Altele

Povestea de viaţă a unui star american mîndru de originile sale româneşti

Articol de Adrian Bucur  —  marţi, 15 noiembrie 2011

Kevin Youkilis, de la Boston Red Sox, are toate şansele să intre în Cartea de Aur a baseball-ului american. Sportivul e o adevărată vedetă şi se mîndreşte cu rudele sale din România!


Arborele genealogic al unuia dintre cei mai cunoscuţi sportivi din baseball-ul american poate deveni oricînd un subiect de film. Numele Youkilis are o poveste inedită. Stră-stră-străbunicul lui Kevin Youkilis s-a născut în România în secolul 19, dar, fiind evreu, s-a mutat în Grecia la vîrsta de 16 ani pentru a evita pedepsele antisemite de la acea vreme. Nu a rezistat însă mult timp, i s-a făcut dor de casă, iar după doi ani a revenit în România. Şi-a schimbat numele din Wiener în "grecul" Youkilis pentru a scăpa de închisoare şi de armată. După sute de ani, situaţia de atunci l-a pus în dificultate pe Kevin. "Încă din şcoala primară, oamenii veneau la mine şi începeau să îmi vorbească în greacă. Îmi pare rău, dintotdeauna s-a crezut că sînt grec, grecii m-au apreciat mereu. Dar nu sînt grec", a explicat Youkilis.

După cariera sa uluitoare şi performanţele de invidiat de la Boston Red Sox, Youkilis a fost denumit "The Greek God of Walks", dar acesta a ţinut să corecteze imediat situaţia. "I'm the non-Greek Romanian God of Walks", "aşa ar fi apelativul corect în ceea ce mă priveşte", a spus rîzînd Youkilis.

Tatăl lui Kevin, un bijutier român, şi-a îndemnat mereu fiul spre baseball după ce acesta a fost primul sport care l-a impresionat după ce s-a mutat în America. În liceu însă, Youkilis avea 105 kilograme la 1.83m şi nu prezenta mari garanţii. Şi-a terminat studiile, a obţinut o diplomă în Finanţe, dar apoi s-a concentrat doar pe baseball. Unul dintre impresarii care îl urmăreau pe Kevin cînd acesta juca în colegiu a explicat care a fost prima sa impresie. "La prima vedere nu mi-a plăcut deloc. Nu părea deloc ortodox, coapsele lui erau paralele cu solul şi era mult mai gras decît acum. Dar cu cît îl urmăream mai mult cu atît îmi dădeam seama că poate să joace cu adevărat baseball". Pe 2 aprilie 2008, Youkilis a doborît un record vechi de zeci de ani el atingînd o cotă de 194 de meciuri fără nici o eroare. Recordul său s-a oprit la meciul cu numărul 238.

În anul 2010 şi 2011, Youkilis a fost votat în cei mai valoroşi 50 de jucători din istoria baseball-ului, iar şansele sale de a intra în Hall of Fame cînd îşi va încheia cariera sînt uriaşe.

Recordurile lui Youkilis:
1999 All-American Collegiate Player
2000 Conference USA All Star (IF)
2001 2nd-team College All-American (3B)
2001 Conference USA All Star (IF)
2001 Red Sox Minor League Player of the Year
2002 Trenton Player of the Year
2002 Red Sox Minor League Player of the Year
2003 Futures Game All Star
2003 Eastern League All Star (Utility)
2003 Baseball America AA All Star Team
2003 International League Post-Season All Star
2004 AL Rookie of the Month: May
2004 World Series Champion (Boston Red Sox)
2007 World Series Champion (Boston Red Sox)
2007 AL Gold Glove (1B)
2006–08 Most consecutive errorless games by a first baseman (238 games)
2008 AL All Star Starter (1B)
2009 AL All Star Reserve (1B)
2009 Red Sox MVP
2011 AL All Star Reserve (3B)



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.