În urmă cu patru ani, CFR Cluj era eliminată din turul doi preliminar de o modestă echipă din Cipru, Anorthosis Famagusta. O înfrîngere în tur (1-3) şi un egal în retur (0-0) punea capăt ambiţiilor europene ale clujenilor.
Eşecul cu Anorthosis nu a dus la o scădere a performanţelor europene ale echipelor româneşti, ba din contra. An după an, România a avut cel puţin o reprezentantă în Liga Campionilor. Unele s-au descurcat mai bine, altele mai rău.
În această ediţie, balanţa pare a se fi schimabat din nou. APOEL Nicosia, tot o echipă cipriotă, necunoscută în Europa în urmă cu doi ani, a obţinut o performanţă neatinsă de niciuna dintre echipele româneşti în era modernă a Ligii Campionilor: calificare în optimi.
Astfel, cu o echipă formată majoritar din brazilieni şi portughezi, APOEL Nicosia a reuşit la cea de-a doua participare în grupele Ligii o performanţă istorică într-o grupă din care mai fac parte Porto, Şahtior şi Zenit Sankt Petersburg.
APOEL Nicosia a fost fondată în 1926, iar literele din titlu provin de la sintagma "Clubul de fotbal al grecilor din Nicosia". Cu toate acestea, în momentul de faţă un singur grec evoluează constant în primul 11, portarul Chiotis.
În campionatul cipriot, APOEL este una dintre cele mai iubite echipe. Are în palmares 21 de titluri, 19 cupe şi 10 supercupe ale Ciprului. Bugetul anual al echipei este de 13.5 milioane de dolari, iar meciurile de acasă le dispută pe GSP Stadium, o arenă de 22.859 locuri. Suporterii lu APOEL sunt cei mai fanatici din Cipru şi organizează coregrafii incendiare la meciurile importante.
Plzen, victorie importantă cu Bate
Dacă Oţelul se zbate în mediocritate în grupa C, în schimb, o altă echipă din estul Europei, Viktoria Plzen a obţinut aseară o victorie importantă în Liga Campionilor. Echipa cehă a învins cu 1-0 în deplasare pe BATE Borisov şi a luat o opţiune serioasă pentru calificarea în Europa League.
{{text}}