GSP special   •   Diverse   •   LIBIA

A murit cel care interzicea numele fotbaliştilor » Liderul Muammar Gaddafi a fost ucis ieri în timpul războiul civil din Libia

Gaddafi a avut aceeaşi soartă ca Mussolini, Ceauşescu şi Saddam Hussein

Articol de Gabriel Berceanu   —  vineri, 21 octombrie 2011

Dictatorul de 69 de ani se temea că popularitatea sportivilor îl va eclipsa, motiv pentru care a desfiinţat boxul în Libia şi a obligat comentatorii de fotbal să rostească doar numerele de pe tricourile sportivilor

"Numărul 2, pasă pentru numărul 7, care îl driblează pe numărul 8, dar e faultat de numărul 11!". Aşa suna, pînă în 2008, comentariul unei partide de fotbal transmise de televiziunile libiene. Motivul: "Gaddafi se temea ca vreun fotbalist să devină idol, eclipsîndu-l pe el sau pe fiii lui", povesteşte jurnaliştilor spanioli de la ABC mijlocaşul libian Delaui. În ultimii trei ani lucrurile se schimbaseră: numele erau pronunţate, dar au dispărut de pe tricourile de joc!



VIDEO VEZI AICI IMAGINI ŞOCANTE CU MUAMMAR GADDAFI ÎNCĂ ÎN VIAŢĂ



Dar cultul personalităţii lui Gaddafi nu s-a rezumat doar la fotbal: gloria boxerului libian Giubran Zugdani, care la sfîrşitul anilor '70 se fotografia cu Muhammad Ali, l-a speriat atît de mult pe dictator încît boxul a fost interzis ca sport în Libia!



Fotbalul fără fotbalişti

Mărturia lui Delaui a uimit presa spaniolă. Pentru români însă, amintirile din comunism reproduc episoade identice: Marcel Răducanu şi Gheorghe Ceauşilă. Fuga în Germania din 1980 a determinat regimul lui Ceauşescu să-l scoată pe Răducanu din anuarul fotbalului românesc, inclusiv din caseta tehnică a meciului România-Anglia 2-1, în care mijlocaşul marcase!



În cazul lui Ceauşilă, fotbalist campion al României cu Steaua şi Universitatea Craiova, onomastica i-a creat probleme: crainicii stadioanelor îl numeau C. Gheorghe, formă sub care îl menţionau şi jurnaliştii din presa scrisă. Ceauşilă era prea apropiat de numele dictatorului şi ar fi putut stîrni indignarea conducerii de partid.



Stadioane botezate politic

Dincolo de implicările cunoscute ale fiilor lui Gaddafi în sport, pînă şi arenele din statul arab au fost botezate cu nume legate de cariera politică a liderului suprem. Cinci dintre ele vor fi modernizate pentru organizarea Cupei Africii, de către Libia, în 2017. Competiţie la care, în ciuda luptelor interne, naţionala arabă s-a calificat pentru ediţia 2012.



Stadionul "Martirii din februarie", denumit astfel în amintirea libienilor morţi în războiul civil iscat la începutul lui 2011, fusese botezat "Hugo Chavez", preşedintele venezuelean de care pe Gaddafi îl lega o prietenie strînsă. Arena "11 iunie", cu o capacitate de 80.000 de locuri, omagia data la care, în 1970, a încetat prezenţa militară americană în Libia. În timp ce stadionul "Actul verde" făcea referire la "Cartea verde", colecţia de dogme ideologice ale lui Gaddafi!





Dictatorul şahist

Sportul preferat al lui Gaddafi era şahul, libianul disputînd numeroase partide cu personalităţi ale lumii, una dintre ultimele avînd loc în iunie, împotriva lui Kirsan Ilyumzhinov, preşedintele Federaţiei Mondiale de Şah. Întîlnirea a fost transmisă în direct de televiziunea de stat libiană, asta în timp ce războiul civil făcuse deja sute de victime, de la începutul lui 2011.



42 de ani a fost Muammar Gaddafi la conducerea statului libian, de la 1 septembrie 1969

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.