Fotbal   •   Liga 1   •   RADIO.GSP.RO

Alexandru Tudor la Radio GSP: "Visul meu? Să arbitrez pe Naţional Arena!"

Arbitrul Alexandru Tudor a fost în studioul Radio GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu   —  vineri, 23 septembrie 2011

"Centralul" a mărturisit că abia aşteaptă să conducă un meci pe cel mai mare stadion din ţară. "Din 2008 m-am tot antrenat pe lîngă schelele de-acolo, să mă obişnuiesc cu locul"

- Domnule Tudor, ce facem cu nebunia din fotbalul românesc?

- Nimic nu e ciudat sau întîmplător. Totul se poate explica!



- Să discutăm despre recentele accidentări urîte din campionat.

- Ceea ce ne învaţă pe noi la cursuri trebuie pus cît mai rapid în aplicare! Adică toleranţă zero pentru durităţi. Am primit aceste sfaturi de la un arbitru mare, Pierluigi Collina: «Nu mă interesează numărul de cartonaşe pe care le arată un arbitru şi nu vreau arbitri drăguţi. Vreau arbitri corecţi»», spune el. Mi se pare corect să aplic ce văd la aceste cursuri pentru că picioarele jucătorilor valorează milioane bune de euro.



- Şi puteţi evita astfel de dueluri?

- Ca arbitru trebuie să-i protejezi pe jucători cu toate mijloacele regulamentare. Eu mi-aş dori să fiu un steag de colţ, dar e greu să fii discret cînd există intrări dure. Trebuie să am grijă de cei mai buni jucători, de cei mai valoroşi, e absolut normal să fiu aspru cu cei care nu respectă jocul curat.



"Pe mine nu mă sună nimeni"



- Fiecare greşeşte, Alexandru Tudor a făcut-o?

- Păi, daţ cum! Nu pot să spun că am avut meciuri în care să nu greşesc.



- Se aud tot mai des cuvinte ca "şpagă", "mită", "blat" şi altele. Ţi s-au făcut avansuri în fotbal?

- Datoria unui arbitru este să scrie în raport cînd se întîmplă asta. Eu am făcut-o şi s-au luat măsuri împotriva acelei persoane. Am urmărit cazurile respective, iar cei vinovaţi au plătit.



- Cum se vede dinspre arbitri discuţia asta din jurul blaturilor? Mai există blaturi în România?

- De exemplu, am scris în raportul unei partide că am avut parte de un meci ciudat. Dar pot spune că de foarte mult timp nu s-a mai întîmplat aşa ceva.



- Aţi primit telefoane, mesaje de la conducători?

- Nu primesc sms-uri şi nici n-am voie să fac aşa ceva înaintea meciurilor. Au fost şi interzise telefoanele la un moment dat, eram verificaţi. Oricum, pe mine nu mă sună nimeni, sînt zile cînd nu sună deloc telefonul.



"Nu rezişti la presiune, n-ai ce căuta aici!"



- Deci arbitrii nu primesc mesaje la pauză pe telefon în funcţie de greşelile făcute în prima repriză?

- Exclus aşa ceva! În pauză nu am timp să citesc mesajele de pe telefon. Trebuie să mă odihnesc pentru că a trecut o repriză şi mai am una şi mai grea!



- Becali presează, Porumboiu urlă, Borcea anunţă Jihadul. Rezistaţi?

- Cine nu e obişnuit cu presiunea în Liga 1 nu e bun pentru meseria asta! Trebuie să rezişti la orice, trebuie să duci jocul pînă la capăt din moment ce ai fost delegat. Şi în timpul unei partide e greu să lucrezi concentrat 90 de minute, dar la nivelul ăsta trebuie să fii sus. Simt că acum sîntem mult mai pregătiţi decît în anii trecuţi.



- Sînt fotbalişti care vă apreciază. Vă surprinde asta?

- Sînt foarte bucuros să aud că sînt un arbitru apreciat, chiar dacă pe teren sînt mai agresiv cu jucătorii. Ştiţi, e o vorbă care spune că arbitrii sînt două categorii: cei care au fost bătuţi şi cei care urmează să fie bătuţi. Pe mine nu m-a alergat nimeni pe teren. Şi încă aştept ca oamenii să mă aprecieze.



- De ce toată lumea înjură arbitrul la un meci?

- Pentru că atunci cînd vorbeşti cu cei 22 de jucători în timpul unei partide, tu nu eşti considerat ca ei. Eşti tipul ăla din uniformă şi de acolo vine toată refularea lor şi a spectatorilor. Uite, un exemplu de la poliţie: s-a constatat că în week-end-urile cu meciuri rata criminalităţii scade dramatic. Deci atunci cînd nu sînt meciuri, oamenii se refulează prin tot felul de nenorociri.



"Naţional Arena e fabulos"



- Ce-şi doreşte "Brad Pitt" cel mai mult pe viitor?

- Nu-mi place Brad Pitt ca actor! Iar mie îmi place numele meu şi prefer să nu fiu identificat cu altcineva.



- Revenind la întrebare...

- La meciul România-Franţa am fost cu fiul meu şi a rămas «Wow!». Atmosfera a fost extraordinară, mă miram cum am rezistat să scoatem un 0-0. I-am pus pe foaie pe adversari şi unul juca la Arsenal, altul la Barcelona, altul la Manchester City. Visul meu este să arbitrez acolo, pe Naţional Arena!



- Serios?

- Foarte serios vorbesc. Din 2008 mă antrenam lîngă schele şi betoane pentru că voiam să mă obişnuiesc cu atmosfera, cu locul. Îmi imaginam tot felul de faze, cum ar arăta anumite meciuri. Acum, momentul se apropie şi mă bucur sincer. Abia aştept!



"Simt legătura cu Dumnezeu şi asta îmi dă foarte multă forţă!"

Alexandru Tudor, arbitru



Cel mai important sfat primit de Tudor: "Tata mi-a zis aşa «Vezi că ai o singură cinste. Dacă o pierzi, nu poţi să cumperi alta!»"

Alexandru Tudor, arbitru



"Fiul meu va ajunge arbitru doar peste cadavrul meu! Vreau să facă sport de performanţă"

Alexandru Tudor, arbitru



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.