Sporturi   •   Altele   •   SCRIMĂ

Ana Maria Brînză a vizitat centru AITA » Ana şi piticii

Articol de Roxana Fleşeru   —  miercuri, 02 noiembrie 2011

Ana Maria Brînză, aflată în vacanţă a vizitat centrul AITA pentru copiii care suferă de autism şi a promis că o se întoarcă printre aceştia

"Cînd am plecat luni de acasă mă gîndeam pe drum ce o să fac acolo. Eu nu mă descurc nici cu copiii fără probleme," aşa începe povestea unei zile care a marcat-o Ana Maria Brînză. Oamenii de la Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA) au întrebat-o ce ştie despre autism pentru că au avut surpriza ca unii oameni să creadă că este o boală contagioasă. "Ştiam că în general afectează mai mult băieţii decît fetiţele şi că în general persoanele cu autism îşi creează o lume a lor şi evită să iasă din rutina zilnică", a mărturisit medaliata cu aur.



Ana s-a dus acolo cu inima deschisă, iar copiii au primit-o la fel. "Luca m-a terminat. M-a luat în braţe, ne-am jucat împreună cu titirezele şi i-am spus că el este campionul, iar el mi-a răspuns că şi eu, şi tu", a mărturisit ea. Luca, un băieţel brunet cu ochi mari, are 4 ani şi o formă uşoară de autism. La finalul vizitei, copilul i-a spus că vrea să vină cu ea în echipa de spadă. "Am rămas uimită de energia, spontaneitatea şi bucuria văzută prin ochii micuţilor. Am găsit aici copii într-adevăr speciali, iubitori şi cu poftă de viaţă şi un colectiv unit, dedicat şi ambiţios şi, mai ales, cu o răbdare de fier", a adăugat ea. De luni, Ana are noi priteni, Luca, Giulia şi Alexis. Unii speciali, pe care plănuieşte să-i mai vizitizeze.



Ce este autismul?

" Copilul cu autism se remarcă prin faptul că stă singur şi nu e atras de copii sau de jucării, ţipă, muşcă, învîrte obiecte, nu vorbeşte, nu răspunde la cerinţe", spune psihologul Daniela Martinescu. Este cea mai severă tulburare de dezvoltare a copilăriei, iar în lipsa unei terapii specifice, desfăşurată consecvent şi intensiv (între 20-40 de ore pe săptămînă), copilul cu autism poate să nu înveţe comportamentele care să-i faciliteze integrarea în comunitate (poate să nu înveţe să comunice şi să vorbească, să se joace, să manînce independent sau să folosească adecvat obiectele).



Campanie de conştientizare

Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism organizează în aceste luni o campanie de informare asupra autismului. "Părerea ta contează!". Mesajul campaniei este: copilul cu autism are nevoie de terapie pentru ca această boală să nu transforme viaţa lui şi a familiei lui într-o tragedie. Pe lîngă Ana Brînză, la Centrul AITA au mai fost fosta canotoare Valeria Răcilă Van Groninghen şi fosta jucătoare de tenis Otilia Bădescu. Oricine poate participa la aceasta campanie, prin activităţi de voluntariat sau prin donaţii in contul ASOCIATIA PENTRU INTERVENŢIE TERAPEUTICĂ ÎN AUTISM: ALPHA BANK RO51BUCUE47774732511RO01.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.