Liga 1

Cel mai dezechilibrat derby! Istoria le zîmbeşte "cîinilor" înainte de meciul cu Steaua

Dănciulescu și Brandan sînt amîndoi bine cotați în Liga 1, dar distanța din clasament e uriașă în favoarea dinamovistului. FOTO Raed Krishan

Articol de Eduard Apostol, Ionuţ Iordache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Niciodată în tur, în istoria confruntărilor directe din campionat, n-au beneficiat de o diferenţă mai mare de puncte ca acum, 11 la număr

Derby-ul de România care se va desfăşura luni, în ajunul sărbătoririi Sfîntului Nicolae, este cel mai dezechilibrat din istoria confruntărilor directe între cele două mari forţe, care se întinde pe durata ultimilor 63 de ani. Niciodată, în turul de campionat, înainte de un asemenea meci, n-a mai existat o diferenţă atît de mare de puncte, 11 la număr, între Dinamo şi Steaua.

Mereu le-a mers bine
Au mai existat 5 situaţii în care roş-albaştrii erau la mare distanţă în spatele roş-albilor, însă de fiecare dată acest lucru se întîmpla în retur. În acele ocazii, Dinamo a fost de fiecare dată pe locul 1 înainte de meci, a cîştigat de fiecare dată şi a cucerit titlul de fiecare dată.

Iată precedentele:
1. Dinamo - CCA 2-1 (goluri V. Neagu 20, 60 / Tătaru 1). Pe 6 noiembrie 1955, roş-albaştrii se aflau tot la 11 puncte în spatele "cîinilor". Dinamo era pe locul 1, Steaua pe 4. Dinamo a ieşit campioană, Steaua a terminat pe 6.

2. Steaua - Dinamo 0-1 (I. Varga 59 - pen). Pe 30 aprilie 1962, meciul s-a jucat pe un teren impracticabil din cauza unei ploi torenţiale. Steaua se găsea la 10 puncte în spatele roş-albilor şi era pe locul 10. Dinamo a ieşit campioană, iar rivalii au terminat pe 9.

3. Steaua - Dinamo 1-3 (Vigu 63 / G. Sandu 70, D. Georgescu 74, Lucescu 89). La derbyul din 15 martie 1973, Anghel Iordănescu a fost eliminat în minutul 75 pentru insulte la adresa arbitrului. Steaua era la 9 puncte de Dinamo, fiind pe locul 5. La final, "cîinii" - campioni, cei din Ghencea - locul 5.

4. Dinamo - Steaua 3-2 (Fl. Petre 45, Lupescu 52, Mihalcea 73 / Ciocoiu 26, Dănciulescu 70). Diferenţa a fost una record, 24 de puncte, dar era în retur, pe 22 aprilie 2000. A fost prima victorie după 10 ani a "cîinilor" în faţa rivalilor, iar după acest succes, roş-albii au devenit campioni. Steaua a terminat pe 3.

5. Steaua - Dinamo 2-4 (Badea 47, Thereau 90+7 / C. Munteanu 7, Dănciulescu 22, Niculescu 33, 50). Era în Sîmbăta Paştelui, pe 7 aprilie 2007, şi-a fost prima victorie a roş-albilor în Ghencea după 18 ani. Diferenţa dintre cele două echipe era de 12 puncte. Steaua nu mai are nici un jucător de atunci, Dinamo mai are 5: Moţi, Munteanu, Dănciulescu, Liviu Ganea şi Pulhac. Dinamo a ieşit campioană, Steaua a terminat a doua.

"Mă gîndeam acum cîteva nopţi că e cea mai mare diferenţă de puncte înaintea unui derby. Pentru mine, Dinamo - Steaua este şi-o oglindă a trăirilor sociale din ţara asta, se confundă cu istoria trăirii societăţii româneşti"
Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo

Un singur avantaj al Stelei
Cea mai mare diferenţă între cele două echipe în favoarea Stelei înaintea derby-ului a fost în 1998, 20 de puncte la număr. Pe 4 aprilie 1998, roş-albaştrii i-au bătut cu 5-0 pe "cîini", goluri Dănciulescu (2), Rotariu, Dennis Şerban şi Ciocoiu. Antrenorul dinamoviştilor de atunci, Viorel Hizo, a fost demis după derby. Au fost eliminaţi trei jucători: Răchită, Ciocoiu, respectiv Hîldan.

"Dinamo tot învaţă din greşeli"
Mihai Stoica a continuat să rîdă de dinamovişti şi ieri: "Pe «cîini» i-a ajutat Vorskla Poltava să se concentreze doar pe derby-ul cu Steaua. Dinamo nu s-a descurcat în Europa nici în sezonul ăsta şi a rămas să înveţe din greşeli, ceea ce face, de fapt, an de an. E posibil ca Steaua să nu revină din Germania la fel de concentrată la derby pe cît vor fi roş-albii".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.