Tragedie

Ministerul Sănătăţii acuză medicii de la Giurgiu în cazul baschetbalistului: "Nu i-au făcut nici radiografie!"

Raed Arafat (foto: Agerpres)

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 12 octombrie 2011

"Cei doi medici de la spitalul din Giurgiu nu au respectat procedurile medicale în cazul sportivului american Hardy Chauncey", a spus Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în conferinţa de presă organizată ieri.

Ancheta Ministerului a relevat mai multe probleme în desfăşurarea activităţii la Spitalul de Urgenţă din Giurgiu în noaptea morţii baschetbalistului american. "Au fost două deficienţe: în primul rînd, cei doi medici care au fost de gardă nu au respectat procedurile medicale, apoi nu s-au respectat protocoalele de transfer"

Ministerul va recomanda următoarele: cei doi medici de la Giurgiu să fie amendaţi contravenţional cu cîte 3000RON. Cel de-al treilea medic, de la ambulanţă, va primi o amendă de 1500 RON.

Raed Arafat susţine că doctorii nu au respectat protocoalele medicale, nu au făcut investigaţiile necesare şi că singurul moment din acea noapte care a fost derulat conform procedurilor a fost cel al transportării de la club la spitalul de urgenţă din Giurgiu. Acolo, însă, vreme de aproape de 3 ore, de la 4.22 la 7 dimineaţa doctorii de gardă n-au monitorizat bolnavul aflat în comă "nefăcîndu-i nici măcar o radiografie".

Spitalul din Giurgiu a fost amendat de asemenea cu 35.000 RON, în timp ce serviciul de ambulanţă a fost amendat cu 15.000 RON.

"Au fost doi medici de gardă, dar nici unul nu a pornit investigaţii pentru a  stabili starea pacientului. Nici spitalul nu este echipat cu aparatele necesare pentru a oferi informaţii despre starea de sănătate a bolnavului. Ştim că există un contract cu o firmă privată care face analize însă numai în timpul zilei, nu şi pe timpul nopţi. N-au fost făcute investigaţii şi nu a fost făcut un consult de specialitate cu toate că era în comă. Acestea sînt prevederi din actele normative privind funcţionarea spitalelor de urgenţă. De aceea medicii vor fi sancţionaţi.

Şi în privinţa transportului, care trebuia făcut cu o ambulanţă de tip C, au existat probleme. Iniţial a fost chemată o astfel de ambulanţă, dar apoi medicul a decis să cheme o ambulanţă de tip B şi a trimis un asistent în locul său la Bucureşti, un asistent care nu avea competenţa necesară să rezolve o eventuală agravare a situaţiei bolnavului", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a continuat, spunînd că ancheta nu se va extinde şi la Spitalul Bagdasar-Arseni, pentru că nu e de competenţa Ministerului să decidă eroarea umană în cazul operaţiei. "E la latitudinea colegiului medicilor să decidă eroarea umană de la spitalul Bagdasar. Cînd vor sosi rezultatele autopsiei se va face o nouă anchetă".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.