Liga 1

E terminat sau îl termină Levy? » Fl. Costea a dezamăgit la primul meci ca titular

Florin Costea (26 de ani) a venit liber de contract la Steaua, unde are un salariu de 200.000 de euro anual

Articol de Remus Răureanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Florin Costea a fost cel mai slab stelist în faţa unui adversar mai mult decît modest, însă a fost folosit ca mijlocaş stînga, într-un sistem 4-4-2, cum n-a jucat aproape deloc în ultimii 3 ani.

În urmă cu 6 săptămîni, Steaua îl anunţa cu mare fast ca fiind cel mai tare transfer al verii. După primul meci în care a intrat ca titular, deja apar primele mari semne de întrebare în privinţa lui Florin Costea. Levy l-a folosit, în premieră, din primul minut cu Sănătatea Cluj, însă prestaţia celui adus de la Universitatea Craiova a fost una dezamăgitoare, iar tehnicianul s-a văzut nevoit să-l schimbe la pauză.
Cifrele lui Costea sînt aproape de zero, indiferent de capitol. A atins prima dată mingea abia în minutul 14, a greşit jumătate din pasele pe care a dorit să le direcţioneze spre colegii săi, n-a avut nici o ocazie de gol şi nici o realizare ofensivă deosebită.

De aici se naşte o întrebare: E Florin Costea un fotbalist terminat, mai ales că vine după o operaţie extrem de complicată, sau Ronny Levy îl foloseşte pe un post greşit, avînd în vedere că l-a pus să joace joi seară ca mijlocaş stînga, într-un sistem 4-4-2, şi nu ca atacant?

Nici o realizare ca mijlocaş stînga
În favoarea celui de-al doilea răspuns stau prestaţiile lui Costea de dinaintea accidentării. În cea mai bună perioadă a carierei lui, 2008-2009 şi turul sezonului 2009-2010, la capătul primului ieşind şi golgeterul Ligii 1, Costea a fost folosit aproape întotdeauna ca atacant, indiferent că sistemul era 4-4-2, 4-3-3 sau 4-3-1-2. Ca atacant, Costea a marcat nu mai puţin de 26 de goluri în 50 de meciuri, medie incredibil de bună pentru un fotbalist care evolua la o echipă ce nu a ajuns niciodată nici măcar în cupele europene.

Joi, ca mijlocaş stînga, Costea nu numai că n-a reuşit nici măcar o recuperare, lucru neobişnuit pentru un mijlocaş de bandă, dar şi încercările sale ofensive s-au lovit de aşezarea lui în teren: a încercat două driblinguri, ambele plecate din tuşa stîngă spre interior, şi deşi i-au reuşit nu au produs panică, pentru că au fost executate în lateral.

Nici o realizare după accidentare
În favoarea primei variante stau prestaţiile, în general, ale lui Florin Costea după ce a revenit în urma operaţiei la genunchi, din aprilie 2010. De atunci a jucat doar 16 meciuri, însă doar 3 ca integralist, şi a reuşit un singur gol. În plus, deşi Levy anunţă că mai e nevoie de timp pentru Costea senior, au trecut mai bine de 10 luni de cînd Florin a disputat primul meci după ce a încheiat perioada de recuperare şi reabilitare.


Explicaţiile lui Levy
Antrenorul Stelei a comentat prestaţia fostului atacant al Universităţii în meciul cu Sănătatea Cluj. "Nu e normal să-l judecăm după 45 de minute, la cît de mult a stat el. În perioada următoare o să-mi dau seama de cît timp mai are nevoie înainte să poata juca şi cîte antrenamente i-ar mai trebui", a explicat Levy.

A fugit la o lovitură liberă :)
După ce Florin Costea a creat incidentul din finalul meciului cu Schalke, cînd i-a "furat" lovitura liberă lui Rusescu şi a produs nemulţumirea colegilor, la prima fază de acest gen în meciul cu Sănătatea Cluj a avut o atitudine care i-a şocat pe toţi. A plecat imediat din zona din care se acordase lovitură pentru Steaua. Dorinel Popa a fost cel care a executat şi a făcut-o foarte bine, ieşind o mare ocazie.

Aproape zero barat în 4-4-2 cu Sănătatea Cluj:
- a bifat 45 de minute
- a jucat doar 14 mingi
- a dat 7 pase greşite
- a tras două şuturi, unul respins de portar, altul deviat în corner
- n-a recuperat nici o minge
- a reuşit două driblinguri, dar ambele în lateral
- a făcut un fault şi n-a suportat nici unul

97 la sută din meciurile pe care Florin Costea le-a disputat pentru Universitatea Craiova în sezonul în care a ieşit golgeterul Ligii 1, 2008-2009, adică 32 din 33, le-a disputat ca atacant, într-un singur joc fiind folosit ca mijlocaş stînga

1 gol a marcat Florin Costea în cele 16 meciuri pe care le-a disputat după ce a revenit în urma operaţiei suferite la genunchi

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.