Fotbal   •   Liga 1   •   EXCLUSIV GSP

Primul ARBITRU care RUPE tăcerea » Asistentul Vidan dă cărţile pe faţă şi vorbeşte despre nepotismele din CCA

Articol de Dan Udrea   —  sâmbătă, 22 octombrie 2011

Adrian Vidan, asistentul care a fost scos de pe lista FIFA, după 12 ani consecutivi, pentru a fi promovat al doilea băiat al lui Vasile Avram, dezvăluie modul incredibil în care se stabileau ierarhiile în arbitrajul românesc

"Vreau să vorbesc! Să vorbesc despre ce mi s-a întîmplat în ultimul an şi jumătate". Vorbele îi aparţin lui Adrian Vidan, asistent care fost scos de pe lista FIFA de Vasile Avram şi fosta CCA, fix cu o săptămînă înainte de intervenţia DNA, pentru a le face loc lui Valentin Avram şi Andrei Constantinescu. Înainte de întîlnirea cu Gazeta Sporturilor, Vidan se ridicase dintre cei 200 de arbitri care se aflau în sală, la învestirea lui Crăciunescu, şi spusese clar: "A fost o vînătoare în ultima perioadă, m-au vînat, m-am simţit vînat". De aici porneşte şi dialogul.



- Domnule Vidan, de ce vînătoare, de ce v-aţi simţit vînat?

- Pentru că ei îşi făcuseră un plan. Urmăreau să facă loc pentru copiii lor şi trebuiau să găsească o victimă. S-au orientat spre unul care e cel mai slab, nu ca arbitru, ci în alte domenii. Apoi a urmat o vînătoare, aşa am simţit eu pe pielea mea. M-am simţit, efectiv, vînat.



- Care a fost primul semnal?

- Ca să fii pe lista FIFA îţi trebuie doi ani vechime. Anul trecut nu aveau voie să-i pună pe listă nici pe Valentin, nici pe Andrei. Atunci au lăsat lucrurile aşa, că degeaba i-ar fi pus. Dar acum aveau deja doi ani şi ei pregătiseră din timp terenul.



- Cine sînt aceşti ei?

- (Zîmbeşte şi priveşte pe geamul cafenelei)... Ei, cei care conduceau comisia, Vasile Avram şi Constantin Gheorghe "Suceavă". Primul semn că e ceva în neregulă a fost în aprilie 2010. CFR - Rapid 1-0, n-am avut probleme de arbitraj. După joc, Costică "Suceavă" m-a făcut praf. Că m-am uitat de 15 ori la ceas, că am scuipat de 12 ori, că am intrat în teren de 4 ori. Eu am crezut că glumeşte şi, în timp ce vorbeam, i-am cerut chelnerului ceva. "Suceavă" s-a răstit la mine: "Nici nu te uiţi la mine cînd vorbesc cu tine?!". Pur şi simplu m-a desfiinţat, m-a ameninţat că nu o să mai am meciuri. De atunci am realizat că mi se pregăteşte ceva.



- Care e episodul numărul 2?

- În vara lui 2010, Augustus Constantin m-a sunat şi mi-a zis că mergem împreună la un turneu de juniori. După două zile, m-a sunat Vasile Avram şi mi-a zis că e mai indicat să meargă băiatul lui Costică "Suceavă", Sebastian Gheorghe. Eu am rămas acasă şi el s-a dus acolo. Apoi ...



- A fost şi al treilea episod?

- Nu cred că aveţi loc în ziar să le publicaţi pe toate. La CFR - Gloria Bistriţa 0-1, acum un an, Balaj a dat penalty Bistriţei după ce eu am semnalizat că faultul a fost în careu. Am fost oprit de la delegări, deşi pe imagini se vedea clar că a fost penalty! Observatorul mi-a zis că mie mi-a dat cea mai mare notă din brigadă! Ştiţi cum mi-au explicat cei din CCA faptul că nu mai eram delegat? "Te protejăm!". Păi, cum adică, mă, am furat ceva, cum adică mă protejaţi? Au urmat apoi alte episoade, pas cu pas.



- Povestiţi!

- La cursul din iarna trecută au dat-o direct, pe faţă. Atunci mi-a fost clar că oamenii aveau un plan, că vor să mă scoată. Au spus la curs: "Unii trebuie să se retragă sau să-i scoatem de pe lista FIFA la toamnă. Ne referim la balerini, adică arbitri mai bătrîni. Aşa ne cere şi UEFA, să întinerim". O mare minciună! M-am întîlnit cu un observator internaţional şi mi-a zis că niciodată UEFA nu cere aşa ceva, fiecare comisie face ce crede de cuviinţă. Ei au marşat pe ideea că şi Valentin Avram şi Andrei Constantinescu sînt tineri şi trebuie să intre pe lista FIFA, eu am 43 de ani.



- Dar poate că tinerii erau mai buni, nu acceptaţi asta?

