România ar putea participa la JO de la Londra doar cu o singură gimnastă, fiindcă restul se tem că după ce se vor lăsa vor avea de aşteptat cîţiva ani buni pentru a primi rentă
Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret pregăteşte un proiect de modificare a Legii Sportului. Una dintre schimbări atinge şi renta viageră. Se vrea că ea să fie primită după vîrsta de 30 de ani. Acum nu există barieră de vîrstă. "M-au sunat ca să-mi spună că pleacă de la lot peste două săptămîni pentru că nu vor să rateze renta viageră în cazul în care se va impune limita de vîrstă. Iniţial, am crezut că e o farsă nereuşită, dar după ce m-am informat şi am aflat de intenţia Autorităţii Naţionale pentru Sport, mi-am dat seama că e ceva serios", a mărturisit ieri Mariana Bitang, care se află la Viena alături de Octavian Belu. Modificarea nu-i va afecta pe campionii olimpici, mondiali şi europeni care beneficiază deja de rentă, ci doar pe cei aflaţi încă în activitate. "Am realizat că există toate şansele ca eu şi Belu să rămînem la Izvorani doar cu Larisa Iordache, pe care să o ducem la Olimpiada de la Londra", a adăugat revoltată antrenoarea.
Pentru, dar nu înainte de JO
Octavian Belu şi Mariana Bitang au susţinut mereu că e nevoie ca Legea Sportului să fie modificată în sensul impunerii unei limite de vîrstă în cazul rentei, pentru a-i descuraja astfel pe sportivii care se retrag prematur din activitate. Au dat exemplu chiar modelul ungar, care prevede ca medaliaţii să poata beneficia de rentă abia dupa vîrsta de 35 de ani. Ce-i revoltă acum este însă momentul ales de ANST. "Nu-mi dau seama cine a putut să gîndească acum o astfel de idee! Să anunţi că umbli la rentă cu 8 luni înainte de Olimpiadă e aproape criminal! Nimeni nu a putut să facă înainte un studiu de impact? Am înţeles că nu sînt bani, dar nu poţi să arunci în aer tot sportul de performanţă! Acum, toţi sportivii care deţin medalii olimpice, mondiale sau europene nu se gîndesc la nimic altceva decît să-şi depună cît mai repede dosarul de pensionare pentru a nu rata sfîrşitul anului, şi nu cred că e numai cazul gimnastelor", a susţinut Mariana Bitang.
Acum ori niciodată
Legea Sportului în forma actuală prevede că sportivii care deţin medalii olimpice, mondiale sau europene pot solicita rentă viageră, singura condiţie fiind aceea de a se retrage din activitatea competiţională. Rentele se acordă începînd cu ziua de 1 ianuarie a fiecărui an.
Chiar dacă proiectul de modificare al Legii Sportului nu ar fi votat în acest an sau în 2012, şi ar fi aplicat începînd cu 1 ianuarie 2013, efectul asupra sportivilor care participă la Olimpiada de la Londra va fi acelaşi. Cei care vor dori să beneficieze de rentă înainte de a împlini 30 de ani sînt obligaţi să-si depună dosarul pînă la sfîrşitul acestui an. După JO 2012 va fi tardiv. "O astfel de modificare se gîndeşte mereu la un început de ciclu olimpic, ca sportivii să ştie la ce se aşteaptă", a adăugat antrenoarea de gimnastică.
Gimnaste care s-ar putea retrage la finalul anului
Cătălina Ponor, (24 de ani) 3 medalii olimpice, 5 mondiale, 7 europene
Sandra Izbaşa, (21 de ani) 2 medalii olimpice, 3 mondiale, 10 europene
Ana Porgras (17 ani) 2 medalii mondiale
Diana Chelaru (18 ani) 1 medalie mondială, 2 europene
Amelia Racea (17 ani) 3 medalii europene
Raluca Haidu (16 ani) 2 medalii europene
"Este o altă măsură pripită care nu face altceva decît să destabilizeze pregătirea pentru Jocurile Olimpice. Se vede că e o propunere făcută de cineva care nu cunoaşte sportul"
Ioan Dobrescu, secretar general COSR
5.000 de lei pe lună primea Ponor înaintea de a se reapuca de gimnastică, asta înseamnă că Ponor ar pierde 300.000 de lei dacă se hotărăşte să meargă la Londra
8 ani ar trebui să aştepte Sandra Izbaşa, campioana olimpică din 2008, pentru a lua rentă viageră dacă ar merge la JO din 2012
{{text}}