Ideile Gazetei

În trecut, ne-au făcut zile negre. Ce mai fac acum "groparii" echipelor româneşti

+2 Foto
Massimo Maccarone

Articol de Răzvan Luţac  —  marţi, 04 octombrie 2011

În istoria confruntărilor europene în care au fost angrenate echipe din România, au existat mereu fie momente de care suporterii români îşi aduc aminte cu mare plăcere, fie imense deziluzii, goluri marcate în ultimele minute ale prelungirilor sau jucători de care iubitorii fotbalului din ţara noastră îşi aduc aminte cu foarte puţină plăcere.

Riverside Stadium din Middlesbrough, Anglia. 27 aprilie 2006. O arenă şi o zi pe care suporterii Stelei nu o vor uita niciodată, deşi toţi şi-ar dori acest lucru. O seară începută perfect datorită celor două goluri venite de la Dică şi Goian, plus golul marcat în tur de acelaşi decar piteştean,  o plasau pe Steaua drept favorită certă pentru calificarea în finala Cupei UEFA.

S-a împotrivit Massimo Maccarone. Italianul a redus din diferenţă cu puţine minute înainte de pauză, pentru ca, în ultimul minut de joc, să reia în poarta lui Carlos centrarea perfectă venită de la Stewart Downing. Scenă de coşmar pentru istoria Stelei, atît pentru fani, cît şi pentru jucători.

În 2009, Dorin Goian a fost coleg de echipă cu Maccarone, la Palermo. Vîrful venea după trei sezoane petrecute la Siena, echipă la care ajunsese după perioada Boro. În prezent, atacantul joacă la Sampdoria, în Serie B. Eşalon în care evolua şi cînd a fost selecţionat pentru prima oară la naţională!

Seol, mai aproape de Seul

Dacă steliştii se gîndesc, cînd vine vorba de coşmar, la meciul cu Middlesbrough, rapidiştii rememorează episodul Anderlecht. După 0-0 în tur, formaţia giuleşteană avea nevoie de un egal cu goluri sau de o victorie în Belgia. Înainte de pauză, Rapid a marcat de două ori, prin Ilyeş şi Florin Bratu, iar UEFA Champions League părea mult mai aproape.

După pauză, situaţia s-a schimbat radical. Două goluri venite imediat, marcatori Jestorovic şi Zetterberg, au egalat situaţia pe tabelă. Băieţii lui Mircea Rednic erau încă în turul următor, dar golul lui Seol-Ki Hyeon a întors situaţia calificării. La şapte ani distanţă de acel episod, sud-coreeanul s-a întors în ţara natală. Are 32 de ani, joacă la Ulsan Hyundai şi a schimbat şase echipe din 2003!

Tripleta care a speriat "haita"

În 2000, drumul lui Dinamo spre Liga Campionilor a fost barat de Polonia Varşovia, iar trei din cele şapte goluri încasate de dinamovişti au fost marcate de nigerianul naturalizat polonez Emmanuel Olisadebe. În prezent, acesta joacă în Grecia, la Vyzas Megaron (liga a treia).
În afară de Polonia Varşovia, dinamoviştii nu vor uita dubla cu Club Brugge. Atunci, Andres Mendoza (care a întîlnit-o pe Dinamo şi din postura de jucător al Stelei!) şi Rune Lange au înscris fiecare cîte două goluri în dubla manşă (1-3 şi 0-1). Dacă peruanul evoluează în SUA, la Columbus Crew, Lange s-a retras din activitate, ultima oară jucînd în 2009, pentru necunoscuta Kvik Halden (liga a treia norvegiană).

"Coşmarurile" naţionalei

Kennet Anderson, omul care a egalat România în sferturile CM din 1994, s-a retras în 2005. Actualmente, acesta deţine o clinică de consultanţă psihologică.

Mladen Rudonja, atacantul care a marcat unicul său gol la naţională în barajul care a calificat Slovenia în detrimentul României, s-a retras în 2009. În prezent, acesta mai joacă doar în meciuri demonstrative. Milan Osterc, celălalt fotbalist sloven care ne-a marcat un gol antologic în 2002, joacă la NK Koper. Are 36 de ani.

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.