- Una e valoarea şi cu totul altceva bătaia de joc şi modul în care eram vînat şi batjocorit! La acelaşi curs, dăduserăm toţi probele fizice, toţi am tras de noi să le trecem. Le-am trecut. A doua zi, ne-au zis că FIFA ne cere şi o simulare la mai multe faze. Ceilalţi mai în vîrstă nici n-au mai făcut, că erau obosiţi, eu m-am băgat. Pe fiecare parte erau cîte doi asistenţi, fiecare lua decizia pe care o credea corectă. La vreo două faze, am luat decizii opuse cu celălalt asistent, dar cele corecte. A doua zi, cînd s-a făcut analiza, nu s-a spus "decizia trebuia să fie aşa, sau altfel", nu s-au dat sfaturi, ci au pus 6 faze, toate cu mine!, în care se făcea analiza lui Vidan: "Uite-l cum arată, nu ţine braţul drept, aleargă prea încet, nu stă drept". Dar nimeni n-a zis că eu luasem toate deciziile corecte!



- Am pierdut şirul episoadelor...

- Nu contează. Următorul a fost în aprilie, acest an. În ziua meciului Steaua - Urziceni, cu doar două ore înainte să plec la stadion, am fost chemat la comisie. M-au băgat într-o cameră, unde se aflau Avram, Costică "Suceavă", Dan Petrescu şi Zotta. Mi-au pus pe masă nişte grafice, după care primii doi au început să-mi zică: "Uite, noi te delegăm des şi tu vorbeşti comisia pe la spate, spui că aici noi ne promovăm copiii". Îmi puneau întrebări la foc automat, parcă era pe vremea Inchiziţiei. Îi întrebam: "Dar cu cine am vorbit, domnilor?" şi ei ziceau "Lasă că ştii tu, lasă că ştii tu. Cu Crăciunescu, cu cine?". Nu vorbisem de ani de zile cu Crăciunescu. M-am dus la meci, am greşit la un gol, numai la meci nu mă mai puteam gîndi, eram praf! Bafta mea e că s-a terminat 5-0 şi nu a ieşit scandal.



- Totuşi, nu înţeleg ...

- Mai am un episod, dar, sincer, mi-e şi jenă să-l povestesc. În vară, testare teoretică formată din două părţi: testare video şi test grilă. Cînd văd nota, 7,02! Ca să poţi arbitra în continuare, nota minimă e 7,00. La testarea video nu puteau face nimic, erau răspunsuri clare, venite de la UEFA, acolo cred că am luat maximum. Zic, ce dracu', eu n-am făcut nimic la grilă?!, că ştiam că nu greşisem nimic. Ştiţi ce mi-au zis? "Domnule, nu ţi-am luat în considerare grila pentru că răspunsurile le-ai indicat şi cu X, şi cu încercuială. Trebuia doar să încercuieşti. Aşa mi-a zis domnul Constantin «Suceavă», să-ţi tai toată grila". Vă vine să credeţi?



- Cred că în lumea arbitrajului orice e posibil...

- Şi eu cred la fel, mai ales că o discuţie cu Vasile Avram a pus capac la tot. Pentru ce am povestit pînă în momentul ăsta există şi martori care pot confirma, ce voi spune acum a fost o discuţie faţă în faţă cu Vasile Avram, n-am probe. Se întîmpla cu doar cîteva zile înainte de a fi reţinut de DNA. Mi-a zis aşa: "UEFA ne-a cerut, ştiu că nu meriţi să te scoatem de pe lista FIFA, dar n-avem ce face. Plus de asta, eşti singurul pentru care nu a sunat nimeni". Adică n-am avut nici un prieten în cluburi, care să mă susţină, să intervină pentru mine. M-a blocat, nu mi-a venit să cred, dar i-am zis: "Dacă ăsta e preţul, mulţumesc, nu-mi trebuie să rămîn pe lista FIFA. N-am fost şi nici nu-mi doresc să fiu sluga nimănui!". La doar 4 sau 5 zile, l-a bătut Dumnezeu, cum se zice. A fost reţinut de DNA.



- Dumneavoastră chiar nu vă reproşaţi nimic?

- Nu vreau să apar eu ca justiţiar, dar trebuia să spun aceste lucruri pentru liniştea mea sufletească! Oricine în locul meu s-ar fi simţit nedreptăţit, pentru că am fost o victimă a nepotismului care pusese stăpînire pe arbitrajul românesc. Ştiţi în ce se tranformase arbitrajul românesc? Păi, dacă sloganul UEFA e "We care about football", adică "Ne pasă de fotbal", al arbitrajului românesc era "This is a family business". I-am zis lui Avram că deschide cutia Pandorei, pentru că şi el, şi Grigorescu au fost pe lista FIFA pînă la 45 de ani, pînă la capăt. Pe mine m-au scos la 43. Ştiţi ce mi-a zis? "E, acum sînt alte vremuri!".



- Ce vă doriţi, să vă reprimească Ion Crăciunescu pe lista FIFA?

- Nu vreau asta neapărat. Îmi doream, pentru liniştea mea, ca lucrurile astea să iasă la iveală şi să fiu împăcat sufleteşte.





