Nationala

Atenţie "tricolori", Luxemburg nu mai e ciuca bătăilor » Pitici mijlocaşi

Articol de Viorel Tudorache, Andrei Vochin  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Între liliputanii Europei, adversara României de mîine seară nu e nici fruntea, nici coada


Conform clasamentului FIFA Coca-Cola, selecţionata Luxemburgului se află la mijlocul unei ierarhii a statelor pitice. Lider este "naţionala" Ciprului, iar codaşe selecţionatele Andorra şi San Marino, ultima fiind echipa pe care am bătut-o greu, 1-0, pe 10 august.

Naţionala Locul
Cipru 70
Feroe 111
Liechtenstein 119
LUXEMBURG 128
Malta 167
Andorra 203
San Marino 203


La un pas de semifinalele CE 1964!
O naţiune pentru care fotbalul reprezintă sport naţional, primul ca audienţă şi interes, se mîndreşte că "naţionala" sa a fost sfertfinalistă în Campionatul European ediţia 1964. O echipă devenită legendară după ce a eliminat, în dublă manşă, reprezentativa Olandei!!!

Pe atunci, întrecerea europeană se derula în sistem eliminatoriu pînă în semifinale, iar Luxemburgul a produs marea surpriză în faza "optimilor": 1-1 şi 2-1 contra formaţiei care peste doar un deceniu avea să devină "Portocala Mecanică". Şi, culmea, ambele meciuri s-au disputat în Olanda!! Mai mult decît atît, în "sferturi", luxemburghezii au cedat extrem de greu în faţa Danemarcei.

Au ratat "sfertul" la baraj
A fost mai întîi un 3-3, apoi, în retur, un 2-2 şi, cum nu exista regula golului marcat în deplasare care contează dublu, semifinalista s-a stabilit în urma unui al treilea meci, pierdut, 0-1, pe teren neutru, în Olanda. Aşa că în palmaresul Luxemburgului la Campionatele Europene, în dreptul rubricii "Best result" apare "Quarterfinalist 1964". Parametru la care România e doar egala Luxemburgului,
de vreme ce noi avem aceeaşi performanţă, o singură dată, "Quarterfinalist 2000" la tuneul final din Belgia şi Olanda!

S-au făcut mari
Ciuca bătăilor decenii la rînd, "naţionala" Luxemburgului se mîndreşte cu cîteva succese răsunătoare. În preliminariile CE 1996, selecţionata Ducatului a cîştigat cu 1-0 contra Cehiei, nimeni alta decît viitoarea finalistă a turneului final din Anglia.

În preliminariile CM 2010, "ducii" au cîştigat cu 2-1 în Elveţia, pe terenul unei formaţii care avea să se califice la turneul final din Africa de Sud. Belarusul pare să-i fie clientă. În preliminariile CE 2008 au bătut-o cu 1-0, iar acum, în calificările pentru 2012, au izbutit un 0-0.
Cert este că echipa antrenată de Luc Holtz se află într-o adevărată detentă sportivă. După ce ne-a chinuit pe noi la Piatra-Neamţ, acolo unde a şi deschis scorul pentru a pierde pînă la urmă cu 3-1, în februarie, Luxemburgul s-a impus cu 2-1 într-un meci amical cu Slovacia, echipă calificată la ultimul turneu final.

Semn că adversarul nostru de mîine nu mai e de mult ciuca bătăilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.