Baschet

Alcoolemia de 2 la mie a lui Hardy i-ar putea oferi circumstanţe atenuante agresorului Ionuţ Tănăsoaia: "Vor să-l salveze pe «Gypsanu»"

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Un fost coleg al americanului sugerează că datele venite dinspre legişti au doar darul de a-l ajuta pe rromul acuzat în dosarul instrumentat la Giurgiu. Şefa FRB, Carmen Tocală, nu mai înţelege nimic: "După deces, de la IML mi s-a spus că avea alcoolemie 0,3 la mie"


"Pe 10 octombrie, directorul adjunct de la IML, Cristian Curcă, ne-a comunicat personal că testul de alcoolemie în cazul lui Hardy e de 0,3 la mie. Acum, aflăm că ar fi fost de 2 la mie în momentul agresiunii. Poate am fost minţiţi atunci!". Declaraţia îi aparţine preşedintei Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, şi vine după ce legiştii, citaţi de ProTV, ar fi concluzionat că sportivul se afla în pragul comei alcoolice în clubul "Emotione", cînd a fost agresat de Ionuţ Tănăsoaia, zis "Gypsy Gypsanu".

Se pierde 0,2 la mie pe oră
Şefa FRB afirmă că e uimită de această întorsătură de situaţie: "E o daună de imagine, pe care am discutat-o şi rămîne să vedem ce atitudine vom adopta. Ce-ar mai fi de comentat?! Poţi ajunge într-o asemenea stare de ebrietate dacă bei doar un pahar cu bere şi îl începi pe al doilea, cum au povestit martorii că a făcut Hardy în acea seară?!". "Se face totul pentru a-l scoate mai ieftin pe «Gypsanu»!", a punctat, sub protecţia anonimatului, unul dintre foştii colegi ai americanului.

Iar preşedinta CSŞ Giurgiu, Smărăndiţa Iliescu, susţine că primul test de alcoolemie care i s-a făcut lui Hardy a fost la Spitalul Bagdasar din Capitală, la circa 6 ceasuri după incidentul tragic. Rezultatul, potrivit ProTV, 0,75 la mie. Apoi, autopsia de la IML ar fi arătat un nivel de 0,63. Specialiştii explică faptul că, după încetarea consumului de alcool, o persoană pierde, pe oră, în jur de 0,2 la mie din concentraţia de alcool în sînge, ajungîndu-se astfel, printr-o grilă de echivalare, la concluzia că Hardy avea circa 2 la mie în momentul producerii scandalului de la Giurgiu.

Tănăsoaia poate scăpa cu minimul pedepsei: 5 ani
Cum ar schimba aceste date mersul anchetei, într-un moment în care îşi fac loc suspiciuni că s-ar crea cadrul pentru a-i proteja pe vinovaţi? Un avocat din Baroul Bucureşti a explicat pentru GSP că "Tănăsoaia nu va putea fi absolvit de vină nici în această situaţie. Dar apărarea va avea acum motive solide să invoce că, pe fondul beţiei, Hardy l-ar fi provocat pe agresor, care ar beneficia astfel de circumstanţe atenuante". Şi va avea şanse mari să scape cu închisoare pe 5 ani, adică minimul pedepsei prevăzute de Codul Penal pentru lovituri cauzatoare de moarte.

"La medicii cercetaţi pentru ucidere din culpă n-ar trebui să influenţeze radical ancheta, fiindcă, indiferent de starea pacientului, ei trebuie să urmeze nişte proceduri specifice", a completat aceeaşi sursă.


"IML nu a furnizat nici un fel de informaţii oficiale privind rezultatul testelor de alcoolemie în cazul sportivului american. Datele apărute în presă nu ne aparţin. Concluziile finale le vom avea abia la începutul săptămînii viitoare"
doctor Cristian Curcă, director adjunct IML


Familia americanului cere înfiinţarea "bursei Hardy"
Şefa FRB, Carmen Tocală, a anunţat ieri că familia lui Hardy a solicitat ca, din banii pe care federaţia dorea să-i ofere drept sprijin pentru mama şi surorile sportivului, să înfiinţeze o bursă cu numele lui Chauncey. Tocală: "Ar dori să fie sprijinit un copil talentat la baschet, dar fără posibilităţi materiale. Urmează să ne comunice criteriile de alegere ale celui care va beneficia de acest ajutor la început de carieră şi, apoi, împreună să decidem către cine vor merge banii. Valoarea bursei ar fi la nivelul contractului anual pe care-l avea Hardy la Giurgiu". Suma: circa 1.000 de euro.

Ce efecte are alcoolul în sînge
Alcoolemia (SEMNUL DE LA MIE) Reacţie
0,15-0,5 Atenţia scade, limba se "dezleagă", funcţia motorie e uşor atinsă*
0,5-1 Apare exuberanţa, autocontrolul e limitat, unele persoane se manifestă violent, timpul de decizie se lungeşte, îndemînarea şi precizia mişcărilor sînt scăzute
1-1,5 Timpul de reacţie se lungeşte, predomină gesturile automate
1,5-2,5 Beţie manifestă
2,5-4 Comă alcoolică
Peste 4 Moarte
*Sursa: bioterapi.ro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.