**** "Am văzut şi eu stenogramele în cazul Vasile Avram. Am rămas şocat, mai ales că în discuţie era chiar băiatul său, Valentin"

**** "Presiunea pe arbitri se face prin intermediul media. Cei de la cluburi află cine arbitrează, urmează acuze prin presă, iar tu, ca arbitru, citeşti sau îţi spune cineva şi, indirect, o fază discutabilă o poţi da fără să vrei pentru că acţionează subconştientul, în favoarea celui care a făcut acele acuze!"

**** "Cînd Vasile Avram a venit la CCA, a scos din regulament bariera de înălţime, considerînd-o discriminare, dar oare el nu a recurs la o discriminare că m-a scos de pe lista FIFA motivînd că sînt bătrîn deşi forurile internaţionale nu solicitaseră acest lucru?"

**** "Poate să fie Marius Avram peste Tudor, peste Deaconu, chiar şi peste Haţegan? Dacă nu afla presa lista şi nu o publicaţi şi nu se întîmpla cu intervenţia DNA, credeţi că se afla? Nu! Şi se se mergea aşa în continuare!"



DE CE...

... "Suceavă" l-a pus să dea cu mătura

"Cînd a fost concursul de promovare la B şi C în toamna lui 2010, cei de la CCA mi-au cerut ajutorul, să vin să notez timpii. Le-am zis că vin, deşi am lipsit de la serviciu. M-am dus la ora 8:00 şi Costică «Suceavă» m-a făcut praf: «Ce faci, mă, de ce n-ai venit de la 8 fără un sfert?!». «Ce să fac, domnule, de la 8 fără un sfert, dacă începe concursul la 8 fix şi m-aţi chemat ca să notez timpii?». Costică Suceavă mi-a replicat: «Trebuia să vii ca să mături pista!». Nu mi-a venit să cred cît de jos se pot coborî, să te umilească aşa, ca om, fără să clipească. Păi, bine, mă, am ajuns femeia voastră de serviciu?!"



... i-a fost ruşine şi frică să meargă la Mircea Sandu

"Mi-a fost ruşine să merg la Mircea Sandu, să-i zic toate problemele astea. M-am gîndit să merg, dar nu m-am dus. Putea să-mi spună că nu e treaba lui, plus că s-ar fi aflat şi exista reversul medaliei. M-ar fi scos de tot, pentru că ei delegau, ei dădeau notele, ei făceau clasamentele. Mi-aş fi pus capul singur pe tăietor în faţa lor"



... rapoartele se făceau în funcţie de acuzele cluburilor

"Dacă erau meciuri clare, primeai raportul observatorului în 3-4 zile. Dacă era vreo fază interpretabilă şi făceau cluburile scandal, ţineau raportul cît voiau ei şi îl finalizau în funcţie de cum bătea vîntul. Exemplu clar. În returul trecut, la Oţelul - Gaz Metan, i-am indicat lui Augustus Constantin că un fault a fost în interiorul careului, a dat penalty, s-a ratat, dar a ieşit scandal mare din partea rivalelor Oţelului. Am fost reţinut de la delegări şi nici raportul nu l-am mai văzut pînă la final. După terminarea sezonului, am primit raportul cu o notă foarte bună, 8,5"



... toţi ascultau ordinele lui "Suceavă"

"Ghinguleac era următoarea ţintă. La un meci la care el era asistent, observatorul Tudor Constantinescu a fost sunat de Costică «Suceavă» chiar în timpul jocului. «Să-i dai notă mică lui Ghinguleac, să-i dai notă mică!». Tudor Constantinescu i-a replicat că băiatul n-a greşit nimic, dar a fost repezit: «Dacă ţi-am zis să-i dai notă mică, asta să faci!». S-a conformat, că doar delegările le făceau Avram şi Costică «Suceavă», iar băiatul lui Constantinescu e arbitru activ. Credeţi că ar mai fi primit meci dacă tatăl său nu asculta ordinele? Lucrul ăsta mi l-a dezvăluit Tudor Constantinescu, acum nu ştiu dacă are curajul s-o recunoască"





Numărul 1 la meciuri în România

Arbitru Meciuri în Liga 1

1. Adrian Vidan 300

2. Sorin Corpodean 268

3. Nicolae Rainea 267

4. Adrian Porumboiu 239

5. Alexandru Tudor 231

6. Ion Crăciunescu 230

7. Cristi Balaj 211

8. Ioan Igna 209



75 de meciuri internaţionale a oficiat Adrian Vidan. Niciodată n-a avut notă sub 8,2



12 ani consecutivi a bifat Vidan pe lista FIFA şi nu mai puţin de 17, tot consecutivi, în Liga 1



Are doi copii şi lucrează la o firmă germană

Vidan, care are 43 de ani, dintre care peste 20 în arbitraj, lucrează de mulţi ani la o firmă din Bucureşti care e reprezentanţa la Bucureşti a producătorului german de cosmetice Mann und Schroder din Siegelsbach. Are doi copii: o fată de 15 ani, care a făcut balet şi înot, şi un băiat de 12 ani, care joacă tenis şi e înscris la clubul privat TC Prim. Ambii copii învaţă la Liceul German din Bucureşti.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.