Andreea, care face tenis de la patru ani, s-a născut cu o gravă problemă la picioare, dar a reuşit s-o depăşească
Andreea Roşca. Aparent, numele nu spune nimic. E doar o copiliţă, subţirică, mustind de ambiţie şi de talent, care zîmbeşte mereu şi cu ochii, de un optimism molipsitor. Joacă tenis de la nici 4 ani şi, din august 2010, este neînvinsă la toate competiţiile rezervate vîrstei de 12 ani la care a participat, în ţară şi în Europa. O ştire despre un pui de certitudine, care trece aproape neobservată printre becalisme sau informaţii ce frizează penalul, cu mitici, naşi şi alţii ca ei.
Invincibilă şi la Campionatul European pe echipe
Campioană naţională la 12 ani, la concursurile de iarnă şi de vară, atît la simplu, cît şi la dublu, Andreea a făcut furori şi la Campionatul European de 12 ani, pe echipe, a cărui fază finală a avut loc anul acesta, în vară, la Ajaccio, în Franţa. Atît în faza preliminară, cît şi în cea finală, sportiva de la AS Politehnica nu a pierdut nici un meci la simplu, deşi a jucat cu majoritatea jucătoarelor de top de pe continent, de vîrsta ei. Astfel, echipa alcătuită din Andreea Roşca, Georgia Crăciun şi Ioana Gună a cucerit titlul continental pe echipe, trecînd în preliminarii de Germania, Elveţia, Austria şi Moldova, iar la turneul final de Portugalia, Rusia, Serbia şi Cehia. Pentru sportivii de 12 ani nu se organizează un CE la probe de simplu.
Nike Junior Tour şi Orange Bowl
Impresionaţi de performanţele Andreei, americanii au invitat-o anul acesta, la începutul lui decembrie, la Turneul final al circuitului Nike Junior Tour, unde se întîlnesc toate cîştigătoarele celor 30 de concursuri care au loc de-a lungul anului în tot atîtea ţări de pe glob. Andreea va avea toate costurile asigurate de organizatori, mai puţin biletele de avion. România nu are un asemenea concurs. Apoi, tot în Florida, urmează Orange Bowl, un campionat mondial al jucătorilor pe categorii de vîrstă, la care Andreea s-a înscris şi unde va juca în compania celor mai tari jucătoare de 12 ani din lume. Problema erau banii. Familia Andreei nu avea resursele necesare acoperirii costurilor de deplasare pînă în Statele Unite.
Andreea a decis să scrie o scrisoare pe Internet. "Nu vreau să cerşesc, dar am nevoie de ajutor", spunea ea. Demersul ei a avut imediat ecou. Compania Air France s-a oferit să asigure biletele de avion dus-întors pentru Andreea şi antrenorul ei. Alţi sponsori s-au oferit cu diverse sume de bani astfel încît micuţa campioană a României să poată juca la cel mai înalt nivel. Povestea ei a stîrnit şi interesul lui Ion Ţiriac, care a venit special s-o vadă la unul dintre antrenamente, în urmă cu puţin timp.
13 turnee a disputat Andreea în 2011 la categoria 12 ani, 5 în străinătate şi 8 în ţară, fără să piardă nici un meci
"Pentru mine e ceva deosebit să joc în America. Va fi o experienţă importantă şi vreau să ajung cît mai sus"
Andreea Roşca
"Eram atît de mîndre, de titlul european, de imnul care ni se cînta"
Andreea Roşca
"Va fi o provocare pentru Andreea. Dincolo de lovituri, cea mai puternică armă a Andreei este ambiţia. Acum lucrăm mult pentru ca din racheta ei mingea să plece cu şi mai multă viteză"
Paul Bozdoc, antrenorul Andreei
E stîngace, dar joacă tenis cu dreapta
Un amănunt inedit despre Andreea. Este elevă în clasa a VII-a la Liceul cu Profil Sportiv Mircea Eliade. Acolo scrie cu stînga. De fapt, e stîngace, dar joacă tenis cu dreapta. "Cînd am început tenisul, nu împlinisem încă 4 ani. Nici nu începusem să scriu. Primul meu profesor de tenis mi-a pus racheta în mîna dreaptă, iar eu eram prea mică să-i explic că sînt stîngace. Aşa am ajuns să joc cu dreapta. Dar nu-mi pare rău, asta mă ajută foarte mult la lovitura de rever cu două mîini. Pot să direcţionez foarte bine loviturile cu mîna stîngă. În plus, stînga e foarte bună cînd mai joc cu tata. Am şi ajuns să-l bat cu stînga".
"Nu va putea să meargă!"
Andreea s-a născut într-o zi de primăvară din '99, pe 20 martie. Era primul copil al Tudoriţei şi al lui Ionuţ Roşca. "Ne-am dorit-o enorm", îşi aminteşte mama ei, Tudoriţa. Micuţa a venit însă pe lume cu un handicap congenital sever: talus valgus echilateral. Labele picioarelor nu erau normale, ci erau orientate în jos, ca nişte aripioare de sirenă, cu tălpile spre interior. Tendoanele gleznelor erau prea scurte. Diagnosticul medicilor a fost groaznic. "Fetiţa ori nu va putea să meargă, ori va avea un mers foarte greoi, în cel mai bun caz". Părinţii, Tudoriţa şi Ionuţ, n-au putut să accepte sentinţa. Au început să lupte pentru Andreea.
De la maternitate direct în ghips
Andreea n-a ajuns acasă de la maternitate. "A treia zi de la naştere ne-am dus la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde medicii i-au pus picioarele în ghips, pînă la genunchi. Mai mult de un an, a stat aşa. Trei zile ghips, i-l scoteau o seară, apoi îi puneau altul a doua zi dimineaţă şi tot aşa. La trei luni a făcut prima operaţie, la un an şi opt luni a mai făcut încă două (foto jos). I s-a luat din tendoanele de sub gambă şi i se punea la gleznă. Am avut noroc şi, în ciuda previziunilor, Andreea devenise un copil normal", povesteşte Tudoriţa.
{{text}}