La 5 zile după ce Duckadam a plonjat spre istorie şi Steaua a cîştigat Cupa Campionilor Europeni, 2-0 la penaltyuri cu Barcelona, "viteziştii" au parcurs drumul rezervat performerilor din acele vremuri: o vizită la sediul Comitetului Central al PCR, pentru a fi premiaţi de Nicolae Ceauşescu în persoană.
Cristian Otopeanu, fost ziarist la Gazeta Sporturilor, un consecvent colecţionar al imaginilor de arhivă, a "urcat" recent pe Youtube un decupaj inedit, dintr-un buletin de ştiri al TVR-ului din acea primăvară.
La Telejurnal a fost difuzat un material amplu despre festivitatea de premiere din 12 mai 1986.
"La solemnitate au participat tovarăşii Emil Bobu, Lina Ciobanu, Ion Coman, Manea Mănescu, Nicu Ceauşescu, Petru Enache, Vasile Milea, Ilie Ceauşescu, Haralambie Alexa", spune Petre Popescu, crainicul TVR.
Pentru cîştigarea CCE şi pentru "contribuţia adusă la creşterea sportului românesc peste hotare", echipei de fotbal i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Iar titularii, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au luat Meritul Sportiv clasa a II-a.
Discursul lui Iovan şi recunoştinţa fierbinte
Crainicul TVR se lansează apoi în ode la adresa preşedintelui: "Luînd cuvîntul, Ion Alecsandrescu şi Ştefan Iovan au exprimat cele mai profunde sentimente de dragoste, înaltă consideraţie şi aleasă preţuire faţă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, conducătorul înţelept şi vizionar al României socialiste, luptător neobosit pentru pace şi colaborare internaţională, personalitate proeminentă a lumii contemporane. S-a dat glas recunoştinţei fierbinţi şi celor mai profunde mulţumiri pentru acordarea acestor înalte distincţii către echipa de fotbal Steaua.
S-a raportat comandantului suprem că, asemenea întregului popor şi Armatei sale, care au întîmpinat cu realizări deosebite cea de-a 65-a aniversare a Partidului, şi sportivii militari s-au prezentat la măreţul eveniment cu o victorie de prestigiu, pe care au dedicat-o acestui minunat jubileu. S-a relevat că performanţa echipei este urmare a excelentelor condiţii pe care Partidul şi statul nostru, tovarăşul Nicolae Ceauşescu personal, le-au creat tinerilor din România pentru a se împlini pe multiple planuri".
"Să demonstraţi că n-a fost o întîmplare!"
Ceauşescu şi-a început discursul transmiţîndu-le steliştilor "cele mai calde felicităripentru această mare victorie". Şi a continuat pe un ton uşor critic: "Dar, după cum se ştie, victoriile nu sînt numai momente de mulţumire. Orice victorie trebuie să determine şi o reflectare mai adîncă la ce trebuie făcut în continuare. Nu e suficient să cîştigi locul 1! Trebuie ca în continuare, prin întreaga activitate, să demonstrezi că nu a fost ceva accidental, ci că a fost rezultatul unei înalte pregătiri. Trebuie, deci, să acţionaţi în continuare să demonstraţi că acest loc 1 a fost pe deplin meritat şi să luptaţi pentru a obţine şi în campionatul naţional, şi pe plan european locuri cît mai bune! Sper că fotbaliştii vor înţelege că va trebui şi mai multă exigenţă, mai multă disciplină şi mai multă tehnică şi hotărîre. Vă urez multă sănătate şi fericire, dragi tovarăşi!".
Dineul s-a încheiat cu steliştii ciocnind cîte o cupă de şampanie cu şeful statului.
VEZI MAI JOS VIDEO CU PREMIEREA ŞI CU DISCURSUL LUI CEAUŞESCU ÎN FAŢA STELIŞTILOR
Amintiri din SuperSteaua cu Lăcătuş, pletele şi securiştii
În cartea SuperSteaua, Andrei Vochin scrie despre momentul premierii:
"În acea dimineaţă de luni, cu chiu, cu vai, preşedintele Gavrilă a reuşit să-i strîngă pe jucători la club. Povesteşte Duckadam: "Eram ca vai de mama noastră. Pletoşi, nebărbieriţi, cu ochii roşii după beţiile monstruoase pe care le-am tras. Generalul Milea a vrut să ne vadă înainte de a fi primiţi de Ceauşescu. Şi-a tras o palmă peste frunte şi a început să urle: "Gavrilă, tu nu-i vezi cum arată? Zici că i-ai adunat de pe marginea şanţului>. Ne-a pus să ne tundem şi să ne îmbrăcăm în ţinuta oficială de la club>
După o oră, cînd l-a văzut Milea pe Lăcătuş, i-a zis: "Mă, nu ţi-am zis eu să te tunzi?". "Ba da, tovarăşe ministru". "Şi de ce nu ai executat?". "Ba am executat, tovarăşe ministru". "Şi cine e idiotul care te-a tuns">. "Frizerul dumneavoastră, tovarăşe ministru", replică la care Milea a tras o înjurătură şi ne-a dat liber".
Tot Lăcătuş a destins atmosfera şi cînd echipa a intrat în sediul CC. "Să moară mama, ce perdele mari au ăştia aici!", a exclamat spre hazul general şi spre disperarea securiştilor prezenţi la fiecare colţ.
Valentin Ceauşescu n-a venit la festivitate. "A refuzat categoric, ştiam că nu-i place să pozeze, să iasă în faţă. A stat tot timpul departe de politică", a rememorat Nicolae Gavrilă, preşedintele clubului.
Emeric Ienei şi-a amintit că "după premiere, Ceauşescu a venit în mijlocul grupului pentru o poză oficială. N-a discutat mai nimic cu noi, a fost foarte distant. Un singur lucru ţin minte că ne-a spus: "Dacă eraţi mai pregătiţi, puteaţi cîştiga înainte de penaltyuri".
Tot în SuperSteaua, Duckadam a povestit că "decorarea a însemnat şi o premiere, dar ceva de rîsul lumii, 1.500 de lei impozabili. Peste cîteva zile am primit şi acele celebre ARO, dar nu erau noi, ci recondiţionate, date cu un strat proaspăt de vopsea".
UEFA a premiat performanţa Stelei cu 600.000 de dolari. Cum Steaua nu deţinea în acea vreme conturi în valută, întreaga sumă a intrat în fondul centralizat al statului.
{{text}}