Gazeta continuă azi dezvăluirile în legătură cu neregulile de la Cluj Arena.
Un cost suplimentar de 165.000 de euro şi o firmă aproape necunoscută în domeniu, care are legături strînse cu Florian Walter, au ieşit la iveală din culisele arenei
Piesele de puzzle la Cluj Arena, investiţie girată de Consiliul Judeţean Cluj (CJC) şi susţinută de Guvern cu 14 milioane de euro, se desprind una cîte una. Arestarea vicepreşedintelui CJC, Radu Bica, responsabilul lucrărilor şi persoana care aproba devizele constructorilor, a scos la iveală primele nereguli la investiţia de 35 de milioane de euro.
Gazeta a dezvăluit că pista de atletism şi hidroizolaţia au fost executate de o firmă de apartament din Gherla, Grigma SRL, în spatele căreia se află "vicele" PSD Cluj, consilierul judeţean Dănuţ Canta. Decontul a fost "umflat" cu 300.000 de euro, cu girul aceluiaşi Bica. În plus, ungurii refuză omologarea pistei pentru că nu şi-au primit plata integrală pentru lucrare.
Şi factura la gazon a respectat reţeta casei, pentru care a apărut o firmă din neant, Eco Garden SRL, specializată în peisagistică, nicidecum în suprafeţe de joc. Nu a contat lipsa de experienţă, ci doar binecuvîntarea antreprenorului general, ACI, şi a lui Bica. În plus, a apărut şi o recomandare de la Primăria Cluj, de unde a încasat prin aceeaşi ACI o felie din tortul de 4 milioane de euro pentru reabilitarea parcului central din oraş.
Gazonul nemţesc produs la Satu Mare
550.000 de euro a fost decontul pentru lucrările la gazon, o spune chiar managerul firmei, Mircea Crăciun: "Gazonul a fost contractat prin Eurogreen Germania, cu centre de producţie în Germania, Austria, Slovenia. Nu ne-am uitat pe fiecare aviz să vedem de unde a venit gazonul, însă doar el a costat 100.000 de euro!".
Cum stau lucrurile în realitate? Gazonul a fost produs şi transportat din Satu Mare, de la firma Green Farm, existînd poze de prezentare pe site-ul companiei, fapt remarcat de jurnaliştii de la oradecluj.ro. "Nu ştim de ce se spune că gazonul nu e din România, dar nici nu e treaba noastră. Noi am fost contactaţi şi am livrat totul la timp", susţin patronii firmei Green Farm. Un transport ieftin şi o factură de doar 35.000 de euro, rămasă şi ea restantă la plată. Diferenţa de preţ, un mizilic de 65.000 de euro!
Tehnologia de drenaj şi pregătirea terenului scot la suprafaţă alte neconcordanţe. Constructorii cu experienţă avansează un cost de piaţă de 350.000 de euro, cu tot cu profitul aferent. Ce spune Crăciun? "Costurile totale, cu toată instalaţia de drenaj, s-au ridicat la aproximativ 550.000 de euro, o sumă decentă". Decent pentru că a rezultat doar un surplus de 100.000 de euro, dacă scădem preţul declarat al gazonului de 100.000 de euro.
500 de mii de euro a costat refacerea terenului din Mediaş, din care 125.000 de euro a fost costul gazonului transportat din Austria
Walter, business sau control?
Nimic nu e întîmplător la Cluj. Nici măcar coincidenţele care leagă Eco Garden de finanţatorul Universităţii, Florian Walter. Surse autorizate vorbesc de o legătură aproape indisolubilă între Crăciun şi Walter. "Între mine şi domnul Walter există strict o relaţie de business. Pentru U Cluj am lucrat şi la baza de pregătire din cartierul Gheorgheni", a parat Crăciun. În 2009, Walter a preluat acţiunile U Cluj de la Primărie, investind aproape 10 milioane de euro în doi ani. Recunoştinţa autorităţilor a fost nulă, firmele sale pierzînd aproape toate contractele la vedere. "Anul trecut i s-au oferit lui Walter alte oportunităţi pe plan local, inclusiv la stadion, însă nu putea să apară în prim-plan. Totul s-a făcut cu paravan", povestesc aceleaşi surse. Walter deţine Romprest, firmă de salubrizare şi peisagistică, exact obiectul de activitate declarat a lui Eco Garden.
După ciori, vina cade pe sistemul de încălzire
Gazonul a prezentat primele semne de slăbiciune la partidele cu Braşov şi Dinamo. Dacă prima oară a avut o explicaţie hilară, motivînd că ciorile din parc au deteriorat gazonul, ascunzînd nuci, acum Crăciun a revenit. "Cînd va avea căldura necesară va arăta senzaţional. Toate problemele ţin de mentenanţă. Legat de sistemul de încălzire, e opţiune de costuri. Se folosesc 740 de kilowaţi pe oră pentru încălzirea gazonului. Pînă cînd nu se eficientizează costurile, sistemul de încălzire nu va funcţiona", a explicat Crăciun.
După Bica, a căzut şi soţia primarului
Arestarea lui Radu Bica a produs un efect de domino la Cluj. Soţia primarului Sorin Apostu, Monica, e cercetată de DNA după ce biroul şi casa sa au fost percheziţionate ieri toată ziua de procurori. Avocat, Monica Apostu a oferit consultanţă de cîteva mii de euro pentru firma Aspaziei Droniuc, femeia care i-a oferit şi mită vicepreşedintelui CJ pentru a primi un contract de mentenanţă la Cluj Arena.
"Din punct de vedere estetic, gazonul nu arată cum ar trebui să arate în mod normal. Iarba nu e suficient de verde. A fost o suprasolicitare la inaugurare, cu cele două concerte, plus două meciuri de fotbal, toate în decurs de 8 zile"
Mircea Crăciun, manager Eco Garden
Aici ai primele dezvăluiri despre neregulile de la Cluj Arena, apărute în Gazeta de ieri!
{{text}}