Peste 500 de oameni de la Jandarmerie, Poliţie, BGS şi Pompieri au exersat diferite modalităţi de a controla potenţialele scandaluri în stadion, inclusiv cu folosirea armamentului din dotare. Partea superioară a arenei ridică probleme cu evacuarea rapidă
Forfotă, desfăşurare de forţe, tropăit de cai, împuşcături, sirene gălăgioase şi suporteri violenţi pe National Arena. Nu e însă un episod terorist neaşteptat în tribune. Se petrece doar o simulare cu forţele de ordine ale Capitalei, reunite într-un exerciţiu comun spre a se pune la punct cu configuraţia noului stadion şi cu metodele de intervenţie la evenimentele care vor fi găzduite aici.
Sfat: ocupă doar locul înscris pe bilet
Aproape 500 de oameni de la Jandarmerie, Poliţie, BGS, Pompieri şi voluntari cu rol de spectatori au încercat să se coordoneze în diferite situaţii de conflict ce pot apărea o dată cu inaugurarea complexului, pe 6 septembrie, la România - Franţa, în preliminariile Euro 2012.
Cum trebuie îndrumaţi oamenii să-şi respecte cu stricteţe locul înscris pe bilet, inclusiv în momentele cînd individul refuză să se supună rigorilor de organizare. Operaţiuni de separare ale grupurilor rivale, care pot nimeri în sectoare vecine. Blocarea celor care folosesc torţe şi alte materiale pirotehnice interzise. Şi, în fine, scoaterea rapidă a fanilor turbulenţi, care produc scandal şi vandalizează stadionul. Acestea au fost cîteva dintre potenţialele momente tensionate desfăşurate ieri timp de un ceas la una dintre peluzele de pe National Arena.
Cu o concluzie îngrijorătoare din partea autorităţilor: evacuarea inelului superior, în caz de urgenţă, ridică probleme de securitate, din cauza faptului că scările de acces sînt înguste, iar tribuna e foarte abruptă. "Mizăm însă pe calmul şi înţelegerea oamenilor, la nevoie", au explicat organizatorii.
"Emoţii cu echipa, nu cu siguranţa!"
Plus repetiţia legată de monitorizarea stadionului, din camera de control, unde pe un set de ecrane se centralizează imagini din fiecare colţ de tribună. Sînt în total 146 de camere, între care 21 mobile, cu ajutorul cărora se supervizează interiorul şi exteriorul complexului. "N-avem nici un fel de temeri cu problemele de siguranţă, emoţii mai mari o să avem cu echipa!", a comentat, la final, Eugen Meran, şeful Jandarmeriei Capitalei.
30 de zile e termenul minim de stocare a imaginilor captate la un eveniment de camerele de supraveghere, cu ajutorul cărora se pot identifica imediat cei care produc incidente
94 de căi de acces există la National Arena: în caz de urgenţă, evacuarea stadionului s-ar face în circa 8 minute
{{text}}