A jucat 15 ani doar în prima ligă, dar susţine că asta nu e suficient ca să fii scouter: ”Am învăţat enorm de cînd lucrez, acum îţi zic dacă eşti stîngaci sau dreptaci doar după cum mergi”
Jose Mourinho a filmat o reclamă în care sărea un gard şi înregistra antrenamentul unei echipe pe ascuns, ajutîndu-se de camera unui supertelefon. În realitate, portughezul n-are de ce să se pitească şi să-şi spioneze adversarele, fiindcă beneficiază de un departament care se ocupă cu asta. Scouteri.
Pe lîngă munca de administraţie, Narcis e singurul de la Steaua care mai are oficial şi ocupatia asta. Narcis Răducan a luat trei titluri de campion cu roş-albaştrii la mijlocul anilor 90 şi acum arată ca Mourinho în reclamă. Scoate o tabletă din geantă, tastează cu dexteritate şi e fascinat de CV-uri, imagini video cu jucători, cu meciuri ale unor echipe: "Cînd merg pe teren folosesc pix şi carneţel. Scriu cam cît durează meciul notiţe prescurtate, pe care le prelucrez apoi şi întocmesc un raport, pe care i-l prezint lui Ronny Levy". Are 36 de ani şi din 2008 nu mai e fotbalist, e scouter.
Asistentul lui Petrescu şi al lui Levy
Datele pe care le-a strîns el despre ŢSKA Sofia, pe care o urmărise şi pe video, şi live, în Bulgaria, au ajutat-o pe Steaua să se califice în grupele Europa League. Levy a povestit că înaintea meciului şi-a trimis jucătorii să afle de la Narcis secretele adversarilor direcţi şi că la pauza jocului retur l-a chemat pe Răducan în vestiar: "Ce ţi se pare că nu merge? Dă-mi soluţii!". Israelianul, ca şi Dan Petrescu la Urziceni, îl consultă des în timpul jocurilor, interesat mai ales de faptul că Narcis vede din tribună anumite lucruri care le scapă celor de pe bancă.
Profesorul de scouteri are 85 de ani
Răducan povesteşte că anii pe care i-a petrecut pe teren nu-i ajung ca să se descurce bine în meseria pe care o practică acum: "În România e ceva nou şi m-am întrebat cînd am început să fac asta de unde aş putea să învăţ. Au fost doi oameni de la care am «furat» cele mai multe secrete: Cornel Drăguşin şi Dan Apolzan". Despre Drăguşin, un bătrîn de 85 de ani de care fotbalul românesc a cam uitat, Narcis vorbeşte ca despre Yoda, din Războiul stelelor: "După o discuţie cu el am ajuns să recunosc dacă un jucător e dreptaci sau stîngaci fără să am nevoie să-l văd atingînd mingea. Doar după cum merge îmi dau seama ce picior foloseşte mai des atunci cînd joacă! Tot Drăguşin mi-a zis: «Cînd mergi să vezi un fotbalist, fiecare detaliu trebuie să-ţi spună ceva. Dacă el e singurul în trening, cînd toţi ceilalţi sînt îmbrăcaţi altfel, trebuie să afli de ce e aşa, s-ar putea să fie o informaţie relevantă cînd un club trebuie să plătească pentru acel jucător»".
Deghizat în costum printre ultraşi:)
Despre Apolzan, Narcis spune că "el e mai preocupat să folosească ultimele tehnologii. Spre exemplu, la meciuri nu notează, mi-a zis şi mie să folosesc reportofon, că e mai practic. Dar în România nu prea pot să vorbesc la reportofon, fiindcă mă mai cunosc oamenii şi discut ba cu unul, ba cu altul". Povesteşte că şi în străinătate a trecut printr-o situaţie în care nu s-ar fi descurcat cu reportofon: "Hamburg a fost echipa cu care mi-am început meseria de scouter. Am fost să-i văd pe nemţi în toamna lui 2008, trimis de Dan Petrescu. Dar avionul a avut întîrziere şi n-am prins meciul lor de la început.
Am mers în tribună, dar neştiind stadionul, am nimerit în galeria lui Hamburg. Eu eram la costum, cu cravată, m-am uitat în jur şi am văzut ultraşi dezbrăcaţi, tatuaţi şi plini cu bere. S-au prins imediat cu ce mă ocup şi la fiecare fază importantă a echipei lor zbierau către mine: «L-ai văzut p-ăla? Vă rupe, vă dă gol şi vouă! Hei, românule, scrie şi despre ăsta, că e bun de tot!»".
"Mai bine cheltui o mie decît milioane de euro!"
