Diverse

La 39 de ani, Zidane va urma cursurile Centrului de Drept şi Economie a Sportului

Zinedine Zidane

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 03 noiembrie 2011

Zinedine Zidane vrea să înveţe. Îşi doreşte nu doar să ştie totul despre sport, ci şi să explice ceea ce ştie

S-a retras de cinci ani din fotbal. Nu este antrenor, deşi spune că îşi doreşte - "Mi-ar plăcea să pregătesc «naţionala» Franţei în viitor" -, e însă director sportiv la Real Madrid şi consilierul preşedintelui Florentino Perez. Şi începe să aibă o puternică influenţă la clubul blanco. Dar Zizou, cum era alintat ca jucător, îşi doreşte mai mult. Vrea să înveţe să comunice, să conducă oameni, să poată exprima ceea ce ştie. Simte nevoia să aibă cunoştinţe reale de economie, de management, de marketing, chiar de drept, pentru a simţi că el este, într-adevăr, cel care ia decizii, ca pe teren, şi nu o marionetă manipulată de conducători.

De aceea, se întoarce la şcoală. S-a înscris la Centrul de Drept şi Economie a Sportului (lansat de Jean-Pierre Karaquillo, cel care i-a ajutat şi pe Raymond Domenech, şi pe Marc Lievremont, antrenorul "naţionalei" de rugby a Hexagonului) şi a început studiile la Paris, urmînd să se formeze ca manager şi să obţină o diplomă similară celei a lui Laurent Blanc. Nimeni altul decît fostul său coechipier în trupa campioană mondială şi europeană şi actualul selecţioner al Franţei.

"Un fost mare jucător îşi pune mereu întrebări asupra destinului său. Realizează că nu a învins în carieră graţie hazardului, dar nu reuşeşte încă să identifice detaliile care l-ar putea ajuta în continuare în viaţă", a explicat L'Equipe motivul pentru care Zidane vrea să studieze din nou, acum, la 39 de ani. Concluzia? "Pentru multe legende ale fotbalului, problema nu este lipsa de cunoaştere a sportului, ci pedagogia. Nu transmit mulţimea de informaţii strînse de-a lungul timpului. Zinedine va învăţa şi să transmită mesajele sale celor cu care lucrează".

14 seminarii de cîte trei zile în doi ani; la ele este obligat să participe Zidane pentru a putea da examenul de licenţă

3 foşti campioni mondiali francezi au studiat la Centrul de Drept şi Economie a Sportului: Laurent Blanc, Emmanuel Petit şi Alain Boghossian

"Ceea ce îl caracterizează pe Zinedine Zidane, un om care a reuşit în viaţă, este curiozitatea. O condiţie esenţială pentru a învăţa"
Jean-Pierre Karaquillo, fondatorul CDES

Dănciulescu trece la management
Şi noi avem un exemplu gen Zidane, dar care porneşte mai devreme pe această cale. De-abia şi-a luat BAC-ul, acum, la 34 de ani, dar visează să-şi continue studiile. El este Ionel Dănciulescu. După 7,30 la Limba Română, 7,10 la Matematică şi 6,80 la Anatomie, nu vrea să se oprească. Crede că are nevoie de licenţă în management pentru a ocupa o funcţie în conducerea lui Dinamo, mai ales că şefii clubului l-au anunţat deja că îi pregătesc un birou în Ştefan cel Mare. Încă doi-trei ani de fotbal, apoi atacantul cu 200 de goluri în Liga 1 va abandona gazonul şi va trece în administraţie.

Alţii au două şcoli
Dacă unii sportivi îşi reiau studiile tîrziu, după sfîrşitul carierei, alţii au timp să urmeze cursurile a două facultăţi. De exemplu, fosta floretistă Roxana Scarlat Bîrlădeanu a mers la Facultatea de Finanţe, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE, după ce terminase studiile de educaţie fizică şi sport. Acum în vîrstă de 36 de ani, Roxana a cucerit aurul european la floretă cu echipa României în 2004, la Copenhaga, a fost medaliată cu argint la Olimpiada de la Atlanta (1996), adunînd alte 14 medalii la Campionatele Mondiale şi Europene.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.