Bobby Charlton, Valentino Rossi. Din motive de siguranţă personală, ţine un revolver pe noptieră şi ditamai mitraliera lîngă geam. În Africa de Sud se petrec încă multe nenorociri.
Ţine în casă şi amintiri despre mama sa, Sheila. Ea a murit acum pe cînd avea 42 de ani, iar Oscar 15, din cauza unei reacţii alergice la medicamentul care i-a fost prescris pentru hepatită. Oscar are tatuate pe mînă zilele în care mama lui s-a născut şi a decedat. "Înainte de fiecare cursă spun o rugăciune pentru mama", spune Pistorius.
Părinţii lui au luat decizia dificilă a dublei amputări prin care Oscar a trecut cînd era un bebeluş. Copilul se născuse fără oasele numite peroneu. Înainte de operaţie, mama sa i-a scris o epistolă în care i-a spus: "Adevăratul pierzător nu este cel care trece linia de sosire ultimul. Adevăratul pierzător este cel care stă şi priveşte. Cel care nu încearcă să intre în competiţie".
Pro şi contra
După aceste vorbe se ghidează Oscar azi, mai ales cînd explică lumii de ce lamele sale nu sînt mijloc de înşelătorie. De ce un sportiv paralimpic are dreptul de a concura cu cei valizi. "Nu voi mai vorbi multă vreme despre acest subiect", avertizează el. I-a fost să îi facă pe specialişti să vadă lucrurile ca ei. Timp de patru ani, încercările sale de a alerga alături de atleţii întregi la trup s-au soldat cu respingeri. Acum însă va lua parte şi la Mondiale, şi la Olimpiadă. Premieră.
Este clar că, în ciuda infirmităţii sale, Pistorius s-a născut să fie sportiv. A făcut lupte de la 6 ani, a jucat polo, cricket, a mers pe bicicletă şi îşi conduce maşina într-un stil foarte... sportiv. Ar putea fi o inspiraţie pentru mulţi, nu se dă bătut. Dar sînt acest lucruri suficiente pentru a uita de aportul foarte mare al ştiinţei?
Unul dintre contestatarii înverşunaţi ai lui Pistorius este un profesor sud-african, care studiază exerciţiul sportiv ca parte intregrantă a legilor fizicii şi ale medicinei. "Ce face el este mai mult Formula 1 decît atletism", spune Ross Tucker. "Inginerii pot concepe un echipament care să-i confere un plus de viteză. Asta ne dorim. Consider că Pistorius are un avantaj imens".
Nu crede că trişează
Peter Weyand, un alt om de ştiinţă, crede că performanţele lui Pistorius sînt ieşite din comun, la fel ca şi metabolismul său. "Pistorius s-a folosit de ştiinţă ca să cîştige acest verdict. Ca să fim mai exacţi, ştiinţa necinstită l-a ajutat".
Pistorius contraatacă: "Sînt foarte multe contraargumente nefundamentate. Unii pur şi simplu vor să-mi folosească numele pentru a se face cunoscuţi, alţii se contrazic doar de dragul contrazicerii". Are şi el tabăra lui de cercetători şi fizicieni, Hugh Herr, Robert Gailey şi Rodger Kram. Oscar le dă credit numai lor. "Ceilalţi nu au habar de adevărata ştiinţă".
"Nu aş fi vrut să alerg dacă mi-ar fi trecut prin cap că trişez. Cred în puritatea sportului. Nu-mi plac oamenii care o iau pe scurtătură. Progresele mele din ultimul an nu se datorează numai lamelor de alergat. Le folosesc de 7 ani încoace doar. Şi am citit undeva că lamele mele aleargă mai repede decît picioarele unui atlet normal. Nu este adevărat", se apără sud-africanul.
Prejudecată sau nu?
Susţinătorii lui Oscar spun că acuzaţiile sînt aberante. "În esenţă, voi susţineţi că un atlet normal, dacă îi tai ambele picioare şi îi pui lame, va alerga mai repede ca înainte. E o prostie".
Mai rămîne problema prejudecăţii, pe care tabăra lui Pistorius marşează foarte mult. "Lumea sportului se tulbură la ideea că o persoană cu trup neobişnuit aleargă alături de cineva cu organism normal. Este doar o discriminare, asemănătoare cu marginalizarea sportivilor de culoare", spune Herr.
Trecînd de tot zbuciumul cotroversei, Oscar se descrie drept un sportiv normal. "Am zile bune şi zile proaste, ca orice atlet. Am momente în care mă satur pentru că mănînc pui de 20 de ori pe lună. Uneori am dureri. Dar publicul mă susţine şi asta înseamnă foarte mult. Au rămas în urmă zilele cînd lumea simţea milă pentru mine. Mila altora mă lasă rece", spune el.
CV - Oscar Pistorius
- porecle: Blade Runner; cel mai rapid om fără picioare, "Oz" Pistorius
- născut pe 22 noiembrie 1986, la Sandton, Africa de Sud
- 1,86 metri înălţime (cu proteze), 81 kilograme
- probe: 100m, 200m, 400m
- campion mondial şi paralimpic în probele de sprint
9,58 este recordul mondial al atleţilor obişnuiţi la 100m, deţinut de jamaicanul Usain Bolt
10,91 este recordul mondial al atleţilor infirmi la 100m, deţinut de sud-africanul Oscar Pistorius
"Unii pur şi simplu vor să-mi folosească numele pentru a se face cunoscuţi, alţii se contrazic doar de dragul contrazicerii. Nu aş fi vrut să alerg dacă mi-ar fi trecut prin cap că trişez. Cred în puritatea sportului" - Oscar Pistorius
În afara pistei
Oscar Pistorius are strămoşi italieni. Mama bunicii sale era o italiancă, emigrantă în Kenya. Pe seama descendenţei italiene Oscar pune pasiunea pentru clubul de fotbal Lazio. Pistorius are un frate mai mare, Carl, şi o soră mai mică, Aimee. În 2008, atletul a colaborat la realizare unui CD muzical, numit Olympic Dream. Studiază Comerţul şi Managementul Afacerilor.
GSP special • Superreportaje • POVESTE
UPDATE / Pistorius nu s-a calificat mai departe la Mondialele de la Daegu
Oscar Pistorius este primul atlet fără picioare care a concurat la o competiţie importantă pentru atleţi întregi (sursa foto: Daylife.com)
Articol de Oana Duşmănescu — luni, 29 august 2011
UPDATE /
UPDATE / Oscar Pistorius nu s-a calificat în semifinalele campionatului Mondial, terminînd al 8-lea în semifinala a treia
{{text}}