Fotbal   •   Liga 1   •   Cine a distrus Steaua?

Cauzele neştiute şi nerostite pînă azi ale încă unui campionat dezastruos pentru echipa lui Gigi Becali

Cristi Tănase este cel care a suferit cele mai multe accidentări, multe dintre ele de-a dreptul ciudate

Articol de Remus Răureanu, Ionuţ Petrişor   —  marţi, 18 octombrie 2011

Accidentările record, care au obligat staff-ul tehnic să nu alinieze două etape consecutiv acelaşi "11", au venit din cauză că s-a greşit pregătirea fizică din vară, din vina vieţii extrasportive a jucătorilor, dar şi a condiţiilor rudimentare de la Mogoşoaia şi Buftea

Steaua nu cîştigă meciuri, dar pierde jucători pe bandă rulantă. După ce că avea deja 9 jucători accidentaţi, la Vaslui s-au mai "rupt" Prepeliţă şi Tibi Bălan, ambii cu probleme musculare, accidentările fiind principalul motiv pentru care echipa are cel mai prost start de sezon din istorie. De ce s-a ajuns aici? GSP a discutat ieri cu actuali sau foşti angajaţi în staff şi apar 3 răspunsuri la întrebarea "Cine a distrus Steaua?".



1. Levy şi staff-ul său au greşit pregătirea de vară

"Pregătirea din cele două cantonamente a fost superficială pentru că s-a lucrat excesiv cu mingea şi prea puţin fizic", s-a spus de către unii jucători ai Stelei după ce s-a revenit din Austria. "Nu e adevărat că nu s-a lucrat. Poate pentru unii a fost ceva neobişnuit, dar jucătorii au făcut kilometri întregi în vara asta", a explicat ieri Michele Bon, fost preparator fizic.



2. Accidentări provocate de viaţa extrasportivă

Una dintre cele mai dure dezvăluiri e făcută de un jucător de la o altă echipă din Bucureşti: "Cînd te accidentezi singur şi cînd e vorba de leziuni sau rupturi musculare, astea nu le faci de la fotbal, ci în principal de la viaţa extrasportivă. Dacă aţi şti ce fac steliştii în afara gazonului, v-aţi îngrozi. Ce a apărut în presă e doar 10 la sută".



"Asta poate fi o cauză, pentru că dacă un jucător, după un meci solicitant, se duce şi bea zece beri, atunci ficatul trebuie să lucreze ca să facă faţă şi celor 10 beri, nu numai pentru a reface organismul după efort"

Michele Bon, fost preparator fizic la Steaua



3. Condiţiile proaste de la Mogoşoaia şi Buftea

A treia cauză o reprezeintă lipsa condiţiilor decente de pregătire şi refacere. "Procesul de antrenament e perturbat de anumite lucruri, cum ar fi că în Ghencea aveam sala de forţă la 5 metri de teren, jucătorii se încălzeau bine şi intrau imediat pe gazon, dar la Buftea nu există sală, iar la Mogoşoaia terenul e de-o calitate îndoielnică", a spus ieri unul dintre membrii staffului tehnic. "Condiţiile să zicem că sînt OK, dar nu am avut la dispoziţie un cabinet medical la Mogoşoaia. O întindere uşoară în Ghencea se trata în două zile, aici e nevoie de 5-6 zile", a completat fostul preparator fizic Michele Bon.





150 de minute e timpul pe care un fotbalist al Stelei e nevoit să-l petreacă la volan într-o zi în care face două drumuri pînă la Mogoşoaia



Întrebările la care Steaua nu are răspuns



1. De ce Messi nu face ruptură musculară?

Steaua se plînge că a jucat mult, adică 16 meciuri oficiale în perioada 16 iulie - 16 octombrie. Fix în aceeaşi perioadă, Messi a jucat 17 meciuri oficiale şi n-a avut parte de nici o accidentare.



2. De ce Dinamo a jucat la fel de mult, are şi rezultate şi nici n-are accidentaţi?

Contraexemplul cel mai solid vine de la rivala Dinamo. A jucat cu un singur meci mai puţin ca Steaua, însă cu toate acestea e pe primul loc, la mare distanţă de Steaua, şi n-are nici un fotbalist accidentat în acest sezon.



3. De ce Tănase se rupe mereu la 25 de ani, iar Munteanu joacă nonstop la 33 de ani?

Decarul Stelei, văzut ca vedetă la roş-albaştri, a absentat în multe jocuri în ultimii doi ani şi jumătate. A bifat doar 56 din 78, adică 71 la sută. Cătălin Munteanu, care are cu 8 ani mai mult, a evoluat în 91 la sută din toate meciurile de campionat ale lui Dinamo şi FC Braşov, adică 71 din 78, din ultimii doi ani şi jumătate.



Incredibil: toţi se rup singuri

În acest sezon, pe lîngă recordul absolut de accidentări, grave sau mai puţin grave, steliştii au mai bifat o premieră: majoritatea dintre ei s-au rupt singuri!



Jucător - Cum s-a accidentat singur

Tătăruşanu » Entorsă la gleznă cînd a aterizat după o săritură

G. Matei » Ruptură a ligamentelor încrucişate după ce i-a "fugit" genunchiul

Galamaz » Leziune musculară suferită în timpul meciului cu Sportul

Gardoş » Şi-a provocat o entorsă în timp ce a vrut să şuteze într-o minge

Emeghara » Îi reapar frecvent dureri mari la cei doi genunchi, deja operaţi

Prepeliţă » A ieşit cu probleme musculare în minutul 60 cu FC Vaslui

Tibi Bălan » A suferit o leziune la muşchii aductori în minutul 30 cu Vaslui



Ilie Stan nu le-a impus un regulament intern

Deşi a venit la un club cu probleme disciplinare, Ilie Stan a luat o măsură care a surprins pe toată lumea. Nu a impus nici un regulament de ordine interioară, în care să prevadă amenzi sau sancţiuni pentru cei care calcă strîmb după ce pleacă de la stadion.



Tănase confirmă zicala "cine e om noaptea nu e fotbalist ziua"

Cel mai petrecăreţ jucător din lotul Stelei, Cristi Tănase, este şi cel care a suferit cele mai multe accidentări, multe dintre ele de-a dreptul ciudate:

Iulie 2009 - Ruptură musculară: a absentat o lună şi jumătate

Septembrie 2009 - Recidivă la ruptura musculară: a absentat o lună şi jumătate

Februarie 2010 - Leziune musculară: a absentat o lună

August 2010 - Leziune la coapsă: a absentat două săptămîni

Decembrie 2010 - Ruptură musculară: a absentat o lună

Martie 2011 - Fractură de apofiză după ce a căzut în baie pe marginea căzii: a absentat o lună

Octombrie 2011 - Contuzie forte la "naţională": absentează două săptămîni

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.