Juriştii de la Nyon au obţinut la începutul săptămînii documentele de urmărire penală întocmite împotriva ”lotului Sandu”. Naşu' solicitase deja sprijin în Elveţia. Variante: fie şeful FRF va fi suspendat din Comitetul Executiv UEFA, fie, mai probabil, oamenii lui Platini vor ameninţa România cu scoaterea din toate competiţiile, spre a-l sprijini pe Sandu
Scandalul din fotbalul românesc, în care 10 dintre membrii Comitetului Executiv al FRF, printre care şi Mircea Sandu, au fost puşi sub urmărire penală de DNA, a ajuns şi la UEFA. Mai exact, la departamentul juridic al acestui for, care s-a sesizat din oficiu şi a solicitat procurorilor de la Bucureşti toate documentele din acest caz. Respectivele acte au ajuns deja la sediul de la Nyon, unde va fi demarată o anchetă internă, avînd în vedere că Mircea Sandu, unul dintre cei învinuiţi pentru dezafilierea Universităţii Craiova, a fost reales de curînd, pentru al doilea mandat consecutiv, în Comitetul Executiv UEFA.
Varianta 1. Apărare pentru Sandu: "Vă scoatem din toate competiţiile"
Finalizată pe 13 octombrie 2011, Rezoluţia DNA a intrat în posesia forului continental la începutul acestei săptămîni, după ce şi presa din România a semnalat că şeful federaţiei e citat la audieri în "cazul Craiova". Ce urmează să se întîmple cu această poveste?
Prima variantă, cea mai probabilă, e aceea că UEFA se interesează în amănunt de situaţie pentru a-i sări în ajutor lui Mircea Sandu, care are o poziţie solidă la Nyon. Inclusiv în relaţiile directe cu Michel Platini. În funcţie de mersul anchetei, UEFA ar putea interveni în forţă ameninţînd cu scoaterea din competiţiile europene pentru echipele naţionale şi cluburile româneşti, pe considerentul intervenţiei neautorizate a anchetatorilor în chestiuni pur sportive.
Aşa a procedat în urmă cu circa 3 ani şi în Polonia, unde fostul preşedinte Michal Listkiewicz a fost suspendat o perioadă din cauza scandalurilor de corupţie. Singurul caz în care UEFA a mers însă pînă la capăt, trecînd dincolo de etapa avertismentelor şi a suspendărilor temporare, fără repercusiuni, s-a petrecut în '92, cînd, pe considerente politice, fosta Iugoslavie, aflată în război, a fost exclusă de la Euro.
"Invocarea unor presiuni exercitate de forurile fotbalistice internaţionale e un simplu subterfugiu pentru atenuarea acţiunilor neconforme cu legea"
Rezoluţia DNA
Varianta 2. Naşu' tras pe linie moartă
A doua posibilitate e aceea ca UEFA, luînd act de evenimentele de la Bucureşti, să pună în discuţie suspendarea lui Mircea Sandu din postul pe care-l ocupă în Comitetul Executiv de la Nyon. Asta ar însemna ca Naşu' să nu mai participe la şedinţele CEx UEFA pînă cînd instituţiile din România se vor pronunţa în ancheta deschisă de DNA.
E însă o variantă mai puţin plauzibilă, reacţia de acum a UEFA venind practic după ce însuşi Mircea Sandu a trimis recent în Elveţia o informare despre mersul evenimentelor în "dosarul Craiova", solicitînd, indirect, susţinerea prietenilor din Ţara Cantoanelor.
"Credeţi că Mircea Sandu n-a înştiinţat forurile internaţionale despre acest caz? Vai de mine, riscăm dezafilierea!"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF, pe 23 octombrie
5 ani s-au scurs de cînd Mircea Sandu a intrat în Comitetul Executiv UEFA: se află acum la începutul celui de-al doilea mandat
Se duce abia luni la DNA
Programat să ajungă astăzi la sediul DNA, Mircea Sandu va merge acolo abia luni, în jurul prînzului. Procurorul care conduce ancheta, Petru Nariţa, ar fi anunţat ieri că are un program foarte încărcat şi, în condiţiile în care şi Cristian Ene, avocatul Naşului, trebuia să fie prezent în instanţă, cele două părţi au convenit asupra acestei amînări.
FIFA şi UEFA pentru Craiova: ”Sînt treburi interne ale FRF”
În corespondenţa pe care U Craiova a purtat-o cu UEFA şi FIFA pe marginea dosarului dezafilierii oltenilor, clubul din Bănie a primit din partea ambelor foruri internaţionale răspunsuri similare, de neimplicare în rezolvarea cazului, considerat de competenţa strictă a FRF. FIFA, pe 17 octombrie: "Vă informăm că e o problemă internă a Federaţiei Române de Fotbal". UEFA, pe 7 octombrie: "Nu exercităm nici un fel de presiune asupra FRF în acest caz. E o problemă de competenţa FRF, bazîndu-se pe autonomia sa organizaţională şi în lumina legislaţiei aplicabile în România".
Avram şi Ţerbea rămîn în arest
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondat, recursul înaintat de Vasile Avram şi Sorin Ţerbea în dosarul "Mită în elicopter", astfel încît rămîne valabilă măsura prelungirii cu 60 de zile a stării de arest preventiv, adoptată de Curtea de Apel Bucureşti. Avram e acuzat de luare de mită şi fals în înscrisuri, iar Ţerbea de dare de mită. Procesul lor va începe pe 9 noiembrie. Ambii au fost audiaţi la DNA la începutul săptămînii şi în "cazul Craiova", în calitate de foşti membri ai Comitetului Executiv, care a decis dezafilierea clubului din Bănie.
{{text}}