Recent, Răducan a fost în Croaţia să-l vadă pe Damir Sovsici, un mijlocaş ofensiv pe care NK Zagreb cerea 3 milioane de euro: "Le-am prezentat lui MM şi patronului toate datele despre el. Sovsici nu e un marcator, or, dacă plăteşti 3 milioane pe un mijlocaş, lumea s-ar aştepta ca el să înscrie multe goluri. Asta ar fi fost o problemă. Apoi, avea carenţe tactice mari şi momente în care îşi punea mîinile în şold şi se uita la meci. Am atras atenţia în privinţa acestor riscuri. Pînă la urmă, scopul muncii pe care o fac e să limitez costurile clubului. Adică o călătorie făcută de mine în străinătate poate costa 1.000 de euro, pe cînd un transfer prost ajunge şi la cîteva milioane de euro!".
MM a introdus "metoda Inter"
Narcis povesteşte că Mihai Stoica a iniţiat şi în România o metodă pe care o folosesc cluburile mari din Europa: "Dacă un jucător pare interesant, atunci mergem minimum doi să-l vedem, în meciuri diferite. Fiindcă e posibil ca o singură persoană să fie impresionată de anumite calităţi şi să omită defecte care-i pot sări în ochi celuilalt". Aşa a procedat Inter Milano cînd l-a refuzat pe Pantilimon: "Au fost şase scouteri care l-au văzut pe Panti în diverse jocuri, după care ultimul a venit Marco Branca, şeful lor. Branca asta face la Inter, el dă OK-ul sau anulează afacerile. El a decis să nu-l ia pe Pantilimon".
A avut "ochi" cu Veljovici
Răducan a anulat achiziţionarea lui Rade Veljovici, care fusese propus Unirii Urziceni: "Era internaţional de tineret sîrb, dar am fost să-l văd şi am decis să nu-l luăm. Se oprea pe teren ca să-şi certe colegii, avea un comportament ciudat. Mi-am dat seama că n-are cum să joace într-o echipă antrenată de Petrescu. Cînd am aflat că l-a achiziţionat CFR Cluj, am avut ceva emoţii, m-am gîndit: «Poate dă ăsta vreo 20 de goluri şi zice lumea că nu mă pricep!»". Veljovici a eşuat la CFR şi n-a confirmat nici măcar la Alba Iulia, unde a fost împrumutat.
Petrescu l-a trimis la Motru!:)
În majoritatea cazurilor, antrenorii apelează la asistenţii lor ca să afle date despre adversare redutabile, pe care calculează cum să le blocheze. Dan Petrescu voia să ştie tot despre absolut toate echipele! Narcis îşi aminteşte cum l-a şocat "Bursucul": "Am picat în Cupa României cu Minerul Motru. Mi-a zis să mă duc la un meci, să-i văd. Credeam că e vreo glumă, nu înţelegeam care e sensul s-o spionez pe Minerul Motru! Cînd am jucat cu ei, abia începuse meciul şi aveam 3-0. Petrescu s-a întors spre tribună şi-mi arăta cu degetul: «Vezi? Vezi?»".
"Cînd văd un jucător, ţin cont de antrenorul echipei mele, de stilul ei. Spre exemplu, Măţel e bun, dar la Urziceni n-ar fi prins în faţa lui Epaminonda, fiindcă Petrescu voia un fundaş dreapta puternic, care să nu urce în atac"
Narcis Răducan, director sportiv Steaua
"Am văzut cam o sută de meciuri în calitate de scouter, pînă acum. Astea doar ca să urmăresc echipe, în afara partidelor în care am fost să văd jucători"
Narcis Răducan, director sportiv Steaua
"Strîngerea informaţiilor e importantă, dar meritul pentru pregătirea tactică şi responsabilitatea îi revin antrenorului, eu doar îl ajut"
Narcis Răducan, director sportiv Steaua
"Narcis ştie fotbal, cunoaşte campionatul românesc perfect şi e foarte pasionat de ce face. Sînt fericit să mă folosesc de ajutorul lui"
Ronny Levy, antrenor Steaua
Ce urmăreşte cînd vede un jucător de care e interesată Steaua:
- Disciplina. Exemple: cum se comportă pe teren, cum reacţionează atunci cînd e faultat, cîte cartonaşe încasează în medie, referinţe de la foşti antrenori despre felul în care se poartă şi în afara terenului
- Financiar. Exemple: ce salariu are, ce prime se dau de obicei în campionatul din care provine el, nivelul de trai din ţara respectivă, situaţia lui contractuală
- Puncte forte, puncte slabe. Exemple: calităţi fizice, piciorul de bază, posturile pe care le poate acoperi şi care dintre ele i se potriveşte cel mai bine
{{text}}