Campionate

Ramalho e primul jucător de culoare din istoria lui Bilbao » Dalmaţianul

Ramalho impune prin fizicul robust: are o înălțime de 1,80 metri

Articol de Constantin Popescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Aşa este strigat fundaşul de 19 ani, singura ”pată” din echipa care mizează tradiţional, de la înfiinţarea din 1898, numai pe fotbalişti albi

Miguel Jones n-a putut juca pentru Athletic Bilbao fiindcă era "negru". Se născuse în Guineea Ecuatorială, în 1938. Părinţii lui s-au instalat, pe cînd el avea 5 ani, la Bilbao. Acolo a învăţat carte, acolo s-a apucat de fotbal. În regiune, a evoluat la Barakaldo şi la Indautxu. Devenise apreciat, căutat şi s-a pus problema să facă marele pas spre Athletic. N-a avut noroc.

"E negru! Ce să caute un negru la noi în echipă? E imoral şi imposibil aşa ceva", au sărit ca arşi şefii roş-albilor. Mîndri de originea lor şi mereu refuzînd să aducă la club pe cineva ce nu s-a născut în Ţara Bascilor. Tradiţia era păstrată încă de la înfiinţarea clubului, în 1898. Şi se menţine. Cu o paranteză.

De la Jones la Jonas
Ce nu a reuşit Jones, ajuns în 1959 la Atletico (un titlu şi Cupa Cupelor cucerite), a putut Jonas Ramalho. Acesta a schimbat istoria grupării basce şi a devenit primul jucător de culoare din istoria ei. Fundaşul de 18 ani s-a format la Athletic, a crescut din 2003 încoace cu filozofia acestuia. Recent a şi debutat oficial în echipa mare. Totuşi, cum a fost posibil aşa ceva? Din ce motiv a putut apărea la clubul basc un fotbalist de culoare?

ADN basc
Jonas a fost salvat de faptul că în actul său de identitate scrie clar: a văzut lumina zilei pe 10 iunie 1993, în Barakaldo. Adică în Ţara Bascilor. Provine dintr-o familie foarte modestă. Tatăl său, Tomas, este angolez, de aici şi culoarea tenului. Mama sa e însă bască, din Lemiako. Datorită ei a fost asimilat fără nici o reţinere şi considerat localnic, ceea ce l-a salvat şi i-a dat ocazia să ajungă unicat.

Ascensiune constantă
Calităţile sportive au reprezentat alt avantaj. Cooptat de la 10 ani în cunoscuta şcoală de formare "Lezama", Ramalho a devenit pe negîndite "Perla" centrului, parcurgînd rapid toate nivelurile. Fost antrenor al echipei mari, Joaquin Caparros l-a "ghicit" repede. A pus ochii pe el, l-a monitorizat permanent.

Din 2009 a început să fie convocat la seniori, premiera fiind la un duel cu Bremen din Europa League, dar n-a apucat să debuteze. Întîrziat de o accidentare la spate anul trecut, acest moment s-a produs recent contra Sevillei, sub comanda argentinianului Marcelo Bielsa.

Gurpegui i-a dat porecla
Fernando Llorente, Iraola, Susaeta şi ceilalţi "mari" l-au adoptat şi ei repede. "L-au privit din start ca pe un coleg, i-au dat încredere, chiar dacă uneori mai glumesc pe seama lui", a remarcat cotidianul "El Diario Vasco". Important a fost şi faptul că Munianin, alt puşti promovat de mai mult timp la seniori, s-a ataşat de el, a devenit "fratele" lui şi l-a ajutat să se simtă în largul său.

Tot jucătorii i-au găsit porecla. Mai precis Gurpegui, căpitanul echipei. Acesta i-a zis "Dalmaţianul", după celebra rasă de cîini albi "stropiţi" cu negru, explicînd: "Jonas este pata de culoare din lot, chiar mi s-a părut firesc să-i spun aşa".

El e "viitorul"
Mass-media spaniolă a prezentat detaliat apariţia la Athletic a lui Jonas. Însă nu numai datorită culorii pielii lui. "El Pais" a notat: "De ce vorbim de Ramalho, acest băiat încîntător, foarte liniştit şi modest, cu potenţial enorm? Pentru că este primul basc negru din istoria lui Bilbao. Dar şi viitorul ei".

"Jonas e puternic şi mobil. A jucat în mijlocul defensivei, dar ca apărător central progresia este mai lentă. O să-l mut în dreapta, pentru a se confrunta cu mai multe dificultăţi şi pentru a-şi forma alte abilităţi. Aşa se va căli şi va creşte mai repede"
Marcelo Bielsa, antrenor Athletic Bilbao

Conflict cu legea
Fără să vrea, Jonas a fost protagonistul unui scandal mediatizat tare la acea vreme. Cînd avea 14 ani, 8 luni şi 17 zile, el a fost convocat de Caparros la echipa mare pentru un meci amical cu Amorebieta, din liga a 3-a. A şi jucat, devenind cel mai tînăr fotbalist care a îmbrăcat  tricoul "leilor". Acest lucru a însemnat însă încălcarea Legii basce a sportului, ce interzice folosirea jucătorilor sub 16 ani în întrecerile profesioniste. De aici a rezultat un întreg scandal, Athletic fiind ameninţată cu sancţiuni financiare şi sportive. Finalmente, conflictul a fost aplanat prin intervenţie politică. Cu bani insuficienţi, părinţii săi s-au împrumutat pentru a veni la acea partidă.

În vară a fost la Bucureşti
Devenit internaţional spaniol încă din perioada junioratului, Ramalho s-a aflat recent în ţara noastră. Ocazia: turneul final al Euro Under 19, găzduit între 20 iulie şi 1 august lîngă Bucureşti. El a evoluat într-un singur meci, din grupă, la 0-3 cu Turcia, cînd a "izbutit" unul din cele două autogoluri iberice. S-a bucurat însă de final, ieşind campion.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.