Denis Paşcovici are 12 operaţii complicate, 4 dintre ele pe creier. Iar doctorii nu au nici o explicaţie pentru forţa cu care această mînă de om a pus cancerul la pămînt
Cosmin şi Ionela joacă tiki-taka în dormitorul lui Denis. Şi-l pasează cu repeziciune pe pitic de la unul la altul, pupîndu-l cu rîndul. Puştiul, care tocmai a împlinit 7 ani, face un tărăboi de nedescris. Chiuie, sare în pat, ţopăie. Normal pentru un copil de 7 ani, nu? Dar complet atipic pentru un băieţel cu creierul ars în proporţie de 80 la sută în urma operaţiilor şi şedinţelor de radioterapie!
Cei care vor să ajute familia Paşcovici pot depune bani în contul RO36BRDE020SV25174700200
În ultimii 5 ani, Gazeta a urmărit cu atenţie şi consecvenţă lupta lui Denis cu cel mai crunt adversar al medicinei: cancerul! Şi Denis a reuşit să-l doboare, timp de cinci ani punîndu-i piciorul în gît de fiecare dată cînd încerca să-l tragă în jos. Tumora pe creier a cedat, dar a lăsat urmări grave. Fizic, arată normal. "Are 123 de centimetri şi 24 de kilograme, pentru vîrsta lui e foarte bine", spune Ionela, mama piticului. Cosmin se ţine de poante: "Se îngrăşase şi avea un pic de celulitã, aşa că l-am trecut pe salate".
Tratamentul cu hormoni de creştere l-a ajutat. Se administrează zilnic în pulpă, cu o injecţie specială, care lasă urmele unei viespi furioase! "I-o administrez cînd nu e atent, altfel mă trage de păr. Cu tratamentul ăsta a reuşit să ia în înălţime cîte un centimetru pe lună", zice Ionela.
Denis vine în bucătărie, se aşază la masă, tacticos, ca un om mare şi se uită în cana goală. "Vrea Cola. Cafea nu bea încă, iar de ţigări abia ce s-a lăsat", se amuză părinţii. Mănîncă alune, fursecuri, apoi se dă jos, aleargă, călăreşte tricicleta prin casă şi ia curbele ca un veritabil motociclist.
20 de luptători, un singur supravieţuitor
Şocant: are 80% din creier ars şi nu are tulburări locomotorii! Medicii francezi de la Institutul oncologic Gustave Roussy, cel mai mare din Europa, nu găsesc nici o explicaţie. Nici cu ajutorul hipertehnicii medicale: "În arhiva noastră nu există vreun pacient care să fi supravieţuit cu doar 20% din creier. Cel mai grav caz l-am întîlnit la un copil ale cărui funcţii cerebrale erau la 40% din capacitate". Un studiu efectuat în SUA la începutul anului spune că din 100 de pacienţi sub 50 de ani care au cancer pe creier, doar 16% au speranţă de viaţă!
Denis e însă un supravieţuitor. De fapt, e singurul dintre cei 20 de copii depistaţi cu tumoră malignă, în 2006, la Gustave Roussy, care a reuşit! Toţi ceilalţi au pierdut deja lupta cu viaţa. Puştiul care a sfidat legile medicinei a devenit subiect de cercetare. "Ne-au chemat în Franţa să ne facem testele genetice. Rezultatul meu şi al lui Denis au ieşit bine, acum aşteptăm să vedem şi la Cosmin. Vor să vadă dacă e vorba de cancer ereditar!", povesteşte Ionela.
Au găsit vinovatul: Cernobîl
Totuşi, doctorii s-au încumetat să dea un verdict. Vinovatul pentru ce suferă acum Denis este la 1.100 de kilometri distanţă. Pe 26 aprilie 1986 exploziile de la centrala nucleară de la Cernobîl au răspîndit în atmosferă cantităţi de substanţe radioactive ce se resimt şi azi. "Voi aţi fost radiaţi atunci, iar asta se poate transmite copiilor voştri. Am întîlnit cazuri multiple", asta ne-au spus doctorii, povestesc Cosmin şi Ionela.
