Nationala

Luxemburg, echipă cu tradiţie» A fost la un pas de careul de aşi al CE din 1964;)

+3 Foto
Ady Schmit a marcat împotriva Danemarcei

Articol de Răzvan Luţac  —  Wednesday, 31 August 2011

Deşi a fost, mai tot timpul, una din cele mai slabe echipe naţionale din Europa, naţionala din Luxemburg a fost aproape să ajungă în semifinalele Campionatului European de Fotbal din 1964.

Acum aproape 50 de ani, selecţionata Marelui Ducat de Luxemburg a beneficiat de o calificare din oficiu în optimile competiţiei, care, spre deosebire de sistemul competiţiilor inter-ţări din ziua de astăzi, nu aveau loc la turneul final. Acolo ajungeau doar echipele calificate în semifinale.

În primul tur, în care Luxemburg nu a jucat, România a fost zdrobită de Spania, 7-3 la general pentru iberici, după un 6-0 în tur pe "Santiago Bernabeu".

Din "Benelux" a rămas doar "Lux"

În turul următor, echivalent optimilor, micuţul ducat a fost aruncat într-o dublă manşă cu Olanda.În partida considerată pe teren propriu, a rezistat cu brio. 1-1, cu toate că meciul s-a desfăşurat în prezenţa a aproape 40.000 de spectatori şi a avut loc la... Amsterdam.

Returul a fost de poveste. De data aceasta, peste 40.000 de spectatori s-au îngrămădit pe celebrul  "De Kuip", din Rotterdam, pentru a saluta calificarea batavilor. Liniştea s-a lăsat cînd luxemburghezul Camille Drimmer a deschis scorul, în minutul 20. Totul părea revenit la normal după ce Kruiver, chiar jucător la Feyenoord, a egalat.

Surpriză, însă! Cînd mai erau aproximativ 25 de minute de jucat, acelaşi Drimmer a făcut dubla şi a trimis Luxemburgul în sferturile de finală. A fost un şoc pentru întreaga asistenţă. Olanda a fost eliminată, Belgia pierduse încă din primul tur, după o dublă cu Iugoslavia, astfel că luxemburghezii au fost cei care au dus faima  "Benelux"-ului mai departe!

Atît de aproape

Şi astfel, au venit partidele din sferturile de finală, împotriva Danemarcei. În tur, gluma părea că se îngroaşă după ce Louis Pilot, numit în 2003 cel mai bun jucător luxemburghez al ultimei jumătăţi de secol, deschidea scorul. Danezii egalau repede, prin Ole Madsen, dar naţionala pe care Piţurcă şi compania o vor întîlni vineri avea să revină în avantaj peste doar un sfert de oră, gol Klein!

La final, tabela arăta un fascinant 3-3. Danezii puteau tranşa calificarea în retur, dar în faţa unei asistenţe asemănătoare cu cea din partida de la Amsterdam, Ady Schmit egala la doi în minutul 80 şi trimitea partida la un al treilea meci, care avea să se desfăşoare pe teren neutru. Pierdut, însă, de luxemburghezi, scor 0-1. Marcator? Acelaşi Madsen, care înscrisese toate cele şase goluri din "tripla" manşă!

Jucători în Franţa şi Belgia

Naţionala din Luxemburg nu era lipsită de jucători valoroşi. Schmit evolua în Franţa, la FC Sochaux-Montbeliard. Pilot era mijlocaş la Standard Liege, iar Dimmer la Molenbeek, tot în Belgia, cu un trecut la Anderlecht. Cu toate acestea, performanţa naţionalei micuţului stat a surprins pe toată lumea şi a rămas cea mai mare performanţă din istoria selecţionatei.

6-0 este cea mai clară victorie a Luxemburgului, într-o partidă disputată la Londra, împotriva Afghanistanului (iulie 1948)

Sferturile de finală sunt cea mai avansată fază în care a ajuns şi naţionala României la CE. Se întîmpla la Euro 2000

Echipa naţională de fotbal a României va întîlni selecţionata din Luxemburg vineri, 2 septembrie, de la ora 20:30, într-o partidă care va avea loc pe Stade Josy Barthel, din Luxembourg, iar tricolorii se comportă ca şi cînd ar întîlni echipa lor din '64: "Numai uşor nu ne va fi..." :)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.