Hochei pe gheaţă. Aeronava în care se afla echipa de primă ligă Lokomotiv Iaroslavl a căzut imediat după decolare, 43 de persoane murind. Hocheiştii ar fi trebuit să ajungă la Minsk pentru a juca în prima etapă a campionatului din Rusia
7 septembrie trebuia să fie o zi obişnuită pentru hocheiştii de la Lokomotiv Iaroslavl. Aveau programat un zbor scurt pînă la Minsk, iar pe 8 septembrie primul meci din cadrul Ligii Continentale de Hochei. Au împachetat crosele şi echipamentul şi s-au urcat liniştiţi în aeronava Iakovlev 42. Visau la un sezon perfect, la finalul căruia să se bucure împreună. În jurul orei patru avionul a decolat, după cinci minute a dispărut de pe radar, iar după alte zece s-ar fi prăbuşit.
Acestea au fost primele informaţii. Nici numărul pasagerilor nu este încă public, dar cert este că la bord se aflau hocheiştii echipei de prima ligă Lokomotiv Iaroslavl. Numele celor decedaţi nu au fost anunţate. Se pare că au fost 45 de persoane la bord şi s-a vehiculat că ar fi 2 supravieţuitori, printre care şi hocheistul Aleksander Galimov. În astfel de cazuri însă, informaţiile sînt puţine şi diverse.
Din echipa care a fost de trei ori campioană a Rusiei şi care anul trecut a terminat pe locul al treilea fac parte cunoscutul slovac Pavol Demitra (36 de ani), cehii Jan Marek (31 de ani) şi Karel Rachunek (32 de ani), portarul suedez Stefan Liv (30 de ani), dar şi bielorusul Ruslan Salei (36 de ani). Echipa din Rusia îl cooptase în staff-ul său şi pe antrenorul canadian Brad McCrimmon.
Pentru o echipă întreagă, ziua de 8 septembrie nu mai există. Toate meciurile din Liga Continentală din Rusia, cel mai valoros campionat din Europa, au fost suspendate.
LISTA NEAGRĂ
"Diavolii" dispăruţi
Accidentul din 1958, din Munchen, este, probabil, cel mai cunoscut dezastru aviatic în care au fost implicaţi sportivi de renume. Pe 6 februarie 1958, avionul în care se aflau jucătorii echipei Manchester United s-a prăbuşit pe pistă în timpul decolării, fiind distrus aproape în întregime. Aeronava nu a mai putut decola din cauza zăpezii, prăbuşindu-se în flăcări, după mai multe tentative eşuate de a se ridica în aer. 23 de fotbalişti şi jurnalişti au murit atunci, doar cinci jucători supravieţuind tragediei.
Norocul celor 19 rugbyşti
Un alt accident în care au fost implicaţi sportivi s-a produs în 1972, în munţii Anzi. Ziua de 13 octombrie a fost de un ghinion negru pentru jucătorii de rugby de la Colegiul "Stella Maris" din Uruguay. Avionul care îi ducea de la Montevideo la Santiago, în Chile, s-a prăbuşit în munţii Anzi, din cauza condiţiilor atmosferice.
Dintre cei 45 de pasageri ai avionului, 18 au murit în accident. După 11 zile de la prăbuşire, echipele de salvare au renunţat la căutari, cei 27 de supravieţuitori fiind nevoiţi să reziste la peste 4.200 de metri altitudine, fără provizii şi ajutoare medicale. Înfometaţi, supravieţuitorii au decis să îşi mănînce colegii de echipă morţi. Opt dintre aceştia au fost ucişi de o avalanşă pe 29 octombrie. Ultimii 19 au fost salvaţi de elicoptere, pe 23 decembrie, după ce trei dintre ei au decis să escaladeze munţii pentru a căuta ajutor.
Au murit toţi
Pe 4 mai 1949, avionul care transporta echipa de fotbal Torino A.C. cunoscută sub denumirea populară Il Grande Torino, s-a ciocnit de muntele Superga de lîngă Torino. Au murit toate cele 31 de persoane aflate la bord, între care s-au numărat 18 fotbalişti, oficiali ai clubului, jurnalişti şi echipajul de la bord. Echipa se întoarcea de la Lisabona după meciul cu Benfica.
S-au prăbuşit
Avionul care transporta, pe 15 februarie 1961, echipa de patinaj artistic a SUA s-a prăbuşit în timpul zborului pe ruta Bruxelles-New York. Toţi cei 72 de pasageri, printre care şi patinatorii americani care se întorceau de la Campionatele Mondiale (Praga), au murit. A fost primul accident în care a fost implicat un avion de tip Boeing 707.
{{text}}