Procurorii nu au încă date din care să reiasă că Elisabeta Sandu ar fi retras suma respectivă din conturile personale înainte de parafarea tranzacţiei. Împrumutul trebuia raportat de notar la Oficiul pentru Spălarea Banilor
Cercetările DNA în dosarul "Soţia preşedintelui" avansează. Iar procurorii au ajuns acum la etapa în care cercetează provenienţa celor 400.000 de euro pe care Elisabeta Sandu, nevasta şefului FRF, i-a împrumutat în 2009 lui Jean Pădureanu, bani returnaţi apoi de LPF din drepturile TV aferente Bistriţei.
"Trebuie să explice chiar dacă a venit cu banii de acasă"
Surse apropiate anchetei au subliniat că, deocamdată, n-ar exista date din care să reiasă că, în perioada respectivă, Liza Sandu ar fi retras din conturile personale suma în cauză. De aici şi adîncirea suspiciunilor că afacerea ar putea fi una fictivă, conducînd spre ideea de mită dată lui Mircea Sandu, cu complicitatea LPF.
"E posibil să invoce că banii i-a ţinut acasă, nu în bancă, dar, chiar şi aşa, va trebui să explice de unde îi are", au precizat specialiştii în domeniu.
Împrumuturile peste 15.000 euro se raportează la Spălarea Banilor
Totodată, procurorii studiază în ce măsură notarul la care s-a încheiat operaţiunea a raportat împrumutul la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Nicolae Fuiorea, purtător de cuvînt al instituţiei, a explicat că nu poate oferi informaţii despre o asemenea tranzacţie, dar a precizat că "în conformitate cu legea, orice împrumut care depăşeşte 15.000 de euro trebuie anunţat la Oficiu. Fie de bancă, fie de notariat. Acestea sînt obligate să semnaleze dacă e vorba despre o operaţiune suspectă. O raportare nu atrage automat investigaţii din partea Oficiului decît dacă apar indicii că ar putea fi vorba de lucruri ilegale".
Notarul suspect: "Da, sîntem prieteni de familie cu Sandu"
Se pare că notarul care a validat împrumutul e Remus Zamfirescu, din Bucureşti: "Nu vă pot nici confirma, nici infirma, dar e de notorietate faptul că sîntem apropiaţi de familia Sandu, iar soţia mea e prietenă foarte bună cu fiica preşedintelui FRF, Raluca".
12 ani de închisoare e pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru infracţiunea de spălare de bani
"Moral, mi se pare normal că Mircea Sandu l-a ajutat pe Pădureanu, însă cînd au fost probleme la club nu a ţinut cont de prietenie. Cu lacrimi în ochi l-a scos din prima ligă. Dacă ştiam că Jean are nevoie de 70.000 de euro, făceam toţi chetă şi-i dădeam"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF
{{text}}