Refuzul lumii exterioare
Şi, totuşi, poate deveni Denis un copil normal? "Nu ştiu ce să ne spună, le e foarte greu să dea un verdict!", oftează părinţii. "Avem credinţă că va fi bine", continuă ei. Poate că între medicină şi Dumnezeu procentele s-au împărţit disproporţionat, la fel ca funcţiile cerebrale ale lui Denis. Piticul abia dacă spune cîteva cuvinte. "Ştie «mami», «tati» şi «papa», în rest vorbeşte pe limba lui. Dar înţelege tot, răspunde la comenzi", spun părinţii. Denis merge zilnic la grădiniţă, apoi la logoped. "A învăţat să pună figurinele în ordine, e isteţ", se mîndresc Cosmin şi Ionela. La 7 ani este dezvoltat, din punct de vedere mental, ca un copil de 3-4 ani. Doctorii au precizat că "centrii vorbirii nu par afectaţi, însă ar trebui să fie cei locomotori. E ilogic cum de nu are tulburări, ameţeli cînd merge pe jos sau pe bicicletă!".
Centrii vorbirii reprezintă laboratorul unde cuvintele sînt decodificate şi de unde semnalele şi comenzile sînt trimise la sutele de muşchi şi plămîni, laringe şi gură. Toate acestea se găsesc în cortexul cerebral. Asta ar reprezenta o definiţie medicală. Psihologii mai au o variantă: "Poate interveni un refuz de a comunica în lumea exterioară, cea care l-a făcut să sufere". Adică se formează un zid ce poate fi pisat doar cu zeci, poate sute de şedinţe la psiholog. Şedinţe pe care Denis le-a început în urmă cu doi ani.
Plictisit de termeni medicali, Denis îşi ignoră părinţii şi începe să se uite pe DVD-urile cu desene animate. Seria Iron Man. Personaj pe care micul Paşcovici îl joacă de 7 ani.
"Prima dată nu a rezistat chimioterapiei şi a stat în comă trei ore, iar a doua oară a făcut convulsii şi s-a trezit abia după şapte ore. Plîngeam şi mă rugam la Dumnezeu! Doctorii au spus că Denis este foarte puternic"
Ionela Paşcovici, la Institutul Gustave Roussy în 2007
"Denis ia cinci pastile zilnic. Două anticonvulsive şi trei stimulatoare cerebrale. Primele pentru că emoţiile prea puternice, fericire extremă sau furie, îi fac rău, iar celelalte ca să-i stimuleze funcţiile cerebrale"
Cosmin Paşcovici
12 intervenţii chirurgicale a suferit Denis: patru pe creier şi alte opt prin care i-au fost instalate în corp un tub de dren, care să ajute la reglarea presiunii intracraniene, şi un cateter, în zona inimii
5.000 de euro este costul medicamentaţiei şi al controlului medical, pe care Denis trebuie să-l facă la fiecare şase luni la Paris
300.000 de euro este costul total al tratamentelor şi intervenţiilor chirurgicale de care Denis a avut nevoie pentru a depăşi cancerul
Abia se ajung cu banii
Cosmin Paşcovici a fost înlăturat de la Farul Constanţa pe motiv că este prea bătrîn pentru pretenţiile echipei. La 33 de ani, fundaşul stînga evoluează în liga a treia, la Eolica Baia, şi cîştigă 2.000 de lei pe lună, insuficient pentru nevoile medicale ale lui Denis. "Mihai Guliu mi-a întins o mînă de ajutor şi m-a luat aici, unde sînt antrenor-jucător. Am licenţă A de antrenor, adică pot fi secund în Liga 1, şi acum fac şi facultatea de sport. Fac tot ce se poate pentru a-i fi bine lui Denis", explică Paşcovici.
"Din cei 2.000 de lei pe lună, pe care îi cîştig, 1.000 se duc la doctorul logoped, iar restul pe medicamente. Sîntem într-o situaţie disperată"
Cosmin Paşcovici
{{text}}